Как да пестим вода вкъщи

Постоянно използваме вода, за да правим толкова много неща всеки ден и дори не се замисляме за това: мием си зъбите, измиваме тоалетната, сменяме водата на домашните животни и поливаме растенията, изплакваме плодове и зеленчуци за нашите ястия, перем и се къпем. Няма да е лоша идея да помислете колко голям принос можете да направите за опазване на водата, ако започнете да пестите вода всеки път, когато пускате кранчето.

Съвети за пестене на вода.

Всяко лято, след като почвата стане суха, прашна и напукана, а тревата се превръща в крехка и кафява, хората започват да мислят за опазването на водата. Но не е нужно да чакате, докато водните запаси вече са намалели, за да обмислите начини за пестене на вода; това е възможно да се направи през цялата година.

9 „зелени“ алтернативи

Направете няколко прости промени вкъщи и веднага ще започнете да пестите вода (и пари по сметката си за вода) и да предотвратите недостиг на вода. Ето и нашите съвети:

Започнете от банята.

Инвестирайте в тоалетни и душове, които пускат по-малка струя вода. Те обикновено не са скъпи и предлагат огромна стойност, както в усилията за пестене на вода, така и в намаляването на сметките ви. Заложете на това и определено ще спестите.

Изберете ефективни уреди.

Потърсете енергийно ефективни уреди, които опазват водата, като използват по-малко от по-старите уреди. Уреди, които имат еко режим на работа са по-икономични и по-ефективни от стандартните.

Напълнете мивката.

За да миете съдовете, напълнете мивката си с чиста, сапунена вода и бързо ги изплакнете. Ще спестите вода, като не държите кранчето през цялото време.

Оставете съдомиялната машина си свърши работата.

Не мийте и не изплаквайте съдовете, преди да ги поставите в съдомиялната машина. Повечето съдомиялни машини трябва да са в състояние да почистват мръсните чинии вместо вас – защо просто не се възползвате от тази полезна функция?

Използвайте уредите пестеливо.

Не пускайте една пералня за три ризи, или не пускайте съдомиялна машина да работи за няколко чинии и чаши. Изчакайте, докато имате достатъчно количество мръсни дрехи, или посуда, за да стартирате тези уреди.

Съхранявайте студена вода.

Помислете си само колко много вода губите всеки път, когато пуснете кранчето, докато чакате водата да стане толкова студена, колкото искате. Решете проблема, като напълните една кана, или голямо шише с вода и го дръжте в хладилника.

Двора.

Ако имате двор, засаждайте такива растения, които не изискват много поливане, също така, когато поливате, уверете се, че го правите привечер, или сутрин, а не в горещите следобедни часове. Сложете на маркуча си дюза, за да не изпуска вода.

Спрете течовете.

Това е една от най-големите промени в пестенето на водата, които можете да направите. Поправете всеки кран, тръба, или течаща тоалетна и можете да намалите използването на водата с до 10%.

Направете пестенето на вода семейна кауза

Учете децата си и другите членове на семейството колко е важно да пестят вода и колко лесно и дори забавно може да е това. Така те ще се научат да се замислят колко вода използват всеки ден. Дори и най-малките членове на домакинството могат да окажат голямо влияние върху количеството вода, което използвате. Накарайте всички в семейството да работят за това. Ето и още няколко полезни навици, който можете да възприемете:

Вземете бърз душ вместо бавен.

Почистете, изплакнете и изключете кранчето.

Изключете кранчето, когато миете зъбите си, вместо да оставяте водата да тече.
Спирайте водата при миене на ръцете. Пускайте я само, за да си намокрите ръцете и да си ги изплакнете.

Не зареждайте ваната догоре.