9 ключови неща, които трябва да знаете, преди да купите нов компютър.

buying-new-pc-header-1

Купуването на компютър не е лесна задача и, имайки предвид цената на много от машините, които се предлагат на пазара днес, вие ще искате да сте сигурни, че правите правилната покупка, така че да не хвърляте парите си за нещо, което, в рамките на една година, ще спре да отговаря на вашите изисквания. Не всички машини са създадени равни и ако не сте доста запознати с компютърният хардуер, може да имате големи затруднения в сравненията между всички модели, от които се интересувате.
Разбира се, не всички нужди на компютърните потребители са равни, така че може да не се нуждаете от определени неща, включени в компютъра, особено ако тези характеристики повишават крайната му цена.
Това ръководство ще ви помогне да разберете по-детайлно функцията на повечето компютърни компоненти, което ще улесни вашия избор и ще ви насочи към това какъв тип компютър ви трябва и върху кои негови характеристики да акцентирате и върху кои не. По този начин ще бъдете по-добре оборудвани и ще получите точния компютър за вас и ще платите точно толкова за това, от което се нуждаете.

1. Настолен компютър, или лаптоп?

Desktop-Vs-Laptop-01

Това вероятно е най-лесният избор, които трябва да направите, и това, което може да окаже голямо влияние върху общата цена на компютъра ви, включително разходите по поддръжката му, които варират в зависимост от избора ви. Като цяло, ако един лаптоп и настолен компютър имат еднакви характеристики, настолният компютър ще ви излезе по-евтино. Може да няма смисъл, тъй като това е по-голямо хардуерно устройство, но възможността да се поставят много компоненти в малко пространство и необходимостта от батерия е нещото, което оскъпява цената на лаптопа.
Ако възнамерявате да имате постоянно място, където да използвате компютъра си и нямате необходимост от това да се движите с устройството си, вземете си настолен компютър и спестете пари. Допълнително предимство на настолния компютър е, че той по-лесно се охлажда, тъй като има повече място за мощни вентилатори, което ще помогне на машината да има по-дълъг живот и да поддържа оптимални нива на производителност. Освен това, можете много по-лесно да сменяте частите му с по-мощни, което ще направи машината ви актуална на постоянно променящите се тенденции и изисквания.
Ако често ви се налага компютърът ви да е с вас, изборът е прост: лаптоп.
(Ако планирате да използвате своя лаптоп предимно за работа, вземете си такъв с матов екран, който има по-малко отблясъци и има по-добра видимост. Ако пък ще го използвате предимно заради неговите мултимедийни функции, лаптоп с нормален LCD екран ще ви свърши работа)
Ако преносимостта на вашия компютър не е нещо, от което имате нужда толкова често и използвате основно браузър и Word, можете да си закупите евтин таблет, който ще ви свърши добра работа.

2. Опознайте процесорът и неговата функция.

Процесорът е мозъкът на машината. Ако искате бърз компютър, който да зарежда програмите светкавично, да изпълнява задачи веднага щом ги стартирате, тогава ще ви трябва силен процесор.
Основното, що се отнася до процесора, е в броя на ядрата и скоростта (означена в GHz или Gigahertz) му. Скоростта на чипа ще ви каже колко данни може да обработва за единица време, така че колкото по-голямо е числото, толкова по-добре. Броят на ядрата умножава функционалността на процесора, тъй като той всъщност представлява съвкупност от ядра, всеки от които работи с посочената скорост (например едноядрен процесор с 2GHz е много по-бавен от четириядрен процесор с 2GHz).

Повечето ядра могат да помогнат и при изпълнението на повече задачи (multi-tasking), тъй като всеки от тях може да работи самостоятелно. Ако не използвате много програми по едно и също време, може да се задоволите само с едно, или две ядра и няма да е нужно да давате допълнителните пари повече ядра. Не забравяйте да попитате колко ядра има на чипа и каква е скоростта на системния часовник. Да предположим, че два компютъра разполагат с чип Intel i5, но моделите, които влизат в тази група са много, а скоростта и броят на ядрата им може да бъде различна.

Ако искате да разучите по-детайлно процесорът, можете да го тествате в CPUBenchmark. Там можете да сравните няколко различни модела и да видите дали получавате най-доброто за парите си. Също така, проверете размерите на кеш паметта ви – L1, L2 и L3 – колкото по-големи са, толкова по-добре. Можете също така да видите колко нишки има ядрото – отново, колкото повече, толкова по-добре.

3. RAM паметта

Точно както броят на процесорните ядра в компютъра влияят върху неговата скорост и способност за мултитаскинг, количеството на RAM паметта оказва влияние върху скоростта на вашият компютър. RAM-та е малка, много бърза форма на паметта.В днешно време тя се измерва в гигабайти и, както често се случва, колкото повече, толкова по-добре. Като разполагате с повече RAM, компютърът ви може да обработва повече данни. Ето защо е полезно да имате повече RAM, ако искате да извършвате много задачи по едно и също време и да можете да прескачате между тях сравнително бързо. Повечето RAM улеснява също така и работата на вашият уеб браузър.

Има, разбира се, малко повече подробности за RAM-та, отколкото само размера. Ако разгледате спецификата на оперативната памет в компютъра и видите, че пише DDR2-800, можете бързо да разберете, че това е по-бърза памет от DDR2-400 например, тъй като последният номер означава колко милиони прехвърляния на данни RAM-та може да направи за една секунда.

RAM-та има и тактови скорости, подобни на процесорите, а колкото по-високи са те, толкова по-добре. Тази скорост обаче е ограничена до скоростта на дънната платка на компютъра ви, затова, ако купувате RAM отделно от компютъра си, разберете първо скоростта на дънната платка и не купувайте RAM, която е по-бърза от скоростта на дъното ви – това ще принуди дънната платка да работи по-бавно.

Едно последно число, на което можете да обърнете внимание. То се намира в името на модула, където може да видите нещо като PC3-8500, което показва, че паметта може да прехвърли около 8.500MB в секунда – колкото повече, толкова по-добре.

4. Хард диск.

Всеки компютър се нуждае от място за съхранение на данни. Обикновено има няколко определени опции, които трябва да имате предвид при търсенето на хард диск, но всичко се свежда до това как планирате да използвате компютъра си.

Ако имате намерение да разполагате само с компютъра си и не възнамерявате да взимате допълнителни периферни устройства, изберете по-голям твърд диск (големината му се измерва в гигабайти, или в терабайти за изключително големи дискове), тъй като всички ваши файлове и програми ще бъдат съхранени на компютъра. Ако не планирате да инсталирате много приложения и нямате намерение да сваляте много данни на него, можете да изберете по-малък твърд диск и да спестите пари. След това, при нужда, можете да закупите и допълнителен, външен хард диск, който да ви позволи да съхранявате още повече информация.

Хард дискът също има своя скорост на пренос на данни. Естествено, колкото по-бързо се върти твърдия диск, толкова по-бързо информацията може да бъде събрана в него. При два хард диска, единият е със скорост от 5400 оборота, а вторият с 7200 об. , вторият ще е по-бърз от двата. Ако можете да се справяте само с няколко по-големи програми, инсталирани на вашия компютър и планирате да съхранявате всичко останало на външно устройство, вероятно можете да си вземете бърз компютър с голям хард диск, за да запазите компютъра си бърз по всяко едно време. Някои приложения дори могат да работят директно от външния ви хард диск.

5. Помислете за периферията.

Периферните устройства на компютъра ви ще бъдат доста специфични за вашите нужди, така че ще трябва да помислите дали имате нужда от тях и колко от тях реално ще ви трябват. Може да искате десет USB порта и да нямате нужда от DVD устройство.

USB: Съвременната версия на USB, наречена USB 3.0, е по-бърза от предшествениците си, но има още по-нова версия на USB, наречена USB Type-C, която има способността да обработва достатъчно ток, за да захрани лаптоп. USB Type-C в крайна сметка ще се превърне в единствената USB технология, от която ще имате нужда, за да свържете всичките си устройства.

Ако планирате да прехвърлите много данни, уверете се, че имате бърз USB порт ,или бърза безжична мрежа. Друга алтернатива за някои важни външни устройства (като компактдискове и твърди дискове) е да си вземете компютър с eSATA порт, който ще ви позволи да включите периферните устройства в движение с високи скорости на пренос на данни.

HDMI: Ако искате да използвате устройството си за развлечение, вероятно ще искате HDMI изход. Това ще ви позволи да го свържете с повечето съвременни телевизори, като по този начин ще използвате телевизорът ви като основен екран. Звукът също ще се генерира от него, което е добре, защото повечето лаптопи имат сравнително слаб звук.

SD слот: Ако се занимавате с фотография, SD слотът може да бъде удобен начин да получите файловете от камерата на вашия компютър. За компютрите с малки твърди дискове, SD картата може да функционира и като малка добавка към общата памет на компютъра.

Wi-Fi: ако имате намерение да се свързвате с различни мрежи и искате да го направите безжично, най-добре си купете компютър с вграден Wi-Fi приемник, вместо да използвате външно Wi- Fi устройство.

Bluetooth: По подобие на Wi-Fi, можете да получите вграден Bluetooth приемник с компютъра си. Независимо дали става въпрос за изпращане на звук на слушалки, или за 7.1-канална аудио съраунд система, която да дразни съседите ви, Bluetooth е удобен начин да направите тези връзки лесни и всичко това да стане абсолютно безжично.

6. Mac, Windows, или Linux?

Истината е, че ако знаете какво е Linux, най-вероятно няма да четете тази статия. Така, че ако искате лесна за използване система, която поддържа най-важните неща за вас, изберете Mac. Ако искате да имате малко повече контрол върху вашия компютър, вероятно ще е по-добре да заложите на Windows. Ако се чувствате комфортно с конкретна операционна система, с която сте в момента, останете с нея, не я сменяйте. Въпреки това, заслужава си да се отбележи, че не всеки софтуер е наличен за всяка операционна система, така че имайте го предвид.

7. Видео карта

Напоследък производителите на компютри ги маркират със стикери , за покажат каква е видоекартата – AMD, или NVIDIA. За съжаление, тези стикери означават хиляди различни неща.

Ако просто искате да разберете дали картата в компютърът „X” е по-добра от тази в компютър„Y”, можете бързо да извършите търсене в сайта на PassMark за графичните компоненти на всяка от тях. Двете думи, които трябва да знаете, са “integrated” и “dedicated.”. Първият вид видео карта – „Integrated” означава карта, която е вградена в процесора на компютъра и разчита на паметта на компютъра – обикновено това е графичен компонент с по-ниска производителност. Видео карта от типа „dedicated” (външна видеокарта) включва свой собствен процесор и памет и e с по-висока производителност.

Ако искате да се вгледате по-детайлно в спецификата на графичните процесори, ще трябва да гледате на тях като на двойка от процесор и RAM. По-висока скорост и по-голяма RAM капацитет във видеокартата ще й позволят да се справи с по-интензивен графичен товар и ще я направи по-бърза. Това ще позволи за възпроизвеждането на по-добри и по-плавни визуални ефекти. Скоростта на процесора на картата е еднакво важна и може да се разглежда почти като компютърния процесор. Можете да се впуснете в детайлите и да видите колко много шейдъри има тя и каква е скоростта на ядрата и, но, в крайна сметка, ще бъде най-добре да проверите в интернет детайлни тестове извършени на конкретната видеокарта и резултатите от тях.

8. Трябва ви компютър за гейминг?

За да играете най-новите игри с максималните изисквания на играта и да поддържате висока кадрова честота (frame-rate), ще трябва да потърсите наистина висококачествена машина. Съвременните игри заемат много място, така че един голям твърд диск, които и да е с висока скорост, е задължителен, ако планирате да имате инсталирани повече от една игра в даден момент. Изпълнението на тези игри също отнема много процесорна мощ, така че процесорът трябва да е мощен. Можете да минете без много ядра във вашия процесор, ако те са бързи, но ако планирате да играете вашите игри и да оставите други програми отворени във фонов режим, помислете за увеличаването броя на ядрата.

Вградена видеокарта? Забравете за това. Ако искате да подкарате най-новите игри на пазара, ще ви е необходима силна външна видеокарта. Вероятно бихте могли да вземете нещо по-посредствено, но резултатите няма да са тези, на които се надявате.

Мисли си за нещо различно от Windows? Недейте! Някои игри се предлагат за Mac и Linux, но ако заложите на операционна система различна от Windows, изборът ви ще е изключително малък. Така, че, що се отнася до гейминг, заложете на Windows.

Мoже би мислите за геймърски лаптоп? По-добре не. Има много качествени лаптопи за игри, но в повечето случаи те ще бъдат по-скъпи от настолни компютри със същите характеристики. Лаптопите също така имат и проблем с прегряването. Допълнително предимство на работата с настолен компютър е, че ще можете да сменяте неговите компоненти, или да добавяте такива, когато изискванията на игрите вече тормозят вашия компютър и той не успява да се справи. Надстройването с нова видеокарта е много по-лесно на настолен компютър, а в някои случаи, дори може да се добави и втора видеокарта.

9. Кога и как да направим покупка?

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, когато купувате нов компютър – както при всяка скъпа покупка – е да бъдете много търпеливи. Технологията се развива бързо и ако си купите нов компютър днес, може би сте пропуснали, че по-нов модел ще бъде пуснат на пазара утре – и вероятно на същата, или по-ниска цена от този, който вече сте си купили. Избирането на подходящия момент за покупка е ключов.

Проверете цикъла на актуализиране на продуктите. Ако знаете, че „Производител на компютри – А“ излиза с нов модел по едно и също време всяка година, то вероятно ще очаквате да получите отстъпка от стария модел точно преди да излезе новия, или да изчакате, докато се появи новият, така че да се сдобиете с най-новата налична технология.

Ако имате възможност, не се страхувайте да похарчите малко повече пари, за да вземете по-мощен компютър – това може да ви помогне в дългосрочен план, тъй като ще гарантира, че вашият компютър ще може да се справи с по-интензивните задачи, с които неизменно ще се сблъска след година-две, че дори и по-рано. Ако направите най-евтината покупка, може да ви се наложи да си вземете нова машина по-скоро отколкото сте предполагали.

Отидете и поискайте от продавача да ви предложи сделка. Компютърът ви ще има нужда от мишка, клавиатура, монитор, или пък нещо друго. Попитайте за отстъпка при закупуване на всичко това от конкретния търговец. Понякога може да се изненадате от резултатите, които ще постигнете. Успех!