Осем предупредителни знака за смяна на въздушен филтър и как да го сменим сами

Въздушните филтри имат изключително важна роля в осигуряването на максимална мощност на вашия двигател, като позволяват въздушния поток да достигне до него и предпазват от вредните замърсители да не достигат до всмукателния колектор и клапана.
Въздушният филтър на двигателя на вашия автомобил гарантира, че чистият въздух достига до вашия двигател. Чистият въздух е от първостепенно значение за вашето превозно средство, работещо ефективно. Без въздушен филтър системата за въздушна индукция ще се напълни с буболечки, листа, мръсотия и други отломки и ще повреди двигателя ви.
Обикновено се препоръчва да сменяте въздушния филтър на всеки 10 000 до 15 000 км или 12 месеца, което от двете настъпи първо. Ако обаче шофирате в райони с голям обем на трафика, може да помислите да го сменяте на всеки 6000 км. С течение на времето въздушният филтър може да се задръсти, което може да повлияе на цялостната работа на вашия автомобил.

смяна на въздушен филтър

Снимка: ohsospotless.com

За да не се случи това, запознайте се с предупредителните знаци на замърсения филтър, за да имате по-добра представа кога трябва да бъде заменен.

Разход на гориво

Обърнете внимание на пробега на автомобила – често срещан симптом на мръсен въздушен филтър е намаляването на горивната ефективност. Вашият двигател компенсира по-ниските количества кислород, като консумира повече гориво, за да произведе достатъчно мощност. Поддържайки чист вашия въздушен филтър, можете да спестите от разхода за гориво.

По-трудно запалване на двигателя

Ако забелязвате, че двигателят не се стартира лесно, това може да се дължи на мръсен въздушен филтър. Нечистият въздушен филтър силно възпрепятства количеството въздушен поток към двигателя, което от своя страна причинява прекалено богата смес въздух-гориво. Силно концентрираните въздушно-горивни смеси могат да замърсят свещите, което ще доведе до прекъсване или пропуск на двигателя ви. Това е най-забележимо, когато колата ви работи на празен ход и имате проблеми със стартирането на двигателя.

Необичайни звуци на двигателя

Когато колата не се движи, а двигателят работи на място, трябва да усетите гладкото бръмчене на ефективен двигател. Ако забележите, че колата ви вибрира или чуете прехълцане или плъзгащ се звук, това може да е индикация за груб празен ход. Това състояние възниква поради повредена свещ в резултат на запушен въздушен филтър.

Сервизна светлина на двигателя

Двигателят на автомобила комбинира хиляди галони въздух с един галон гориво за захранване на вашата кола. Недостатъчният въздух може да доведе до натрупване на отлагания върху двигателя, което в крайна сметка може да задейства индикатора за сервиз на двигателя. Ако тази лампа светне, трябва да проверите въздушния си филтър, за да видите дали е замърсен и се нуждае от подмяна.

Въздушният филтър изглежда замърсен

Ако вашият въздушен филтър е чисто нов, той ще изглежда бял или почти бял. С течение на времето, тъй като натрупва прах и мръсотия, той ще стане по-тъмен на цвят. Когато проверявате въздушния си филтър, трябва да го правите на дневна светлина или с фенерче, тъй като полените и праха не могат лесно да се видят. Ако смятате, че въздушният ви филтър е замърсен и може да се нуждае от подмяна, посетете вашия сервиз, за да ви го сменят или пък можете и сами да си го смените.

Намалена мощност

Обърнете внимание на способността на вашето превозно средство да ускорява. Ако колата ви не реагира нормално при натискане на газта или ако забележите резки движения, това е знак, че двигателят ви не получава количеството въздуха, което трябва. Когато това се случи, трябва да проверите и замените филтъра си, ако изглежда мръсен.

Миризма на бензин

Ако в карбуратора или системата за изхвърляне на гориво няма достатъчно кислород, когато стартирате автомобила, излишното не изгоряло гориво излиза от автомобила през изпускателната тръба. Тогава ще забележите аромата на бензин и ще разберете, че е време да смените въздушния филтър.

Черен дим или пламъци, излизащи от отработените газове

Недостатъчното подаване на въздух може да доведе до изгаряне на част от горивото и излизане от автомобила през изпускателната тръба. Ако забележите черен дим, идващ от изпускателната ви тръба, уговорете си час при майстор за подмяна или почистване на въздушния филтър. Може също да чуете пукащи звуци или да видите пламък в края на ауспуха.

Може да не сте готови да се заемете със задачи по поддръжката на автомобила, като смяна на масло или подмяна на свещи, но смяната на въздушния филтър на двигателя на автомобила ви е лесна работа. Ако направите тази работа сами, това може да доведе до големи икономии.

Инструкции стъпка по стъпка

 • Първа стъпка
  Отворете капака на автомобила си и намерете корпуса на въздушния филтър на двигателя. Това е черна пластмасова кутия, която се намира отгоре или отстрани на двигателя. Ще видите голям маркуч, който стърчи отстрани.
 • Втора стъпка 
  Отворете корпуса на въздушния филтър и извадете стария въздушен филтър (внимавайте при свалянето на капака на корпуса, тъй като към него може да са свързани кабелни снопове и електрически компоненти). Корпусът на въздушния филтър може да се закрепи заедно с винтове, скоби или гайки. Обърнете внимание какъв тип крепежни елементи се използват и изберете подходящия инструмент, за да ги премахнете. За да отворите корпуса на въздушния филтър, просто свалете крепежните елементи, отстранете горната част на корпуса и след това го извадете. Отстранете всички замърсявания или отломки, които се намират в корпуса, като ги избършете с парцал.
 • Трета стъпка 
  Проверете стария въздушен филтър на двигателя, за да се уверите, че е замърсен и се нуждае от смяна. Погледнете вътре в плисетата, ако видите много мръсотия, е време да смените въздушния филтър. Можете също така да почукате на филтъра и ако мръсотията падне, въздушният ви филтър вече се нуждае от подмяна.
 • Четвърта стъпка 
  Поставете новия въздушен филтър на двигателя във филтърната кутия. Поставете го с гуменото уплътнение нагоре. Уверете се, че е поставен правилно.
 • Пета стъпка 
  Поставете отново горната част на корпуса и отново сложете крепежните елементи. Това е! Сменихте въздушния си филтър и спестихте куп пари, като си свършихте работата сами.