Правилната грижа за косата през различните сезони

Характеристиките на косата не са единствените определящи колко добре да изглежда тя. Външни фактори, като например времето и климата, могат да окажат голямо влияние по отношение на влагата, здравината и стайлинга й. Влагата или студените ветрове, могат да причинят щети на косата, ако не и отделяте нужното внимание.

За да сте сигурни, че прическата Ви ще понесе всичко, което майката природа може да й поднесе, и че Вашите кичури са защитени от увреждане, прочетете следните съвети за грижа за косата през различните сезони.

woman-2322795_1920

Изберете подходяща прическа спрямо сезона

 • Подходящата прическа, която пасва на конкретния сезон, ще Ви помогне да запазите косата си в перфектен вид. Така ще сте сигурни, че тя изглежда добре през цялото време.
 • Плитките са страхотни за предпазване на кичурите от увреждания от околната среда, тъй като държат краищата й далеч от топлината на слънцето, студените температури и вятъра. Също така създават красив, романтичен вид, който е чудесен за пролетта или лятото.
 • Конската опашка е идеална за държане на косъма под контрол, когато зимното време действа опустошително на кичурите.
 • Кокът е универсален за всеки сезон, тъй като предпазва по-голямата част от косата Ви. Особено добър вариант е за краищата, податливи на увреждане. Най-добър ефект ще получите, ако завържете косата на конска опашка и след това приберете краищата в кок. Накрая напръскайте с UV протектор. Този продукт трябва да се използва през цялата година, независимо от сезона, тъй като UV лъчите могат да преминават през облаци и дъжд. Ако кокът се е превърнал във Вашия обичаен стил, не забравяйте да опитвате различни позиции (задната и горната част на главата, от страни и т.н.). Така няма да връзвате косата си на едно и също място, и да изтънявате косъма.
 • Слънчевите дни, прекарани на плажа, са идеални за прическа, пусната на естествени вълни и небрежен вид.

Извлечете максимална полза от продуктите за коса

model-2333326_1920

 • Те не само ще Ви помогнат за оформяне и запазване на прическата, но също така са съществена част от грижата за косата, понеже я предпазват и подхранват.
 • За да контролирате къдриците, получени в следствие от есенния и зимния дъжд, или лятната влага, напръскайте четката си за коса с лак и след това я прекарайте по цялата й дължина.
 • Балсамът без изплакване може да помогне за предпазване и подхранване на косата Ви, когато е изложена на слънце или сурови ветрове. Така че не забравяйте да я напръскате, преди да излезете на открито през зимата и лятото.
 • Дръжте продуктите с компактни размери за пътуване (като лак за коса и сух шампоан) в чантата си. С тях ще можете да се справите с всякакви бедствия по косата, които могат да се случат след напускане на дома Ви.
 • Нанасяйте серумни продукти, за да се справите с чупливата коса при влажни летни условия.
 • Преди басейна или плаж през летните месеци, напръскайте косата със спрей балсам. Той ще действа като бариера за изсушаващите ефекти на хлора, солената вода и слънцето.

За да запазите кичурите си защитени от климата, приложете следните съвети за грижа за косата:

person-1174164_1920

 • Слагайте шалове на главата си. Те ще предпазят косата и скалпа от увреждането на слънцето през пролетта и лятото, и от вятъра през есента и зимата. Освен това ще я поддържат чиста и подредена, защитавайки всеки кичур.
 • Не забравяйте да използвате шапка за плуване и да изплаквате косата си с вода, преди да я намокрите в басейна. Така ще намалите увреждането от хлора. Винаги мийте косата с чиста вода и шампоан, веднага след плуване.

С тези лесни съвети грижата за косата Ви ще бъде възможна през всички сезоните!