Лятна грижа за кожата: 8 съвета за борба с мазната кожа

Лятна грижа за кожата: 8 съвета за борба с мазната кожа

Съвети, които могат да ви помогнат да се преборите с мазната кожа през лятото.
Сега, когато навън е доста горещо, може да забележите, че кожата ви изглежда блестяща, но не и в добърия смисъл на думата.
Горещите дни могат да накарат грима ви, овлажнителя и слънцезащитния крем да се стичат, карайки ви да изглеждате като мазна бъркотия. Ето някои от най-добрите съвети за борба с блясъка, така че да изглеждате свежи през целия ден.

1. Използвайте пяна за почистване, а не крем

54eeb50b92fcc_-_sev-young-woman-washing-face-foam-s2
Мазният слой, който се образува на повърхността на кожата е смес от себум, липиди, пот и други вещества от околната среда като мръсотия и бактерии. Кожата ви се нуждае от себум, за да се защити от природните сили, но когато е горещо, топлината може да направи слоя от защитни клетки да изглежда мазен. Подходящ за използване през по-топлите месеци е мек пянообразен почистващ препарат, а не крем или масло, тъй като е по-ефективен за почистване на излишното омазняване.
2. Регулирайте омазняването
Не премахвайте цялото омазняване от кожата си, защото тя отвръща като произвежда повече. Кожата ви е изобретателна. Ключът е да регулирате омазняването, така че да е достатъчно да поддържате кожата си добре, но не толкова, че да запушва порите ви. Серум с АНА и салицилова киселина може да ви помогне да поддържате кожата си чиста и балансирана.
3. Поддържайте кожата хидратирана

hydrate-skin
Поддържането на кожата хидратирана през топлите месеци е ключа към здрава кожа. Когато тя не е достатъчно хидратирана, се омазнява повече, за да компенсира липсата на вода. Освен, че трябва да пиете повече от два литра вода на ден, може да използвате съставки като хиалуронова киселина, която спомага на кожата да задържи влагата.
4. Използвайте маска за лице

homemade-face-mask
Излишъка от себум може да запуши порите, което може да причини появата на акне. Маската за лице, ползвана веднъж седмично, може да ви помогме да запазите порите чисти.
5. Спрете стичането на грима с грунд
За да спрете разтичането на грима ви в горещите дни, използването на грунд е задължително. Той придава основа, която да задържа грима на кожата ви.
6. Използвайте продукти без масла
Основите, които не съдържат мазнини и матират могат също да помогнат да намалите блясъка. За това смело ги използвайте.
7. Пудрете лицето си

huma3
Себумът се произвежда от мастните жлези. Те се намират по по-голямата част от тялото, но са особено наситени по челото и брадичката. След като поставите основата, използвайте лека пудра по челото, брадичката и носа. Можете да изпозвате пудрата през целия ден, ако забележете лек блясък.
8. Намалете алкохола, кофеина и пикантните храни
Алкохола, кофеина и пикантните храни могат да предизвикат потене. Смесването на пот със себум води до усещане на мазна лъскавина по ръцете ви. Придържайте се към здравословни леки храни и много вода и тялото и кожата ви ще ви благодарят за това.
Ако забележите, че кожата ви се омазнява през целия ден, попийте с кърпичка, за да изчистите излишното омазняване.