8 страхотни идеи за украса на дома Ви с декоративни мазилки

Декорирането на дома е изкуство, което може да бъде изразено във всякакви форми и с всякакви материали. Независимо дали използвате керамика или тухли, цимент или френска мазилка, възможностите за стените Ви са безкрайни. Днес ще се концентрираме върху един от най-често използваните материали – декоративните мазилки.
Мазилката е и един от най-лесните и многофункционални за използване материали, защото може да се полага в различни части в дома Ви – в стаи като кухнята,  дневната , спалнята и дори банята, за покриване на тавани, стени и даже за разни декоративни предмети от бита. Но разбира се, това не може да бъде направено от всеки. За правилното й и ефикасно полагане, се нуждаете от помощта на обучен човек.

декоративни мазилки

Ето и няколко интересни идеи за полагане на декоративни мазилки споделени от Лерос:

 1. Проектиране на тавани
  Когато работите с мазилка на тавана на една стая, има различни възможности, за които да помислите. Например да използвате покритие, за да придадете текстура и нещо по-креативно от обикновен таван. Можете също така да оформите по интересен начин ръбовете и да добавите интересни осветителни тела. Фокусирайте се върху добавянето на красиви детайли.
 2. Създайте атрактивна визия
  Сред многото предимства на декоративните мазилки, е тяхната декоративна способност. Красивите измазани тавани например, могат да допълнят мекото и елегантно осветление на всеки хол, и се вписват добре във всеки стил. Можете също така да се опитате да изградите красиви стълбове или арки, за да добавите изящество към Вашия коридор или всекидневна.
 3. Декоративни панели
  Гипсът също може да помогне за създаването на повърхности с уникални и оригинални форми. По този начин ще придадете на стила на стаята не само изтънченост, но и ще повлияете положително на възприемането на пространството. Почерпете вдъхновение от различни дизайнери и се консултирайте с професионалисти, относно възможностите.
 4. Не забравяйте кухнята
  Декоративните мазилки могат да се използват почти навсякъде, за най-различни видове повърхности. Например, можете да положите интересна мазилка върху бар плота в кухнята, за да изразите собствения си стил. Внимавайте обаче с цветовите комбинации, за да не изглежда дизайнът претрупан. Червеният цвят е добра идея за кухнята, тъй като подобрява апетита.
 5. Комбинация от мазилка и осветление
  Гипсовите декоративни мазилки не са само за декорация, но са и интелигентен начин за извличане на максимума от осветлението в стаята. Красивият окачен таван и добре подбраните и инсталирани осветителни тела, могат да подчертаят допълнително стила на стаята. В допълнение към това, придавайки елегантен вид, осветлението дава деликатен блясък на дървените повърхности на мебелите, ако имате такива.
  Подходящото осветление може осезаемо да повдигне настроението. Така че Ви съветваме да разгледате идеи със светли цветове, които да допълнят това влияние.
 6. За банята
  Използването на декоративни мазилки в баните също е възможно, стига да положите нужното покритие срещу влага. То ще спомогне за предотвратяване на развитието на плесен в бъдеще. С мазилката можете да създадете дълбочина и атрактивни релефи по стените на банята си, или да допълните хубави плочки с деликатни цветове, за да придадете на помещението по-мека и отпускаща атмосфера.
  Плочките със ситни и семпли шарки си подхождат с атрактивни мазилки и обратното.
 7. Играйте със светлините
  Можете да създадете елегантна игра със сенки, като например монтирате малки осветителни тела на тавана, които подчертават определени части от декоративните мазилки по стените, а други остават в сянка. Това дава усещане за фино декорирана стая.
  Използвайте приглушено осветление в банята, за да бъде тя уютна и релаксираща.
 8. В спалнята
  Наличието на стил в спалнята е наистина необходимо. Изграждането на форми с декоративни мазилки над леглото Ви е отличен избор. Интересният таван и осветление също са важни за тази основна стая.
  Стремете се към балансирана декорация.