Как да изберем най-добрите завеси за спалнята

При избора на подходящи завеси за спалнята има няколко фактора, които трябва да се вземат под внимание: за какво се използва стаята, колко често и от кого, както и естетиката, която се надявате да постигнете. В тази статия ще разгледаме тези аспекти малко по-подробно заедно със специалистите в продажбата на завеси от Къртънс България ООД.

Завеси от Curtains.bg

За какво се използва стаята

От многото неща, които можем да правим в спалните, спането си остава най-важната цел на помещението. Затова е хубаво да помислите за блокиране на светлината и намаляване на шума от външната среда.

Светлина

Изберете пердета с облицовка, която е предназначена за намаляване на естествената светлина и UV лъчи. Тя има също топлинни и звукоизолационни свойства, които са чудесни за спалнята. Що се отнася до материята на завесите, средна до тежка плътност на тъканта, е най-подходяща за блокиране на светлината. Ако обаче не ви харесва дизайна на пердетата от такива материи, не се примирявайте да ги вземете, само заради тази им функция. Друг начин за регулиране на навлизащата слънчева светлина, е окачването на пердетата високо, в размер достатъчно широк и стигащ до пода, за да бъде покрит целия прозорец.
Искате да навлиза повече слънчева светлина в помещението? Ако не желаете спалнята ви да бъде мрачна през деня, когато завесите са спуснати, помислете за пердета от лека материя, в светли цветове. Те ще допринесат за по-свежия вид на стаята, и освен това, няма да избледнеят толкова бързо, колкото завесите в наситени нюанси.

Шум

За съжаление, не съществуват скъпи, специално конструирани завеси, които да блокират шума напълно, но има такива, които могат да го намалят. Всичко се свежда до абсорбирането на звуковите вибрации. За постигането на добър резултат, изберете завеси от по-дебела и по-тежка тъкан. Както по-горе споменахме, ако не харесвате десена на тези материи, може да помислите за използване на слоеве – съчетайте прозрачни пердета с плътни завеси.

Неприкосновеност

Ако стаята ви е с изложение към оживена улицата, помислете за добавяне на щори, за да запазите неприкосновенността си, когато завесите ви са отворени.

Завеси и пердета

Чия е стаята?

Това е също важен фактор. Ако говорим за стая за гости, минималната светлина и шум, които влизат в нея, не биха били от съществено значение, тъй като тя се използва по-рядко. Завесите могат дори да стоят отворени през по-голямата част от времето.
За вашата собствена спалня обаче, тези два фактора по-горе, със сигурност ще са от значение.
Ако става въпрос за спалнята на детето, тогава блокирането на светлината и намаляването на шума стават все по-важни задачи, тъй като това може да се окаже разликата между лесното и трудно заспиване.

Плат

За постигане на светла, „слънчева“ атмосфера, изберете проветрива, лека тъкан, като памук или лен. За да постигнете по-формален вид, по-тежките материи като кадифе или нещо елегантно като коприна, ще добавят драма и романтика към стила на стаята. Тъй като спалнята се счита за лично пространство, можете да си позволите да се поглезите с тези по-луксозни платове, които не пасват на всички помещения.

Цвят и шарка

Интересен факт е, че когато става дума за спални, хората се придържат към по-традиционни завеси, в сравнение с останалите стаи. Може би това е така, защото смелите и ярки цветовете и щампи, могат да стимулират мозъка, когато се опитвате да се отпуснете и да се приготвите за сън. Или може би защото тази стая в повечето случаи се споделя и от двата пола. Това изисква да се постигне баланс на предпочитанията.
Освен това, десенът на пердетата трябва да се съчетае със стила на стаята, включително с тапицерията на леглото и възглавничките ви.  Дори те да биват често сменяни, завесите вероятно ще остават същите. Затова, трябва да изберете дизайн, който да пасва на всичко.