Как да смените спукана гума: Ръководство стъпка по стъпка

Смяната на спукана гума с резервната само по себе си ще ви спести много време, вместо да чакате пътна помощ. Следвайте тези стъпки и ще се върнете на пътя за нула време.

Потупване, удряне, удряне.

Това е звукът на гумата, която току-що се спука, докато пътувахте по магистралата. Сега какво? Дано сте подготвени, защото гумите могат да се пръснат по всяко време и навсякъде.

смяна на гума

 1. Стъпка: Бъдете готови
  Трябва да знаете дали вашата кола има резервна гума и нужните инструменти. Много от новите автомобили не се предлагат с резервна гума по различни причини, така че проверете дали вашия е оборудван с такава. Също така, трябва често да проверявате състоянието й. Гумата без въздух в нея не ви е полезна, затова проверявайте налягането на въздуха й преди пътуване или по-дълго шофиране. В случай на нужда можете да се сдобиете с нови гуми от Ogi.bg. А що се отнася до инструментите, които ще са ви нужни, достатъчно е да имате фенерче, гаечен ключ, светлоотразителен триъгълник и крик. Можете да използвате и подложка за лягане, ако трябва да предпазите дрехите си, но не очаквайте да останете напълно чисти след тази операция.
 2. Стъпка:  Изберете мястото си
  Не винаги е лесно да намерите добро място за безопасна смяна на гумата. Откриването на ниска, твърда повърхност, отдалечена от шосето, е най-добрият сценарий. Но не изминавайте много километри със спуканата гума, за да не ви се налага да плащате и за нови джанти.
 3. Стъпка: Проверете дали имате нужните инструменти
  Тази стъпка е излишна, ако извършвате редовни проверки на резервната гума и инструментариума, който идва с нея. Но ако не го правите, уверете се, че всички инструменти са налице и гумата е в добро състояние.
 4. Стъпка: Разхлабете болтовете
  Подпрете гумата, която се намира на срещуположната страна на спуканата гума с парче дърво или камък. Това ще ви гарантира, че колата няма да се движи, когато я вдигнете във въздуха. След това разхлабете, но не изваждайте всички болтове.
  Ако има втори човек в колата с вас, тогава той може да излезе и да бъде наблюдател в този момент. Смяната на гума по магистралата не е безопасно начинание и предупреждението за преминаване на превозно средство през следващите няколко секунди, може да бъде животоспасяващо.
 5. Стъпка: Включете крика в действие
  Намерете подходящата позиция за поставяне на крика. Обикновено се намира от двете страни на рамката на превозното средство. След като сте захванали крика стабилно, започнете да повдигате колата. Разстояние от около 10 см между земята и гумата, ще ви бъде достатъчно, за да я извадите.
 6. Стъпка: Извадете гумата
  Премахнете вече разхлабените гайки и ги оставете на сигурно място. След това извадете колелото.
 7. Стъпка: Поставете резервната гума
  При всеки автомобил резервната гума е поставена на различно място. След като я извадите, изравнете болтовете и дупките, за да я поставите. След това затегнете болтовете.
 8. Стъпка: Спуснете автомобила
  Бавно спускате колата обратно на земята. След това внимателно извадете крика.
 9. Стъпка: Затегнете болтовете
  Най-важното е да сте сигурни, че сте затегнали всички болтове плътно. Затова вземете гаечния ключ и ги проверете още веднъж.
 10. Стъпка: Почистване и потегляне
  Съберете всички инструменти, които сте използвали, плюс спуканата гума и ги приберете в багажника. Почистете добре ръцете си, за да избегнете замърсяване на вашия автомобил.

Когато шофирате с резервна гума, трябва да следвате правилата, които вървят заедно с това. Повечето резервни гуми се използват с максимална скорост от 50-55 км / ч. Това означава, че шофиране с по-бърза скорост от тази, може да причини още едно спукване. Нещо, което най-вероятно ще искате да избегнете. Колата ще спира и ще се държи много по-различно, така че бъдете внимателни и усетете новата динамика на шофиране с малката гума.

Ако пък предпочитате можете да носите в колата си вместо малка резервна гума стандартна, която е поставена на джанта и готова за монтаж. Всъщност така ще си спестите нуждата от незабавно посещение при майстор, за подмяната на малката резервна гума с нова.