12 най-популярни стила в интериорния дизайн

Стиловете в интериорния дизайн са много и най-различни и хората често се затрудняват да опишат техния личен интериорен стил, тъй като не съществуват точни дефиниции за това. Изобилието от уникални стилове в интериорния дизайн може доста да ви обърка, ако искате да разберете кои е най-подходящият за вас. За да създадете идеалния интериорен дизайн във вашия дом вие можете да се спрете и на комбинация от елементи от няколко стила.
Ако ви предстои да проектирате интериорния дизайн на вашето жилище, нашето краткото описание на най-популярните стилове и как те се различават един от друг, може би ще бъде интересно четиво за вас.

 1. Модерен стил
  модерен интериорен дизайн
  Модерният стил е широко дизайнерско понятие, което обикновено се отнася до домове с изчистени линии, семпла цветова палитра и в който са използвани материали, като метал, стъкло и стомана.
  Модерният дизайн създава усещането за простота във всеки елемент, включително и в мебелировката. Думата, която най-добре описва модерния стил е елегантност, в него няма претрупаност или аксесоари.
 2. Съвременен стил
  Съвременен стил

  Модерния и съвременния стил често се използват като взаимозаменяеми, но съвременният се различава от модерния по това, че е базиран на дизайна тук и сега. Най-съществената разлика между двата стила е, че модерният е строго тълкувание на стила дизайн от 20 в. Съвременният стил от своя страна притежава по-голяма гъвкавост и може да носи усещане за по-малко придържане към един определен стил. Например: съвременният дизайн може да включва заоблени линии, докато модерния не.
 3. Минималистичен стил
   Минималистичен стил

  Този стил е популярен в Австралия. Той напомня модерния дизайн, но го опростява допълнително. Цветните му палитри са неутрални и просторни, обзавеждането е просто и рационално, без пищни аксесоари или декори.
  Минимализмът означава в случая чувство за функционалност и изчистени линии.
 4. Индустриален стил
  Индустриален стил

  Индустриалният стил, както подсказва и името му черпи вдъхновение от склад или таванско помещение.
  В много елементи има усещане за недовършеност и не е необичайно да се виждат откритите тухли, тръбопроводи и греди.
  Прекрасен пример за дом с индустриален дизайн е реновиран таван от бивша промишлена сграда.
  Помислете за високи тавани, стари греди, висящи метални осветителни тела с оскъдна, но функционална мебелировка. Възможно е да добавите една или две скулптори или фотографии с абстрактно изкуство, за да направите пробив в иначе неутралната цветова схема извлечена от първичните материали, каквото са дървото и металът.
 5. Средновековен модерен стил
  Средновековен модерен стил

  Средновековният модерен стил е завръщане към дизайнерския стил от средата на 1900 г, предимно към 1950 и 1960 г. Модерният дизайн от средата на века носи ретро носталгия, както и някои елементи на минимализма. Функционалността и претрупаността са в основата на дизайна в средата на века. Той акцентира върху минималистични, естествени или органични форми, лесен за използване съвременен дизайн и прости решения. Този стил лесно допълва всеки интериорен дизайн и е подходящ за връзката между интериор и екстериор.
 6. Скандинавски стил
  Скандинавски стил

  Скандинавски стил отдава почит на простотата в живота характерен за скандинавските страни.
  Скандинавските дизайнерски мебели са истинско произведение на изкуството, въпреки че са опростени и семпли. Мебелировката е функционална с интересни линии, които са повлияни от скулптурата.
  Други негови характерни черти са изцяло белите цветови палитри и вграждането на естествени елементи, като пресована дървесина, ярка пластмаса, емайлиран алуминий, стомана и дървена подова настилка. Ако искате да внесете повече цвят то използвайте картини, натурални влакна или кожи или отделна част от мебели.
  Просторност, естествено осветление, по-малко аксесоари и функционални мебели са отличителната черта на този дизайнерски стил.
 7. Традиционен стил
  Традиционен стил

  Традиционния стил включва класически детайли, разкошно обзавеждане и изобилие от аксесоари. Той носи европейска чувственост.
  Жилищата в този стил често се отличават с тъмна, съвършена дървесина, богата цветова палитра, разнообразие от материи и извити линии. В обзавеждането има сложни и украсени детайли и тъкани, като кадифе, коприна, брокат, които могат да включват разнообразие от модели и материи.
  Има дълбочина, наслояване и триизмерност в повечето традиционни дизайни.
 8. Френски стил
  Френски стил

  Топлите земни цветове, както и износените декоративни дървени мебели са главните отличителни черти на френския стил. Той черпи вдъхновение от селската къща.
  Френският стил включва меки и топли нюанси на червено, жълто и златно и естествени материали, като камък и тухла, а също така и колекция от украсени порцеланови чинии, тежки ленени покривки и шалтета.
 9. Бохемски стил
  Бохемски стил

  Бохемския стил е най-популярния стил в интериорния дизайн и модата. Той отразява безгрижния начин на живот на хората, които не следват правилата, а само сърцето си.
  В домовете в бохемски стил има винтидж мебели, и осветителни тела, текстилни изделия и килими, витрини с колекционерски предмети, донесени от различни краища на света. Не е необичайно на такова място да се видят наредени по пода възглавници и обособени удобни места за сядане, които са също характерна черта за този стил. Той може да включва също така огромен полилей в комбинация с износен килим и стол от средата на века. В бохемския стил всичко е позволено, стига да ви харесва.
 10. Рустик стил
  Рустик стил

  Рустик стилът черпи своето вдъхновение от естественото, като използва сурови и често недовършени елементи, като дърво и камък. Този изчистен стил може да включва аксесоари от природата, които внасят топлина в дизайна и архитектурните детайли като сводести тавани украсени с дървени греди или регенерирани дървени подове.
  Съвременните дизайнерски решения вече добавят към рустик стила по-модерни мебели и аксесоари.
 11. Шаби шик стил
  Шаби шик стил

  Шаби шик стилът е вдъхновен от винтидж мебелите, но за разлика от бохемския стил, тук атмосферата е по-женствена, мека и деликатна.
  Шаби шик мебелировката е изкуствено състарена и обикновено има облицовка отстрани. Преобладават пастелните цветове, характерни за този стил са бялото, кремавото и сивото. Осветителните тела и завесите могат да бъдат украсени, така че да подчертаят женствената атмосфера на този изтънчен елегантен стил.
 12. Холивудски стил
  Холивудски стил
  Холивудският стил е луксозен, престижен и разкошен. Това е един драматичен стил на дизайна и е идеален за хора, които обичат да показват своя стандарт.
  Този стил може да включа някои елементи на викторианския стил, като плюшени кадифени мебели, тунинги и антики. Цветовите палитри са изключително смели – лилави, червени и тюркоазни.