Съвети за грижата за бебешката кожа

odparzenia-1
Кожата на бебето ви е изключително чувствителна, така че грижата за нея е от съществено значение.
„Кожата на бебетата е по-тънка и по-склонна към раздразнение, но е много устойчива“, казва д-р Брус Брод, дерматолог във Филаделфия. Добрата новина е, че най-добрите и ефективни съвети за грижа за бебетата са изключително прости.
Избирайте малко съставки.

Преглеждайте внимателно етикетите и изберете продуктите с най-малко съставки, без парабени, формалдехиди, или аромати, споделят много детски дерматолози. „Много от продуктите, които препоръчвам, не се продават на бебета, тъй като повечето от тях имат аромати, които може да са дразнещи“ – казват те.

Почистващи средства

cleaning-baby

Течностите, които не съдържат сапуни, са добър избор.

Шампоан: Най-добре е да заложите на такъв, който не предизвиква сълзене.

Крем при смяна на памперса: Използвайте вазелин, или крем от цинков оксид.

Мокри кърпи: вземете такива без алкохол, или можете въобще да не използвате мокри кърпи, защото те понякога могат да раздразнят кожата на бебето.

Овлажнител: детските дерматолози казват, че вазелинът е най-подходящ, защото той е мазен, евтин и ефективен, особено срещу кожни проблеми като екзема. Ако не използвате вазелин, използвайте подходящи за целта кремове, или мехлеми.

Перилен препарат: видовете препарати на пазара, които са предназначени за бебета, са добри. Заложете на препарат без аромат. Течните прахове за пране се изплакват по-добре и са за предпочитане пред стандартните.

Къпете бебето си само тогава, когато е необходимо.

119357051_wide

За да избегнете дразнене и сухота, вашето бебе се нуждае само от три бани на седмица. Често е добре обаче да почистите замърсяванията и бактериите, в зависимост от сезона, влажността и колко активни са те.
Докато пъпната връв падне, къпете вашето новородено с помощта на чиста, влажна кърпа. Фокусирайте се върху гънките (подмишниците, шията, коленете, зад ушите, пръстите на краката и гениталиите). Контактът кожа-кожа, увеличава влагата и растежа на бактериите и това може да накара вашето малко бебе да започне да отделя неприятни миризми. Освен това в тези гънки има и повече мъртва кожа, отколкото на останалите места по тялото.

Използвайте почистващи препарати само в интимните части на тялото и подмишниците. Веднъж седмично почистете и цялото тяло. Ако бебето ви има коса, измивайте я с шампоан всеки път, когато го къпете. Ако то получи мазни, жълти люспи, или петна на главата си, започнете да миете косата на бебето с шампоан ежедневно, като масажирате неговия скалп с върховете на пръстите си.
След като вашето дете е готово за вана, напълнете мивката, или детската вана с 2 сантиметра чиста вода. То не трябва да седи в сапунена вода, тъй като това може да направи кожата суха. Избягвайте различните масла за вана.
Сменяйте често памперсите

changing-diapers-722x406

Повечето обриви от памперсите се получават, когато бебетата стоят в мръсни памперси прекалено дълго време. Когато се хранят, те се изхождат малко след като са приключили с храненето, така че, останете нащрек и сменете памперса възможно най-скоро.
За да предотвратите подсичане на кожата, използвайте крем при всяка смяна на памперса.

При бебета, склонни към обриви, памперсите за еднократна употреба може да са по-добри от кърпичките, тъй като те поддържат кожата суха.
Използвайте кърпички, само когато бебето се е изходило, защото дори и да използвате нежни кърпички, консервантите раздразняват кожата на бебето.

Овлажнявайте кожата.

Овлажнител може да не е необходим за бебета с нормална кожа, въпреки че повечето специалисти все пак препоръчват да се използва всеки ден. Изберете такъв без аромати, или багрила.
Ако кожата на бебето ви е суха, овлажнявайте го два пъти дневно, или дори след всяка смяна на памперсите. Търкайте го равномерно навсякъде, по цялото тяло.

Защитете кожата му от лиги и плюнки.

Когато бебетата пият и ядат, те се лигавят. В слюнката има ензими, които могат да раздразнят кожата им. Проблемът се влошава, когато кожата се намокри и изсъхне отново и отново. Така че, преди да нахраните бебето си, опитайте се да покриете лицето му с вазелин. Избършете го с мека памучна кърпа, когато времето за хранене свърши и отново овлажнете.

Далеч от Слънцето

feature_baby-with-hat-2-1437066216

Ранното излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето поставя децата в риск от рак на кожата по-късно в живота им, особено новородените, чиято кожа има по-малко от пигмента, който я предпазва от слънцето.
За първите 6 месеца опитайте да избегнете всяко излагане на слънце. За бебета от всички възрасти, старайте се да останете вкъщи от 10:00 до 15:00 часа, когато слънцето е най-силно. Когато вървите навън се уверете, че:

– избягвайте директна слънчева светлина;
– използвайте сянка на количката, или чадър;
– облечете бебето си в дълги ръкави и панталони;
– използвайте широка шапка, която да покрива лицето и шията на бебето ви;
– нанесете слънцезащитни продукти. Ако не можете да избегнете слънцето, някои слънцезащитни продукти са подходящи дори и за най-малките бебета. Просто бъдете внимателни, когато нанасяте слънцезащитния крем около очите и устата на бебето. Нанасяйте отново на всеки 2 часа, или когато бебето се намокри.

Обличане.

depositphotos_23745125-stock-photo-baby-clothes-hanging-on-the

Дрехи от вълна, включително кашмир, могат да са дразнещи за бебето. Меките памучни тъкани са най-подходящата материя. Уверете се, че измивате всичко, което ще докосне кожата на бебето ви, преди то да го носи.