Екзотични туристически пътешествия в Централна и Южна Америка

Екзотичен туризъм

На планетата има огромен брой необичайни места и природни резервати за екзотични туристически пътешествия. Можете да откриете този екзотичен свят даже по време на пандемия, стига да си създадете добра организация и планиране. Отивайки на екзотично пътуване, организирано според индивидуалните ви предпочитания, може да си осигурите поредица от изживявания, които ще си спомняте цял живот.

Могат да се организират много необичайни пътувания до различни дестинации, но има такива, които са особено популярни, необичайни и мистериозни. Така ще се докоснете до забележителностите, които са недостъпни за повечето пътешественици и туристи. Нека да започнем с екзотиката на Централна и Южна Америка.

Екзотична обиколка в Перу

Тази страна е наситена с огромен брой природни чудеса и много ярки цветове. Екзотична ваканция в Перу ще ви помогне да видите много от тях със собствените си очи. Страната се мие от меките води на Тихия океан, който се среща с крайбрежната пустиня на Перу. По дължина на тихоокеанското крайбрежие е разположена пустинната равнина Коста, а над нея се издига най-дългата планинска верига Андите. 

В Перу е и най-дълбокият каньон на Земята – Колка (известен още и с имената си: Земята на орлите, Изгубеният град на инките, Долината на чудесата, Долината на огъня), който е два пъти по-дълбок от Големия каньон в САЩ. Каньонът се прорязва от бързеите на река Колка и привлича много почитатели на екстремният рафтинг, но той също така е пригоден за живот и земеделие.

Езерото Титикака (Lago Titicaca) е сред най-високите планински плавателни езера, като е разположено на границата между Перу и Боливия, на 3812 м надморска височина, с площ от 8370 km² и дълбочината от 281 m. То е второто най-голямо езеро в Южна Америка след Маракайбо. Източните части на Перу са заети от Амазонската низина, която на юг преминава в предпланинската равнина Монтано. 

В допълнение към великолепната природа, екзотичната обиколка в Перу ще бъде запомнена и с голямо изобилие от културни и исторически паметници. Тази страна е източник на великата цивилизация на инките, чието наследство все още смайва въображението: Мачу Пикчу, Куско, гигантските геоглифи в Наска.

Перу е разделена на три основни региона. Всеки от тях има свои собствени климатични особености. Въздухът на брега на Тихия океан е сух и горещ. На ниска надморска височина, в Сиера, времето е меко. В района на Селва е доста влажно.

В Перу пътниците са посрещани от цяла плеяда необичайни хотели. Някои от тях се намират в джунглата, други са изградени от камък. Всички те обаче се отличават с първокласно обслужване и голям брой услуги, които ще направят екзотичната ви почивка и много здравословна.

Необичайно пътуване в Чили

Това е най-южната страна на планетата, която е само на 900 км от Антарктида. Въпреки факта, че Чили има тясна, но дълга територия, тя има забавления за всеки вкус. Екзотичната обиколка може да бъде посветена на ски, посещение на природни паметници и на природни резервати (тук има повече от 80 такива). Прави впечатление, че ски сезонът в Чили продължава от юни до октомври, тоест можете да използвате пистите дори когато повечето европейски курорти са затворени. 

Северната част на Чили е пустиня. Там се намира най-сухото място на Земята – пустинята Атакама. Има места, където в продължение на векове не е капвала и капка дъжд. В същото време в други райони на пустинята кратки зимни дъждове извикват пролетта с невероятен взрив от цветя – феномен, известен като цъфтящата пустиня. 

Лунната долина, разположена между градовете Калама и Сан Педро де Атакама, е единственото място на планетата, което много напомня на лунен пейзаж. Тя се намира в пустинята Атакама и е едно от най-посещаваните места в северната част на Чили.

Езерото Чунгара (Сhungara) е разположено в националния парк Лаука (Lauca) в северната част на Чили, на 189 km от град Арика, на височина 4517 м над морското равнище. То е най-високото планинско езеро на планетата. Намира се в гърлото на изгаснал вулкан, в подножието на друг вулкан – Паринакота (Parinacota). Най-високият в света постоянно действащ вулкан – 6064 m – Вулканът Уалятири, се намира в близост до селището Чапикиня.

Отивайки в Чили, можете да направите необичайно пътуване до Великденския остров или региона на Седемте езера. Великденският остров (Пасха) е сред  най-отдалечените кътчета на планетата. Той се намира на 3514 километра западно от Чили и на 2075 километра източно от островите Питкерн, което съвместно с архипелага Тристан да Куня го прави едно от най-изолираните населени места в света. Създаден е от три вулкана: Поике, Рано Кау и Теревака.

Хотелските и туристическите услуги тук традиционно отговарят на всички международни стандарти. В Чили ви очакват необичайни хотели сред заснежените планини и уникалната природа. Много от хотелите се намират в защитени зони и са центрове на екотуризъм.

Екзотични празници в Аржентина

Тази държава се простира от север на юг в Южна Америка и е една от най-големите на континента (след Бразилия). Аржентина има няколко климатични зони, от тропиците до Антарктида. С цялото разнообразие на ландшафти и природни резервати страната предоставя и висококачествени туристически услуги, които бързо превръщат региона в един от туристическите центрове на континента. Хотелиерството и туристическият бизнес са добре развити в Аржентина. Необичайни хотели посрещат гости в Буенос Айрес, Мендоса, Санта Фе и други градове.

Можете да започнете запознанството с далечна Антарктида от архипелага Огнена земя (Tierra del Fuego), разположен между Магелановия проток и протока Дрейк и между Атлантическия и Тихия океан. Името му е дадено от Фернандо Магелан, който е първият европеец, минал край него през 1520 г. Целият архипелаг включва над 40 хил. острова, като най-големият от тях е с площ 48 хил. km².

За любителите на по-топъл климат и тропическа природа, екзотичното пътуване може да включва посещения на следните обекти:

 • водопад Игуасу;
 • Патагония;
 • Буенос Айрес и други големи градове.

Поради разнообразието от климатични зони, екзотичните пътувания до Аржентина се извършват целогодишно. Във всеки месец можете да намерите забавление по ваш вкус. Ски курортите в Бариочел са отворени за обществеността от средата на юни до средата на октомври. Спокойните плажове на Мар дел Плата се препоръчват за семейства. Любителите на оживения нощен живот ще направят едно екзотично пътуване незабравимо, ако посетят плажовете на Карило и Вила Гезел. 

Екзотична разходка в Коста Рика

В превод от испански името на страната (Costa Rica) означава „богато крайбрежие“. Коста Рика напълно отговаря на това определение. Тук има почти всичко. Избирайки екзотична почивка в Коста Рика, можете да видите безкрайни планински вериги, вулкани, национални резервати, шумни водопади. 

Плажове с мек, топъл пясък, най-добрите и необичайни хотели, с високо ниво на обслужване, редовно посрещнат туристи от цял свят. От 1949  година Коста Рика премахва въоръжените си сили и днес не разполага с армия. Това е единствената страна, която отговаря на всичките пет критерия на Програмата за развитие на ООН, определени за измерване на екологичната устойчивост на страните.

На източните склонове и в района на брега на Карибите е доста влажно, с много валежи. В останалата част на Коста Рика климатът е умерен (+23 градуса – средна дневна температура през студения сезон). На тихоокеанското крайбрежие зимата продължава четири месеца в годината. Отличава се с минимум валежи и вероятност за нощни студове до -5 градуса.

Основните туристически атракции на Коста Рика са:

 • – Националния парк Мануел Антонио – дивата природа, плажовете и забавления, участък от пясък, гора. 
 • – Националният парк Arenal Volcano – в градината Cordillera de Tilarán, едно от най-добрите места за наблюдение на вулкани в страната.
 • – Облачните гори край Монтеверде и Санта Елена – уникални растения и дива природа. Облаците, които покриват тези гори, осигуряват влагата, необходима за поддържането на уникалните местообитания в района, които се срещат само тук. 
 • – Dominical – красиви плажове, евтини квартири, непринудени ресторанти на открито и уникална атмосфера, идеалното място за сърфисти. 
 • – Tamarindo е тихо рибарско селище на полуостров Никоя, подходящо за сърф, плаване и забавления. 
 • – Mal Pais и Санта Тереза на полуостров Никоя е район по крайбрежието, известен с огромни вълни, които привличат сърфистите от всички краища на света. 
 • – Джако – плажът тук е просторен и приятен,сърфирането е много добро и вълните са по-малко драматични от другите райони по крайбрежието.
 • – Национален парк Tortuguero на Карибско крайбрежие – зона, достъпна само с лодка или самолет, един от най-влажните райони в страната – изключително важно място за размножаване на огромната зелената морска костенурка.
 • – Национален парк на полуостров Оса и Corcovado – сърфинг, гмуркане, гмуркане с шнорхел и риболов. 
 • – Националният театър в Сан Хосе – най-внушителната сграда в Сан Хосе.
 • – Национален парк Irazu Volcano – най-високият активен вулкан в Коста Рика на 3342 метра. 
 • – Национален парк Braulio Carrillo – обхваща скалисти планини, водопади, каньони, пасивни вулкани и девствена тропическа гора. 
 • – Национален парк Rincón de la Vieja – активен вулкан, последно избухнал през 2011 г. 

Тази страна от Латинска Америка има голямо разнообразие от възможности за забавление, за да изненада дори най-опитния пътешественик. Плажовете с различни нюанси, от бяло до злато, сребро и черно, благоприятстват комфортния престой на брега на Тихия океан. Има места и за спортен риболов, и за сърфиране. Две трети от самата територия е покрита с гори с уникална флора и фауна. Коста Рика позволява да се запознаете не само с необичайни защитени места, но и с голям брой исторически артефакти.