Антивирусната Ви програма вече не е достатъчна

Имаше време, когато антивирусният софтуер беше върхът на компютърната сигурност, особено за потребителите на Windows. Пейзажът на заплахите обаче се е променил и ние живеем в ерата на мащабни глобални вирусни кампании, като искащата „откуп“ – „WannaCry“ и последната вирусна атака с украински корени – „NotPetya“. Каква е ролята на антивирусния софтуер за опазване на нашите компютри? Говорихме с четирима експерти по сигурността, за да чуем какво ще ни кажат.

Навсякъде експертите все пак препоръчват използването на софтуер, който да предпазва вашия персонален компютър от атаки, но съвременният антивирусен софтуер не е последната дума в защитата на компютъра ви. По-скоро, тя е част от многостранен подход, включващ някои стъпки, чрез които да поддържате компютъра и личната си информация безопасни.

Нито един компютър, който е свързан към интернет е имунизиран от вируси и атаки.

internet-security-background_1212-111

Боб Гъри, съосновател на консултантската компания за сигурност Cognitio казва, че неговата компания препоръчва на хората да инсталират защитен софтуер, тъй като ще смекчат рисковете, пред които са изправени хората в интернет.
„Има много специалисти по сигурността, които ще посочат, че антивирусният софтуер няма да спре всичко“, казва той. – Вярно е – това не е последната линия на защита, но това помага да се спре заразяването, поне частично . “

Неговата конкретна препоръка е потребителите на Mac да използват „Sophos“, който има безплатна антивирусна програма. На потребителите на Windows той препоръчва Symantec.

Използвайте нова и актуализирана операционна система.

Windows-Updates

Подобно на Гъри, Кърт Баумгартнер, главен изследовател по сигурността в компанията за сигурност Kaspersky Lab, препоръчва на хората да използват антивирусен софтуер.
Въпреки че това може да не е изненадващ съвет за някой, който работи в една от най-големите компания за антивирусен софтуер, той също така подчертава значението на запазването на актуалността на софтуера на компютъра ви – особено на операционната система.

Вземете например атаката WannaCry, известна също като WannaCrypt, която удари машини, работещи под Windows през май. Microsoft вече беше предоставил софтуерна актуализация около два месеца преди появата на атаката, през март, и по този начин защити клиентите си, работещи с операционни системи като Windows 7 или Windows Vista от атаката. Компютри, които не са били обновени, или които са използвали по-стари версии като Windows XP, са останали уязвими. А Microsoft казва, че потребителите, които са работили с Windows 10, най-актуалната версия на операционната система, също не са били засегнати от тази атака.

Превърнете се в дребна мишена.

Томер Вайнгартен, главен изпълнителен директор и съосновател на компанията за сигурност SentinelOne, е категоричен относно предимствата на потребителския антивирусен софтуер като средство за защита. Той смята, че е по-добре да имаш антивирусен софтуер, отколкото да нямаш.

„В момента атаките са се развили много повече от сегашните ни защити, които можем да инсталираме“ – казва той. „Дори да поддържаме редовно актуализациите на софтуера на нашия компютър и да използваме всякакви механизми, които ни предлагат от компанията производител, на тях все още ще им е много проблематично да се справят с неизвестни атаки“.

Що се отнася до идеята, че Mac и MacOS са по-устойчиви на атаки, Вайнгартен е скептично настроен. „По-скоро това идва от фактът, че нападателите са насочили вниманието си към най-богатата компания, която в момента е именно Windows“,- казва той. Windows също така предлага и „повече цели за атакуване“ – според него.

И докато Вайнгартен ясно подчертава колко е важно да поддържате актуализираната операционната си система, той предлага и друго просто решение за хора – използвайте iPad.

Операционната система – iOS, която задвижва iPhone и iPads, е „единствената операционна система, която можем да кажем, че е по-сигурна от останалите“, казва Вайнгарден. Затворената среда на iOS прави невъзможно някой да управлява чужд код на това устройство, освен, разбира се, чрез високо регулирания App Store.

Обаче доверието в iPad или iPhone не трябва да е безрезервно, като устройствата с тази марка все още не са предпазени на 100% от това вие самите да кликнете върху заразен линк. С други думи, бдителността и здравият разум са все още ключови.

Помислете за използваната от вас електронна поща.

mailproviders_image

Добрата сигурност е понятие, което съдържа в себе си много и различни слоеве – нещо, което подчертава Шалаб Мохан – маркетингов експерт.
Мохан твърди, че софтуерът, който защитава вашия персонален компютър е само част от многослойната защита, която вашето устройство трябва да притежава.
Той посочва Google, и Microsoft като добър избор за място, където да съхранявате пощата си – съответно Gmail и Outlook.
„Google и Microsoft имат вградени контроли за сигурност, които надминават това, което крайният потребител може да направи сам“ – казва той, което означава, че злонамерените и заразени имейлите могат просто да бъдат филтрирани, преди да стигнат до вас. Антивирусен софтуер като Sophos и други системи за мрежова защита също могат да ви помогнат да защитите.

Накратко, може би, най-умният подход за защита на вашата машина в настоящия климат е да инсталирате антивирусен софтуер, но също така да предприемете и други стъпки, като например използването на солиден доставчик на електронна поща като Gmail, да поддържате актуалната операционна система, като, едновременно с това, да сте бдителни и да не посещавате съмнителни сайтове.

И накрая, архивирайте данните си, така че при един лош сценарий, в който компютърът ви бъде заразен, да можете спокойно да преинсталирате операционната си система и след това да си възвърнете необходимата за вас информация. Архивирането на данни не е от най-забавните неща, но е за предпочитане, отколкото да загубите безвъзвратно всичко.