Предприемането на тези важни стъпки ще намали риска от заболяване на рак на гърдата

A diverse group of women supporting breast cancer awareness.100% of our proceeds from 2011 sales will be donated to breast cancer awareness organizations chosen by a breast cancer patient within this shoot. .

Предприемете тези важни стъпки ще намали риска от заболяване на рак на гърдата.

Страхът от рак на гърдата е широко разпространен, но много жени не осъзнават, че възприемането на превантивни, жизнени важни навици могат да помогнат за предотвратяването на коварното заболяване. Навиците, които ще е добре да си изградите (ако все още не сте го направили) описани по-долу, могат да ви помогнат за отстраняването на други животозастрашаващи заболявания, като сърдечни заболявания и диабет.

Разбира се, жените имат достатъчно основания да се притесняват от рака на гърдата. Болестта е много често срещана. Една жена на всеки осем в Съединените щати ще развие рак на гърдата на някакъв етап от живота си. Американското онкологично дружество изчислява, че тази година ще бъдат диагностицирани 252,710 нови случая на инвазивен рак на гърдата и 40,610 жени ще умрат от болестта.

Редовният скрининг е най-ефективният начин за намаляване на смъртността от рак на гърдата, въпреки че експертите продължават да обсъждат кой трябва да бъде подложен на скрининг, колко често и на каква възраст трябва да стане това. Не се говори много често за това какво трябва да правят жените, за да намалят риска от развиване на рак на гърдата.

Едно от най-важните действия е бездействието: да не се пуши. Честотата на тютюнопушенето е намаляла значително през последния половин век, но България все още е на първо място в ЕС по тютюнопушене – всеки трети е пушач, а броя на жените пушачи е по-голям от този на мъжете пушачи. Десетилетни изследвания, проведени сред 102 098 жени в Норвегия и Швеция, установиха, че в сравнение с непушачите тези, които пушат 10 или повече цигари на ден в продължение на 20 или повече години,вероятността от развитие на инвазивен рак на гърдата е по-голям с една трета, а, когато едно момиче започне да пуши преди да е навършило 15 години, вероятността за образуване на рак на гърдата е по-висока с почти 50%.

Изследване в САЩ, извършено през 2016 от „The Journal of Clinical Oncology“ излиза със заключението, че до 20 000 жени в САЩ продължават да пушат дори след диагноза рак на гърдата. Авторите, д-р Барбара А. Паркър и Джон П. Пиърс от Калифорнийския университет в Сан Диего, заявиха, че пациентите с рак на гърдата, които отказват пушенето, могат увеличават значително ефективността от химиотерапията и лечението като цяло.

Друг важен фактор e контролирането на теглото. С повишаването на индексът от телесна маса се повишава и риска от развитие на рак на гърдата, особено ако голяма част от наднорменото тегло е около кръста. Това е така, защото коремната мазнина е особено метаболитно активна, произвеждаща растежни фактори и хормони, включително естроген, които могат да стимулират растежа на раковите клетки на гърдата.
Д-р Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвард : „Вероятно най-важното нещо, което жените могат да направят, за да намалят риска от рак на гърдата, е да се избегнат наддаване на тегло в зрялата си възраст.“

fast food and unhealthy eating concept - close up of fast food snacks and coca cola drink on wooden table

Наднорменото тегло също намалява шансовете на жената да преживее рак на гърдата, въпреки че не е известно дали загубата на тегло след диагностицирането на рак на гърдата засилва трайната ремисията. Не чакайте обаче окончателни доказателства, тъй като наднормено тегло може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет и няколко други ракови заболявания.

Третият фактор, ясно свързан с риска от рак на гърдата, е алкохолът. Жените, които консумират две до пет напитки на ден, са с 40% по-голяма вероятност да получат рак на гърдата, отколкото тези, които не пият. Всъщност само едно питие на ден може да повиши риска от рак на жената с около 7%.

Консумацията на алкохол влияе върху нивото на половите хормони, което повишава риска от рак при жени в пременопауза и постменопауза. При жените, които вече са лекувани за рак на гърдата, консумирането на алкохол еквивалент на три или четири напитки седмично увеличава риска от рецидив, особено при жени в постменопауза и жени с наднормено тегло.

Що се отнася до хранителния режим, диетата, която е широко популяризирана като защита срещу сърдечни заболявания, също помага и срещу рака на гърдата. Тази диета набляга на богатите на фибри зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, минимизира протеиновите храни като червено месо, богато на наситени мазнини и почти напълно изключва приема на захар и подсладени храни и напитки.

Скорошен анализ на 15 проучвания установи, че най-нисък риск от рак на гърдата сред жените имат тези жени с най-висок прием на плодове и зеленчуци. Въпреки това, най-силната връзка се открива не при жени, които са променили диетата си чак след рак на гърдата, а за тези, които са яли много плодове и зеленчуци в началото на живота си и са продължили да го правят и като възрастни.

11

Особено препоръчителни са зеленчуците и плодовете, богати на вещества, наречени каротеноиди – оранжевите пигменти, които са предшественици на витамин А. Те се намират в сладките картофи, морковите и тиквата, но също така и при зеленчуци с тъмнозелен цвят на листата, като спанак, пъпеш и домати.

Що се отнася до соевите храни, тук нещата са все още сравнително спорни. Въпреки че азиатските жени, които консумират много от тези храни през целия си живот, имат един от най-ниските нива на рак на гърдата, предполагаемата защитна субстанция в соята – изофлавони, не показа полза сред жените, които ядат по западна диета. И експертите предупреждават срещу приемането на добавки на изофлавони, източник на високи концентрации на растителен естроген.

Най-добре е да се избягват наситените мазнини. Въпреки че няма цялостна връзка между млечните продукти и риска от рак на гърдата, висококачествените млечни продукти като сирене, сладолед и пълномаслено мляко, които естествено съдържат естроген, могат да съкратят живота на оцелелите от рак на гърдата.

Въз основа на редица проучвания, включително 20-годишно проследяване на млади жени, Американското дружество за борба с рака предлага жените да ограничат консумацията на червено месо (говеждо месо, свинско и агнешко) до две хранения на седмица и значително да ограничат, или избегнат обработени меса като бекон, сухи колбаси, кренвирши и др.

Нека кажем нещо и за друг важен фактор – физическата активност. Не само, че редовните упражнения могат да помогнат за предотвратяване на рака на гърдата и да насърчат възстановяването от болестта, тя също така предпазва от много други хронични заболявания и може да помогне на жените да постигнат и поддържат нормално телесно тегло.

Повече от 50 наблюдателни проучвания, проведени в много други страни, установиха, че активните жени имат по-малък риск от развитие на рак на гърдата и по-ниска смъртност, ако заболеят.

Не е нужно да ставаш маратонец, за да си осигуриш защита от рак на гърдта. Дейностите като бързо ходене също са ефективни, особено ако се правят за един час на ден. Но дори и 30 активни минути на ден са по-добре от нищо.