Топ 8 съвети за грижа за колата през лятото

Когато става дума за грижа за колата, не си мислете, че е важно да полагате извънредни усилия само през зимата. Както през студените месеци, така и през горещите такива трябва да проверявате техническото състояние на вашия автомобил.

Топ 8 съвети за грижа за колата през лятото

Следвайте нашите летни съвети, за да избегнете нежелани повреди по превозното си средство през летните горещини. Направете следните прости проверки:

Проверете акумулатора

Повреда на акумулатора е най-честата причина за авария на автомобила, а прекомерните температури могат да скъсят живота му, защото електролитът може да се изпари по-бързо. Така че проверете нивото на течността му и ако е необходимо, допълнете с дестилирана вода. Акумулаторите с ниска поддръжка (запечатване) нямат капачки за пълнене и не се нуждаят от презареждане. Все пак е добре да проверите за корозия и изтичане на киселина.

Климатик

Докато въздухът, влизащ през вентилационните отвори, е поносим и охлаждащ, когато се движите бързо по магистралата, ще почувствате топлината, веднага щом влезете в града. Производителите препоръчват системите за климатизация да се регенерират на всеки две години. Не забравяйте да използвате климатика редовно през цялата година – течността смазва частите в системата и при нередовна употреба, фреонът може да изтече.

Налягане на гумите

Горещата атмосфера увеличава налягането на въздуха в гумите ви, като по този начин оказва по-голямо напрежение на слабите места и увеличава риска от пробиване. Пренапомпените гуми ще се износят по-бързо и са по-склонни да гръмнат. Така че проверявайте редовно налягането, когато гумите са студени, и проверете за неправилно износване на протектора и други дефекти, които могат да доведат до спукване.

Проверете течностите

Трябва да проверявате нивото на охлаждащата течност и нивото на маслото в двигателя веднъж седмично, докато течностите за спирачките, съединителят и хидравликата могат да бъдат проверявани веднъж месечно. Но го правете винаги, преди да тръгнете на дълъг път. Не забравяйте редовно да зареждате казанчето за течност за чистачки с подходяща добавка.

Чистачките

Проверете състоянието на чистачките на автомобила, за да сте сигурни, че ще изчистят стъклото безпроблемно. Перата трябва да се сменят веднъж годишно – лошо поддържаните чистачки могат да предизвикат отказ на задвижващия ги мотор.

Поддържайте чистота

Премахването на прах и мъртви насекоми от предното стъкло на автомобила ви ще подобри видимостта, особено когато слънцето е близо до хоризонта, а мръсотията ще попречи на светлината. Почистването на каросерията и нейното полиране ще я защити от лъчите на слънцето и от дефекти, причинени от птички и насекоми.

Покрийте щетите предварително

Не чакайте колата да се разпадне, за да й направите каско. По-евтино и много по-малко стресиращо е, ако го направите своевременно.

Подгответе се, преди да потеглите

Вземете някои най-необходими неща, преди да тръгнете на дълъг път, като бутилки с вода, леки закуски, фенерче и зарядно устройство за телефона. И разбира се, задължително си носете шофьорска книжка и застрахователна полица.