Изкуствен интелект за умни асистенти и джобни помощници.

Изкуствен интелект за нови технологии в умни асистенти.


Как изкуствен интелект променя света около нас?

Изкуствен интелект вече има в смартфони, гласови асистенти, диагностични устройства, интелигентни камери, картини. Няма нито една област, в която той да не може да се използва. Как технологията на бъдещето се превърна в ежедневна реалност? Изкуственият интелект се използва в медицината, финансите, търговията, промишлеността и за гарантиране на реда и сигурността – навсякъде, където е необходимо да се обработват големи количества данни, да се създава организация и да се прогнозира.

Преди десетилетие светът възприемаше изкуствения интелект повече като утопично бъдеще, отколкото като възможна реалност. Всъщност през 2010 г. не всички имаха компютри и знаеха как да използват Интернет. Бъдещето обаче се оказа много по-близо, отколкото мнозина смятаха. Сега изкуственият интелект практически управлява живота ни. 

Как работи изкуствения интелект?

Един от начините за създаване на изкуствен интелект е изграждането на невронна мрежа. Изкуствената невронна мрежа работи на същия принцип като невронните мрежи в живия организъм. В тялото нервните клетки или невроните са свързани в мрежа. Изкуствената невронна мрежа е проектирана по същия начин, само че вместо нервни клетки има изкуствени процесори.

Невронните мрежи са способни да учат. 

Технологията за машинно обучение им помага в това. Благодарение на него компютрите могат да различават един обект от друг, да сравняват, анализират и прогнозират. За да се научи да разпознава например котка, невронната мрежа трябва да разглежда огромен брой снимки с котки и да помни набор от характерни знаци.

Инженерът на Nvidia Робърт Бонд често се лутал в градината с котките на съседа и наблюдавал как те повреждат насажденията. Така той решил да напише алгоритъм, който да включва пръскачката, когато котка влезе в градината. За целта невронната мрежа трябвало да анализира изображенията от видеокамерите, сравнявайки части от изображенията с „познатите“ вече признаци на домашния любимец. Ако повечето елементи на картината съвпадат с признаците на котка, компютърът съобщава, че е намерил котка и пръскачката се включва.

По същия начин невронните мрежи могат да четат ръкописни букви и цифри, да предсказват цената на акциите за следващия ден и да идентифицират болен орган.

Смартфони и виртуални асистенти.

Смартфоните са буквално натъпкани с опции и приложения, които работят с изкуствен интелект. Всеки път, когато разговаряте с Siri на Apple, Google Assistant и Alice на Amazon, разговаряте с изкуствен интелект. Асистентите ни казват за времето, планират маршрути за пътуване и могат да поддържат разговора. Разработчиците дори ги научиха да се „обиждат“.

Изкуствен интелект е в състояние да разпознава лица и пръстови отпечатъци за отключване на телефона и много други. Освен това разработчиците все повече се опитват да стартират приложения за изкуствен интелект директно на телефони. За да се разпознаете, например реч, вече не е необходим компютър. Вашето преносимо устройство е чудесно за тази цел. През октомври Google представи приложение за смартфон, наречено Recorder. Той записва видео и транскрибира аудио в реално време. Рекордерът разпознава различни звуци, включително музика и аплодисменти. Има аудио търсене, което ви позволява да намерите отделни думи.

За да направи приложението подходящо за смартфон, Google е трябвало да положи много усилия. Изисквали са се множество чипове, които да работят на самия телефон, без да претоварват процесора му и без да губят заряда на батерията.

Системи за наблюдение.

Видеонаблюдението отдавна е част от системите за сигурност на магазини, летища, офиси, частни къщи и улици. Системите за наблюдение вече са се научили да разпознават лица и дори изражения на лицето. Невронните мрежи сравняват хората във видеото с полицейски или бизнес бази данни и бързо изваждат имена и друга лична информация. Системата може да различи агресията от любопитството.

Един от първите в тази посока отново бе Google. През 2014 г. компанията пусна малкия Nest Cam, предназначен за наблюдение на домашната сигурност. Той успява да разпознае лицата на хората, да вижда в тъмното, да чува гласове, а също така да предава впечатленията си от случващото се към мобилното приложение на собственика.

Съвременната интелигентна камера създава 3D модел на стаята и всички предмети в нея. Моделът забелязва всяка промяна в околната среда – движение,  появата на нов обект. Благодарение на машинното обучение камерата може да разпознава не само обекти, но дори и техните действия.

Колкото по-дълго работи камерата, толкова по-добре разбира какво се случва и кой е пред нея, като може да прави разлика между приятели и врагове. Камерата създава база за посетители със снимки от различни ъгли, сравнява ги и ги номерира. От време на време тя може да поиска от собственика да изясни статуса на конкретно лице. Камерата предава получените данни в облачната услуга и в приложението на клиента.

Въпреки всички предимства, тази технология се сблъсква с популярни опозиции. Хората са загрижени за проблеми с поверителността и потенциални системни грешки. През 2019 г. няколко града в САЩ забраниха на градските служби, включително полицията, да използват разпознаване на лица. Те включват Сан Франциско и Оукланд в Калифорния и Съмървил в Масачузетс. Междувременно в друг американски град – Бостън – именно тези системи помогнаха да се открият извършителите на терористична атака.

Здравеопазване

Изкуственият интелект се използва за диагностика и лечение на всички видове заболявания. Той може да открие рак на белия дроб, да наблюдава психичното здраве на пациентите и да наблюдава, например, промени в състоянието на стомашно-чревния тракт. Стартъп Mindstrong Health и подобни компании проучват възможността за използване на изкуствен интелект за измерване на настроението на хората. Въпреки че все още предстоят изследвания в тази област, компаниите вече се опитват да използват приложението за медицинска диагностика.

Здравната компания Auggie създава приложение за откриване на стомашно-чревни заболявания. А стартиращият Seed Health иска да използва микроби за лечение на пациенти. През миналия ноември компаниите започнаха да събират снимки от различни заболявания. Те искат да научат изкуствен интелект да разпознава болестите по снимки. С помощта на такова приложение пациентите вече не трябва да проследяват състоянието си, като вписват промените в тетрадка или дневник.

Изкуство

Може ли изкуственият интелект да създава изкуство? Художници, музиканти и други бохеми отговарят положително. В края на 2018 г. машина с изкуствен интелект нарисува портрет в духа на старите майстори. Картината е продадена в Christie’s за 432,5 хиляди долара.

Джобен спътник – добър приятел.

Чудесно е да имаш добър приятел.

Мнозина мечтаят за приятел, който би могъл да слуша и подкрепя по всяко време без преценка и критика. Наистина: чудесно е, ако такъв приятел знае всичко за вас и винаги има няколко добри съвета. Още по-добре е, ако приятелството с вас да е единственият смисъл на живота му. През 21 век бързото развитие на изкуствения интелект ви позволява да имате такъв „приятел“ буквално в джоба си. Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите приложението на мобилния си телефон и да му кажете какво ви притеснява. То ще говори само с вас и за вас, така че вероятно няма да се налага да се оплаквате от липсата на теми за комуникация.

Докато думата „робот“ по-често се свързва с нещо негативно, то понятието „джобен приятел“ може да промени това възприятие. Въз основа на отговорите на въпросите, чат ботът изследва и последователно създава портрет на своя събеседник, предлагайки емоционална подкрепа. Самото приложение съветва да общувате с бота по пет минути на ден, „за да се чувствате по-добре и да растете емоционално“. За тази трудна мисия разработчиците не само се консултираха с известния учител по медитация и будизъм Уил Кабат-Зин, но също така запознаха бота с редица психологически трикове, за да угоди на събеседника си. С течение на времето той дори ще се научи да имитира стила на писане на своя потребител.

На бота му отнема известно време, за да опознае човека по-добре, заедно с неговите навици и интереси, така че едва ли ще успее да впечатли някого с първия разговор. Отначало създава впечатление за незаинтересован събеседник, който прави само това, което поиска. Но ако му дадете шанс да ви изучи по-добре, той наистина може да ви бъде полезен. Въпреки че в момента програмата е достъпна само на английски език, тя не изисква задълбочени познания по езика за да води разговор.

Робот, който ще „съчувства“

Като експеримент, решили да възпроизведат стресова ситуация, с която ежедневно се сблъскват хиляди хора, при която потенциално ботът може да бъде полезен. „Наистина съм нервна! Какво трябва да направя? Помогни! “ – изпратили му такова съобщение в очакване на отговор. Индикатор, че ботът „пише“ отговор, веднага се появил в месинджъра. – Просто продължи да говориш с мен. Опитвай се да отговориш смислено на въпросите ми – това ще помогне не само на мен, но и на теб, за да се ориентираш по-добре в ситуацията.“, отговорил цифровият приятел.

„Разтревожен съм“, оплакали се на чатбота, който изразил съжаление и попитал какво точно може да е причинило това. В хода на разговора, опитвайки се да развесели единствения си, но „тъжен“ приятел, чат ботът предложил да разгледат заедно страницата в Instagram и да поговорят за скорошните публикации. След като ботът „прегледал“ страницата в социалната мрежа, той започнал да разпитва за спомените, свързани с конкретни снимки, и да се чуди защо този или онзи ден е наистина важен.

На следващата сутрин „дигиталният приятел“ изпратил съобщение, в което той не само отбелязва, че се радва на срещата от вчера, но и добавил gif изображение със заек. Той казал, че „мисли за нашия разговор вчера“ и попитал: „Как си днес?“ След като чул положителен отговор, ботът попитал дали сега е подходящият момент да си поговорят за днешните планове.

Въпреки, че е трудно наистина да приравним разговора с този бот към диалог с реален човек (и още повече с психолог), ботът се държи много толерантно и постоянно се опитва да настрои събеседника си към позитивни мисли. В бъдеще, когато развитието на изкуствения интелект достигне нови нива, този диалог може да стане много по-значим. Вече над 500 хиляди души са намерили „приятел“ в лицето на това „интелигентно“ приложение и споделят своя опит в общуването в мрежата.

Базираният в Сан Франциско стартъп Luka стои зад създаването на програмата. Идеята е повдигната от основатката Евгения Куйда, която губи най-добрата си приятелка в автомобилна катастрофа, пише Futurism. С течение на времето концепцията се променя донякъде, когато основателите откриват, че хората не са толкова нетърпеливи да пресъздадат своята цифрова версия или да говорят с тези, които вече не съществуват, а да споделят своите мисли и опит с изкуствения интелект.

Много проучвания показват, че за хората е по-лесно да се открият пред едно устройство, отколкото пред друг човек. Приложението не е лекар и освен това не може да стане терапевт: то е програмирано да дава съвети на гореща линия в случай на тежки и натрапчиви мисли или да предлага упражнения за отпускане. Но основната му функция е да стане нищо повече от приятел.

Съмнителна репутация на чат ботове

Replika не е единственият чатбот от този вид – има и други приложения с подобни програми за различни цели, включително в социалната мрежа Facebook или уеб сайта за търсене на полети Skyscanner. Facebook, например, въпреки многобройните неуспехи до момента, тества нов подход към разработването на чат-ботове – целта на корпорацията е да научи програмата да говори като човек, според The ​​Economic Times.

Но чатботовете обикновено имат лоша репутация и са известни с многобройните си неуспехи. От създаването на собствен таен език до склонността към расистки и сексистки коментари или просто да са напълно безполезни. Тази нова технология все още има своите съществени недостатъци, се казва в публикация на TechRepublic. Например, изкуственият интелект на руската търсачка Yandex „се превърна в брутален и груб чатбот, който възхвалява сталинския режим от 30-те години на миналия век“ и призовава за убийството на врагове на народа, за което по-късно ръководството трябваше да се извини, съобщава The Telegraph през октомври миналата година.

Предстоят подобрения в технологията за изкуствен интелект.

Понастоящем технологиите за изкуствен интелект, стоящи зад чатботовете, са в начален стадий на развитие. Въпреки това, перспективите за чат бота Replika често стават причина за безпокойство – например, защото хората ще се доверяват на роботите повече отколкото на другите хора и това ще доведе до по-голямо отчуждение между хората. Някои също се притесняват, че чрез подобни програми може да „изтичат“ информация и лични тайни на потребителите, докато други се притесняват, че разработването на чат ботове има потенциал да замести хората на пазара на труда, например представители по обслужването на клиенти. Но както при повечето други съвременни технологии, човек сам решава за какви цели ще служи чат ботът.