Как стилът минимализъм се появява и развива в модата?

Появата на стила минимализъм беше неизбежна, защото в настоящите условия на излишък от информация и непрекъснато усложняване на технологиите, много жени отчаяно търсят просто и комфорт, поне в дрехите си. Въпреки това, зад очевидната простота на този стил, стоят отлични умения при подбора и комбинирането на облеклото. Да разберем как да си гарантираме успешен образ в стила на минимализма.

История на минимализма

Съвременен минимализъм

Минимализмът улавя модата и изкуството винаги, когато сред наличните ексцесии и възможности обществото трябва да се върне в състояние на баланс чрез обмислено съзерцание, чистота на линиите и ясна форма. Това се е случвало от време на време през изминалия век, а последният изблик на чист минимализъм е от 90-те години.

Хипертрофираният лукс от 80-те беше заменен от малки бели и черни рокли, умишлено прости костюми и ултра-минималистични вечерни рокли. Подобни тенденции вече са прокарвани в началото на 20-ти век и в средата му. През 20-те години на миналия век модната бунтовничка Габриел Шанел (Габриѐл Боньо̀р „Коко̀“ Шанѐл), подхранвана от иновативни стремежи, подарява на жените къси рокли, плетени блузи и революционни мъжки костюми. 

Изявяват се и известни модни дизайнери, като Мадлен Вионе (Madeleine Vione), която компенсира простотата на текстурите с архитектурна, но не претенциозна кройка, и Андре Куреж (André Courrèges), който експериментира с лаконичните форми. През 60-те години представителите на модната субкултура и авангарда се обърнаха към хипер формите, преудължени силуети и опростени текстури. Простотата отново беше в контраст с многоцветното изобилие от 50-те и културната лудост.

Развитие през годините

Минимализмът процъфтява през 90-те години на миналия век, а основните му привърженици са Хелмут Ланг (Helmut Lang), Миуча Прада (Miuccia Prada Bianchi), Калвин Клайн (Calvin Richard Klein). Представяйки своите творения в Ню Йорк, в които основните нюанси бяха сиво, бяло, черно и бежово, а вместо риза към костюма с панталон бе прикрепена обикновена тениска, Хелмут Ланг развълнува колегите си в модата. Всички започнаха да се изявяват в новия стил и оттогава минимализмът не напуска модните хоризонти.

През 2000-те тенденцията стана обичайна, връщайки се на всеки няколко сезона като отражение на модата върху икономическите кризи, катаклизмите, световните конфликти и други. Тя не засенчи любовта към разкрасяването, буйната и лъскава бляскава мода и романтичните фантазии от миналото. Модата на концептуалната простота, обаче винаги е някъде наблизо, така че да можем да я достигнем с ръка по всяко време и да се отпуснем малко.

Характерни особености на облеклото в стила на минимализма

Посоката на минимализма поставя ясни и строги изисквания към нещата:

  • – естествени гладки материи: вискоза, памук, вълна, коприна и др.;
  • – лаконични стилове, почти напълно лишени от декоративни елементи (без активни аксесоари, вложки от други материали, дантелени тапицерии, волани, драперии, волани и др.);
  • – липса на фрагменти и принтове;
  • – допустими са не само неутрални, но и пастелни и ярки цветове, но всички нюанси са чисти, несмесени.

Минималистичният гардероб е изпълнен с дрехи в предимно класически стилове. Силуетите могат да бъдат всякакви, а аксесоарите все още са лаконични: имат проста геометрична форма, лишени са от декор под формата на линии, искри и всякакви други елементи, които привличат вниманието. Чантите, обувките, коланите обикновено са кожени.

В минималистичния стил рядко виждаме отразени най-новите тенденции, освен ако не са 100% в съответствие със строгите правила на този стил. Като цяло е подходящ за ежедневен официален и неформален външен вид. Някои модни дизайнери, например Каролина Ерера (Carolina Herrera) или Майкъл Корс (Michael Kors), редовно предлагат на своите почитатели минималистични решения за вечерта. Този стил е особено популярен сред известни личности, които се уморяват от елегантните комплекти и ги заменят с минимализъм в удобни комплекти за ежедневието.

Правила за създаване на образ в стила на минимализма

За да създадете правилния минималистичен образ, не забравяйте, че тази тенденция никога не използва повече от два цвята в един комплект. Между другото, именно в този стил най-често може да видите използването на техниката тотален вид, когато целият комплект се запазва в една единствена цветова схема, изцяло е в съответствие с духа на минимализма.

Не забравяйте, че в комплекта трябва да се използват само функционални аксесоари: слънчеви очила, колан и голяма чанта, например. Тук бижутата са изключително редки. Въпреки това, създавайки образ за вечерта, е напълно възможно да си позволите да украсите роклята с низ от перли или с диаманти, но нещо по-просто на вид.

За разлика от ежедневния и градския стил, минимализмът не използва техниката за наслояване. Можете да носите яке или жилетка над ризата, но нищо повече. Комбинациите от неща тук са удобни и прости: пуловер + дънки + боти до глезена, или рокля + ярко палто + аксесоари (чорапогащи, ръкавици и шал в неутрален цвят) и т.н.

Ако на етапа на закупуване на дрехи и аксесоари се фокусирате върху изискванията на стила минимализъм, тогава в бъдеще няма да имате никакви трудности при създаването на различни образи. Когато започвате експерименти с тази модна тенденция, важно е да разбирате, че такива прости решения в облеклото няма да привлекат много внимание, така че вашата личност ще излезе на преден план при общуване. Затова използвайте тази функция разумно и във ваша полза.

Основни правила и принципи

Основните условия за спазване при стила на минимализма в дрехите са практичността и липса на ненужни детайли.

  • -Базови тук неизменно остават костюмите с панталони, простите рокли с презрамки или дълги ръкави, правите поли и тениските.
  • – Обичайните текстури са мека вълна, трикотаж, памук, коприна, сатен и кожа.
  • – Декорът или щампите в този стил са неприемливи, тъй като минимализмът предполага философска концепция за чисто съзерцание на формата.
  • -Тук са подходящи такива техники, като наслояване или дори архитектурен дизайн, но е важно да се запази яснотата на линиите и равнините да остават чисти. В този случай изображенията трябва да бъдат монохромни или ахроматични.
  • -В редки случаи, строгият диапазон се разрежда със нюанси на синьо, земно кафяво, синьо или коралово.

Как да си направим гардероб в стила на минимализма?

Когато избирате дрехи и аксесоари в стила на минимализма, на първо място трябва да обърнете внимание на материалите: те трябва да са технологични, което прави фигурата елегантна и не я свежда до оскъдно и скучно опростяване. Обикновените дънки и тениска вече са достатъчни, за да създадат модерен облик в духа на минимализма, но в този случай трябва да обърнете внимание на висококачествените текстури на обувките и чантите. 

Струящи се рокли или топове също хармонично се вписват в този стил, ако не ги претоварите с бижута и декоративни елементи. Но може да интегрирате колани с лаконични катарами или технологични аксесоари под формата на монолитни гривни, часовници или колиета. За удобство основният минималистичен гардероб трябва да бъде изпълнен с неща, които лесно могат да се комбинират с други дрехи. Това може да бъде свободна бяла риза, копринена рокля с права кройка, няколко основни тениски, безупречно палто и чифт черни, сиви или бели панталони.

Съвременен минимализъм

Днес, когато модата е преминала през етапите на развитие от прекомерност до еднообразен утилитаризъм, стилът на минимализма се е преместил от етапа на чистия концептуализъм в духа на непривързаност, към полето на нов блясък. Съвременният минимализъм е много по-прощаващ по отношение на романтичните форми, отколкото е бил през 90-те години. 

 През последните години този стил придобива все повече и повече футуристични и елегантни очертания и не забавя популярността си, което показва продължаващото значение на основните пропорции, линии и кодове. Стилът на минимализма може да бъде сравнен с вътрешното ядро ​​на обществото или отделен индивид, върху което са наслоени фантазии, мечти и безкрайни модни експерименти.