Консумирането на повече плодове и зеленчуци повишава психическото благосъстояние само за 2 седмици

pesticides-les-fruits-et-legumes-les-plus-et-les-moins-pollues

Плодовете и зеленчуците са основна част от здравословното хранене, но ползите от тях не се ограничават само до физическото здраве. Ново изследване установява, че увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци може да подобри психическото ни състояние само за 2 седмици.

Лидерът на изследването, д-р Тамлин Конър от Катедрата по психология в Университета в Отаго в Нова Зеландия и негови колеги открили, че младите възрастни, на които са били давани повече плодове и зеленчуци всеки ден в продължение на 14 дни, са изпитали повишаване на мотивацията и по-голяма жизненост.

Учените наскоро съобщиха своите открития в списанието „PLOS One“.

Според Министерството на земеделието на Съединените щати, възрастните трябва да се стремят да консумират около две купи плодове и около две, до три купи със зеленчуци дневно.

Една купа плодове се равнява на половин грейпфрут, или голям портокал, а една купа зеленчуци е пропорционална на една голяма червена чушка, или голям, изпечен сладък картоф.

Като част от здравословна диета, плодовете и зеленчуците могат да помогнат за намаляване на риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак.

През последните години проучванията предполагат, че приемането на плодове и зеленчуци може също да подобри психическото здраве. За тяхното проучване,
д-р Конър и екипът му се стараят да разследват тази асоциация допълнително.

Повишена мотивация, жизненост с по-висок прием на плодове и зеленчуци.

Учените записват 171 студенти на възраст между 18 и 25 години и ги разделят на три групи в продължение на 2 седмици.

Едната група поддържа нормалния си начин на хранене, другата група получава всеки ден две допълнителни порции пресни плодове и зеленчуци (включително моркови, плодове, киви, ябълки и портокали), докато останалата група получава ваучери за храна и получава текстови съобщения, които им напомнят да консумират повече плодове и зеленчуци.

В началото и края на изследването участниците биват подлагани на психологически оценки, които оценяват настроението, жизнеността, мотивацията, симптомите на депресия и безпокойство и други детерминанти на психичното здраве и благополучие.

Другите две групи не показали подобрение в психологическото благосъстояние през двуседмичния период.

Освен това, не са наблюдавани подобрения при симптомите на депресия и безпокойство в нито една от групите. „По-голямата част от изследванията, свързващи депресията с диетичните модели, са надлъжни, което означава, че възможните различия в заболяването могат да се установят в много по-дълъг период от време, отколкото в нашия кратък 2-седмичен период“, отбелязват учените.

Все пак, учените са на мнение, че техните резултати показват, че увеличаването на приема на плодове и зеленчуци може да доведе до бързи ползи за психическото благополучие на човека.

Екипът заключава, че:

„Това е първото проучване, което показва, че осигуряването на висококачествени плодове и зеленчуци може да доведе до краткосрочни подобрения в жизнеността и мотивацията, особено при по-младите. Констатациите осигуряват първоначално валидиране на причинно-следствената връзка между плодовете и зеленчуците и благополучието, което предполага, че мащабните изследвания са оправдани.“