Посаждане на сортови семена директно в градината – кога и как се прави?

Засаждането на сортови семена е отплащащ се начин за отглеждане на култури. Трябва обаче да знаете как да засаждате директно семената и кога да ги посеете на открито. Температурата е от съществено значение за покълването им, а времето за сеитба варира в различните региони. Градинарите в областите с по-студен климат, ще започнат със засаждането на семената на закрито. Докато късметлиите в топлите райони, могат да започнат директно на открито. Така или иначе, следвайки няколко прости правила, успешната реколта е постижима, чрез навременно посаждане и добра сеитба.

Посев сортови семена

Какво представлява метода на директното посяване?

Не всеки ще избере директната сеитба. При този метод, семената се засаждат директно в подготвени градински лехи. Това е много добро и удобно решение за местата с мек климат, но в северните региони се започва по-рано и то на закрито. По пакетите на сортовите семена, са описани препоръките за различните зони. Понякога изчакването до месеците май или юни в студените климатични зони, може да доведе до недобри култури и да отнеме на растенията няколко месеца, за да пораснат. По-оптимален вариант е сортовите семена да се засадят на закрито от 6 до 8 седмици преди да дойде последната слана. Това ще даде начален скок на зрелостта на културата, докато стане безопасно да бъде поставена навън в градината. Времето е от изключително значение при директна сеитба. Почвената температура е ключов фактор за момента на засаждане на семената на открито. Най-подходящите граници варират за различните сортове, но при зеленчуците между 15 С и 21 С, е най-добрият. Някои култури покълват при по-занижени температури от 7 С до 12 С. От тях са: зеле, спанак, репички, грах, маруля, карфиол. Тези ранни семена могат да бъдат директно поставени в градината, когато пръстта е подготвена. Следвайте указанията от опаковката на сортовите семена. Някои семена, като репички и моркови, могат да бъдат засадени едно след друго за няколко реколти през сезона.

покълнали сортови семена

Как се засаждат директно сортови семена?

Пригответе градинските легла като разорете пръстта до нужната дълбочина. Добавете органична тор, за да наситите почвата с полезни вещества и да подобрите просмукването и уплътняването й. Изчистете всички камъни, корени и други неща, които могат да се превърнат в спънка за растежа на разсада. Разпределете градината си така, че високите растения да не хвърлят сянка към ниските екземпляри. Използвайте маркировка, за да не бъркате къде поставяте различните сортове. Убедете се, че сте почистили района, за да знаете коя новопоникнала зеленина е разсад и кое е плевел. Изкоренете ненужните растения, които ще изсмучат от пръстта хранителните вещества и влага, които ще са необходими на семената. Посадете сортовите семената според обозначената на пакета дълбочина. Поддържайте градината леко влажна. Времето за покълване зависи от сорта на семената, но повечето ще поникнат в рамките на 5 дни до 2 седмици.

Необходими грижи след директното засаждане на семена в градината

След като видите първите признаци на живот, трябва да бъдат предприети още няколко действия. Когато всички семена са покълнали, почистването на издънките е важна стъпка. Премахнете плевелите, за да дадете възможност на кълновете да растат. Новите култури може да имат нужда от защитата от птиците и червеите. При условие, че вече сте прибавили към почвата изобилие от органични вещества, повечето сортове няма да се нуждаят от повече торене. По-големите добиви и по-вкусните зеленчуци обаче са резултат от прилагането на допълнително тор, след като разсадът се е сдобил с по няколко истински листа. По-ранното торене може да изгори разсада. Гледайте внимателно за напаст от насекоми и се борете с тях по подходящ начин. След около месец, може да ядете и да се наслаждавате на плодовете на труда си.

Преди това обаче трябва да изберете подходящите за вас сортови семена, а в каталога на агроаптека Иван Чавдаров https://agro-gradina.com/ ще откриете богат асортимент от качествени семена.