Каква е разликата между конвектори и радиатори?

В днешно време съществуват различни начини за отопление на дома ви. Повечето хора избират радиаторите като средство за отопление, но конвекторите също са добър вариант, който не трябва да се подценява. За да ви помогнем да направите по информиран избор, заедно с консултантите от отдел радиатори и конвектори от Багира ще ви запознаем с разликите между двете опции, за да можете да намерите отопление, което ви подхожда.

Преди да можем да сравним радиаторите с конвекторите, трябва да обясним две важни концепции.

1. ИЗЛЪЧЕНА ТОПЛИНА

Излъчената топлина включва хоризонтални топлинни вълни, които затоплят околната среда. Това е директна форма на отопление. Този метод на нагряване е по-здравословен от конвекционната топлина, защото горещият въздух, който вдишвате, не идва от нагревателен елемент, който съдържа прах. Много хора смятат, че излъчената топлина също се усеща по-топла и по-приятна.

2. КОНВЕКЦИОННА ТОПЛИНА

Конвекционната топлина е индиректна форма на отопление. Нагревателният елемент засмуква студен въздух и след това го загрява. Нагрятият въздух се издига до тавана, охлажда се и след това пада, за да може процесът да се повтори. Пространството се нагрява по-равномерно, отколкото с излъчена топлина.

КАК РАБОТЯТ РАДИАТОРИТЕ

Вашият котел за централно отопление загрява водата и я изпраща към радиаторите. След това водата загрява тръбите в нагревателните елементи. Тези тръби от своя страна затоплят околната среда посредством излъчена и конвективна топлина.

РАЗЛИКАТА С КОНВЕКТОРИТЕ

В устройството на конвекторите също се използва гореща вода, но за да затоплят пространството, те произвеждат конвективна топлина. Принципът на работа при конвекторите е следният – студеният въздух бива засмукан отдолу, който преминава през системата. Когато се нагрее той се отделя и се изкача нагоре в пространството. Когато се охлади отново пада надолу и преминава през същия процес. Това създава система за циркулация на горещ въздух. Топлата вода тече в системата през тясна тръба, която е заобиколена от алуминиеви панели. Те разширяват повърхността, която е в контакт с околния въздух и функционира като топлообменник.

ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР

Ако ниският разход на енергия е един от вашите приоритети, тогава и конвекторите и радиаторите са удачен избор. Вие решавате на кой ще заложите.