Кои са най-популярните функции на климатика?

Имате климатик, но все още не сте запознат напълни с всички функции, които притежава вашата система? В тази статия ще ви представим всички полезни функции на климатика, които безспорно ще ви бъдат от полза, а вие дори не подозирате за тяхното съществуване.

Полезни функции на климатика

Най-популярните и полезни функции на климатика

 • Подвижен панел
  Всяко вътрешно тяло има декоративен панел отпред. Той може да бъде в различен цвят, и форма, като това съответно зависи от производителя. Този панел е една от най-важните части за елегантния дизайн на климатичната система. Важна функция на климатиците е, че именно тази част може да бъде подвижна, тъй като над топлообменника се натрупва прах, мръсотия и други не приятни неща, които лесно могат да бъдат почистени благодарение на подвижния панел.
 • Автоматично насочване на посоката на въздуха
  Посоката на въздушния поток се управлява автоматично. Тя може да бъде насочена нагоре или надолу. Тази функция на климатика подпомага за разпределянето на температурата равномерно в помещението.
 • Регулиране на силата на въздуха
  Осигурява прецизен контрол върху оборотите на вентилатора, чрез подбор на различни параметри на климата (температура, влажност на въздуха и т.н.). Когато температурата в помещението достигне до зададените от вас градуси,  силата на въздушната струя намалява.
 • Вертикално регулиране на въздуха
  За да бъде температурата равномерна се препоръчва, когато климатикът е в охлаждащ режим клапите му да се насочват напред или нагоре към тавана, а в режим отопление – към пода.
 • Прахов филтър
  Праховият филтър се намира под предния панел на всяка една климатична система. Той предпазва топлообменника на вътрешното тяло от всички мръсни микроорганизми, прах полени и други. За да работи климатика ефективно, този филтър трябва да бъде почистван периодично, като за почистването му е нужно само да се измие под течаща вода и да изсъхне.
 • Йонно — дезодориращ филтър
  Йоните имат свойството да разлагат и поглъщат неприятните миризми, които се носят във въздуха в помещението. Такива са например миризмите от дадени храни, цигарен дим и т.н. Освен това за отстраняването на различните бактерии, гъбички, вируси и други се използва голямо напрежение, което достига около 5000V.
  Периода, в който филтъра е годен за употреба е около 3 години. През този период от време той се замърсява и започва да губи своята ефективност. След почистването му, обаче неговите свойства се възвръщат.
 • Карбонов филтър
  Пречиства въздуха от неприятни миризми. Например от домашни любимци, храна, цигари и т.н. Обикновено трябва да се сменя през 3-4 месеца.
 • Авто — рестарт
  Например, след прекъсване на електричеството климатика автоматично възстановява режима на работа и настройките си без ваша намеса. Когато климатикът работи, настройките му се запазват за 48 часа. Тази функция е много ефикасна  когато ви се налага да излезете от дома си или докато спите.
 • Автоматичен режим
  Чрез този режим желаната температура се поддържа автоматично, като разликата може да бъде най-много 2˚С надолу или нагоре. Тази функция  отстранява необходимостта от регулиране на температурата на климатика ръчно. Автоматичният режим е доста полезен в случаи, когато температурите се променят много бързо.
 • Икономичен режим
  Този режим прави климатика по-икономичен, като не намалява комфорта в помещението. Работата в икономичен режим е с намален капацитет,  който се използва, за да поддържа температурата. Извършва се периодично проверка на стайната температура и ако тя е по-ниска от зададената, климатика увеличава своята мощност.
 • Мощен режим
  Този режим се използва за по-бързо достигане до зададената температура за помещението в режим „отопление” или режим „охлаждане”.
 • Режим сън
  Това е специален режим предназначен за осигуряване на комфортни условия за вашия спокоен сън. След като този режим се активира климатика започва да работи на по-малки обороти, намаля нивото на шума, както и автоматично регулира влажността и температурата на въздуха в спалното помещение.
 • Сензори, улавящи движение
  Климатикът улавя присъствието на движение като:

  • При липса на движение в помещението, системата преминава автоматично на икономичен режим. Така спестява около 20% електроенергия.
  • Когато на разстояние от 5 метра, системата сканира движение се включва отново в нормален режим на работа.
  • Посоката на въздуха се насочва там, накъдето няма хора. Ако в стаята има повече от един човек, при охлаждащ режим се насочва към тавана, а при отопляващ режим – към пода.
 • Обезвлажняване
  Скоростта, с която се движи вентилатора се управлява автоматично. Температурата, която е била при включването на функцията се избира за стойност. През лятото, когато въздухът е прекалено влажен чувстваме горещина. Тази горещина може да се намали именно, чрез обезвлажняването.
 • Самопочистване
  Преди изключването на климатичната система автоматично се активира функцията за изсушаване  на вътрешния вентилатор. Тази функция премахва влагата, бактериите, мръсните частици, неприятната миризма и т.н. Тази процедура продължава около 30 минути. Като първите 15 минути системата се нагрява, за да успее водата да се изпари, а в следващите 15 минути чрез генериране на озон се премахват вредните микроорганизми. Чрез тази функция климатикът ви придава свежест на въздуха в дома ви.
 • Ниво на шум
  Всички производители се стараят да създават по-тихи климатици, тъй като за много клиенти това е от голямо значение при избора на система. Всеки човек иска след тежък работен ден да се прибере у дома, за да усети спокойствието и комфорта. Поради тази причина и производителите правят все по-тихи и по-безшумни климатици. Постигат това като използват нови топлообменници, вентилатори, както и вграждат нови екстри свързани с регулирането на нивото на шума.
 • Таймер
  Чрез него може да настроите климатика да се включва или изключва автоматично в даден, избран от вас момент. При някои климатици е възможно да се програмират дори и за една, две и повече седмици напред.