10 съвета, които да ви помогнат да изберете точния лаптоп

Как да изберете лаптоп от стотиците модели на пазара? Ето нашите топ 10 съвета.
Лаптопите предлагат лесна преносимост, но по-малка гъвкавост от настолните компютри, затова е важно да направите информиран избор. Можете да се съобразите с бюджета си и да вземете каквото и да е от голям производител като Dell или HP за тази цена, но какво ще стане, ако машината няма функциите, което искате? Какво ще стане, ако клавиатурата или екранът не ви паснат, или нямате всички необходими портове? Не можете просто да смените клавиатурата си, както при настолен компютър.

Избор на лаптопи
Поради тази причина трябва да помислите внимателно за това, от какво се нуждаете, преди да си дадете парите. В това ръководство за пазаруване ще ви помогнем да преодолеете част от объркването, като ви преведем през различните видове лаптоп и ви представим общ преглед на различните спецификации, които ще срещнете.

 1. Изберете размер
  Няма всеобщ най-добър лаптоп. Това зависи от вашите собствени изисквания и бюджет, а размерът играе голяма роля. Лаптопите са разделени на категории въз основа на диагоналния размер на техните екрани, измерен в инчове. Компютър с огромен 17-инчов екран ще бъде фантастичен за работа и игри и вероятно ще разполага с прилична клавиатура, за да улесни въвеждането на текст, но ще бъде далеч по-голям и по-тежък от 13-инчов модел. Трябва да обмислите внимателно дали ще пътувате с него или ще го използвате само у дома. Няма много смисъл от купуването на ултра лек 13-инчов модел, ако ще го използвате на бюро в дома си през повечето време. По същата логика 17-инчов лаптоп ще бъде добър заместител на настолен компютър, но е малко вероятно да се побере в раница. 15-инчовият модел е приличен компромис между лекота на използване и преносимост: ако тежи около 2 кг или по-малко, вероятно няма да имате нищо против да го вземете, когато сте на път. Ако искате нещо много леко, изберете лаптоп с дисплей от 11-13 инча.
 2. Разделителна способност на екрана
  Размерът на екрана не е всичко. Следва да се вземе предвид и резолюцията. Минималната резолюция, която обикновено се среща, е 1366 x 768 пиксела. Това е достатъчно за повечето задачи. Възможно е дори да се работи върху две приложения едновременно с толкова пиксели, особено след като много съвременни уебстраници се преформатират, за да отговарят на наличното пространство на екрана. При лаптопите с по-малки екрани, по-голямата разделителна способност невинаги означава повече пространство. Когато лаптопът има по-голям брой пиксели в малка площ, операционната система трябва да мащабира всичко, или текстът и иконите биха били твърде малки, за да се видят правилно. По-високата разделителна способност обаче означава, че текстът и иконите ще бъдат много по-ясни и следователно по-лесни за разглеждане. За да получите представа какъв точно екран търсите, трябва да отидете в магазин и да пробвате няколко варианта. Вашите очи и работни предпочитания ще решат какъв вид ще ви пасне.
 3. Форма
  Повечето лаптопи все още се предлагат в традиционен дизайн от тип „мида“, с екран, който се сгъва надолу върху клавиатурата и тъчпада. Има обаче модели, които се отклоняват от тенденцията. Някои лаптопи поддържат традиционната форма, но с добавен сензорен екран, който може да бъде забавен за творчески задачи като рисуване или правене на музика. Други предлагат възможност за прехвърляне на клавиатурата зад екрана, превръщайки се в таблет. А има и модели като някои на Microsoft и различни трансформатори на Asus, с екран, който се отделя напълно, за да стане таблет, необременен от теглото на клавиатурата. Тези специализирани варианти са добри, ако искате да използвате приложения, за които се използва сензорен екран, като например дизайн или музикални програми. Но имайте предвид, че те са много по-скъпи от стандартните. Ако не сте сигурни на 100%, че ви е необходима тази гъвкавост, вероятно е по-добре да се придържате към обикновените лаптопи.
 4. Клавиатура
  Поради ограниченията, поставени от физическия размер на машината, лаптоп клавиатурите са по-разнообразни от настолните модели. За начало, място за цифров блок има само на по-големи лаптопи и то само на определени модели. Също така, много лаптопи имат малки клавиши със стрелки или клавиши за наклонена черта, които са вдясно, а не отляво на клавиатурата. Само някои лаптопи имат Home, End, Page Up и Page Down бутони, а ако ги няма, трябва да използвате комбинация от клавиши. Ако използвате често тези бутони, за да се придвижвате в текстов документ, потърсете лаптоп, при който всички тези функции се възпроизвеждат чрез клавиши. Лаптоп клавиатурите могат да се различават също и в качеството. Някои от тях са неудобни за писане. Ако не можете да изпробвате клавиатурата в магазина, препоръчваме ви поне да прочетете някои отзиви, за да видите дали има сериозни проблеми с модела.
 5. Тъчпад
  Същото важи и за тъчпада на лаптопа. Това е един от най-важните начини, по които взаимодействате с вашия лаптоп, така че трябва да работи добре. За съжаление, има много ужасни такива. Има тенденция бутоните да са част от основния тъчпад и е възможно курсора ви да скача всеки път, когато щраквате. Много тъчпади не реагират точно на движението на пръстите ви, а има и squishy бутони, които затрудняват определянето на това дали сте кликнали. Повечето съвременни тъчпадове поддържат жестове, при които можете да използвате два пръста, за да превъртите или да увеличите. Но колко лесни за използване са тези жестове, варира значително между различните модели. В днешно време много лаптопи идват с одобрени от Microsoft прецизни тъчпадове, като това сложи край на годините на посредствени лаптопи с Windows, които бяха масово превъзхождани от тези на MacBooks на Apple.
 6. Свързване
  Лаптопът има ограничено пространство, така че има много по-малко портове, отколкото настолен компютър. Поради тази причина внимателно обмислете какво ще трябва да включвате към него. За начало някои лаптопи имат само два USB порта. Ако имате свързани принтер и мишка и искате да свалите снимки от камерата, ще трябва да изключите нещо – освен ако вашият лаптоп няма вграден четец на SD карти. Много модели имат поне един USB 3 порт за по-бърз трансфер на данни.
  По-големите лаптопи имат най-малко три USB порта, което е достатъчно за повечето хора. Също така имайте предвид, че много от съвременни компютри нямат вградени DVD устройства, така че ако искате да четете и записвате дискове, тогава ще трябва да увеличите малко бюджета си, за да сте сигурни, че имате достатъчно резервни портове. USB 3.1 портовете започват да се появяват на най-новите лаптопи от висок клас. Те обикновено са с по-малки разновидности тип С, но откриват свят от възможности, когато става дума за скорост и периферни устройства.
  Също така обмислете създаването на мрежи. Въпреки че всички лаптопи имат вградена безжична мрежа, не всички имат Ethernet щепсел. Това е важно главно при пътуване, тъй като някои хотели предлагат лоши безжични връзки, но бърза Ethernet мрежа във всяка стая. USB-към-Ethernet адаптери са евтини, но имайте предвид, че ще заеме един от вашите скъпоценни USB портове.
  Видео изходите също са важни: HDMI е най-разпространеният, който ще ви служи за свързване с повечето телевизори и монитори. Само някои бизнес модели вече имат VGA изход, с който може да се наложи да се свържете с офис проектор в заседателната зала. HDMI-към-VGA конекторите също са евтини, така че това не е от съществено значение.
 7. Изпълнение
  Надяваме се, че вече имате представа за външния вид на лаптопа си, така че сега е време да се притеснявате за вътрешността му. Първата точка е RAM паметта. Освен ако не купувате много евтин лаптоп, изберете най-малко 4GB, така че да не се притеснявате колко раздели на браузъра сте отворили наведнъж. Ако ще редактирате видео, в идеалния случай ще имате нужда от поне 8GB, въпреки че сумата за лаптоп с такъв RAM вече е близка до евтините модели. Изборът на процесора е по-трудната част. Трябва да се стремите поне към процесор Intel Core i3, който ще се справя бързо с уеб браузъра и работата в офиса или разгледайте модели с чип Core i5 за по-интензивни задачи като работа с големи изображения, редактиране и кодиране на видео. Лаптопите с Core i7 чипове са скъпи, но супер бързи, така че си заслужава да обмислите дали искате най-доброто възможно представяне. Има, разбира се, лаптопи, захранвани от AMD, но те все още са много по-рядко срещани. Потърсете процесор AMD A8 или A10, за да сте сигурни, че не получавате лаптоп с по-малък капацитет.
 8. Графика
  Повечето лаптопи разчитат на интегрирания графичен чипсет на процесора, обикновено наричан като „Intel HD Graphics“. Така може да играете прости 3D игри с ниска резолюция при ниски до средни детайли, но ако сте сериозни геймъри, тогава ще ви трябва лаптоп със специален чипсет Nvidia или AMD. Трудно е да се определи колко бърз ще бъде графичния чипсет от номера на модела, така че препоръчваме да търсите онлайн графични справки.
  Само с много скъпи лаптопи могат да се играят най-новите игри на много високи нива на детайлност, така че ако разполагате с достатъчно пространство, може да си струва да купите обикновен лаптоп и геймърска конзола.
 9. Живот на батерията
  Наред с размера и теглото, това трябва да ви бъде приоритет, ако планирате да пътувате с вашия лаптоп. Невинаги ще имате близо до вас контакт все пак. Малките, леки лаптопи обикновено предлагат по-издръжлива батерия, в сравнение с по-големите модели, главно поради факта, че са оборудвани с по-малко мощни процесори и по-малък екран. Отново прочетете отзиви, за да видите колко дълго ще издържа батерията на лаптопа. Очаквайте от пет до седем часа за 15-инчов лаптоп с общо предназначение и от осем до десет часа или повече при по–малък модел.
 10. Съхранение
  И накрая, идва ред на съхранението. Както е с настолните компютри, SSD ще направи вашия лаптоп по-бърз и по-отзивчив, така че си струва да потърсите такъв модел, ако можете да си го позволите. За разлика от настолния компютър, не можете просто да купите и да добавите малък SSD към операционната система. По-голямата част от лаптопите имат място само за един диск, така че трябва да сте сигурни, че той е достатъчно голям. Някои много евтини модели в стил „нетбук“, имат 32GB съхранение, което едва ли е достатъчно за Windows 10 и някои актуализации. Бихме препоръчали минимум 120GB SSD и това е само ако съхранявате повечето от файловете си в облака. Ако вашият лаптоп е предназначен за домашна употреба и за съхранение на гигабайти от снимки и музика, трябва да изберете модел с поне 500GB хранилище. Някои от тях имат хибридни „SSHD“ устройства, които комбинират бавен механичен твърд диск с малък SSD кеш. Тези устройства съхраняват често използвани данни, за да ускорят времето за стартиране и натоварват по-бързо програмите, които използвате най-често. Те са добър компромис, ако не можете да се сдобиете с голям SSD. В днешно време лаптопите от висок клас имат SSD устройства, които използват стандарта PCI-Express (PCIe). Те често са няколко пъти по-бързи от обикновените SSD.