Тренирайте повече и избягвайте болкоуспокояващите

Приемането на ибупрофен и свързаните с него извънредни болкоуспокояващи може да доведе до нежелани и тревожни последици за хора, които често тренират. Тези популярни лекарства, известни като нестероидни противовъзпалителни лекарства (НПЛ) работят чрез потискане на възпалението. Но според две нови проучвания в процеса те потенциално биха могли също да натоварят бъбреците по време на продължително упражнение и да намалят способността на мускулите да се възстановят след това.

Всеки, който прекарва време около хора, които практикуват усилиени тренировки, знае, че употребата на обезболяващи е обичайна сред тях. Някои спортисти се шегуват, че приемат „витамин И“ или ибупрофен, за да заличат болката от напрегнато обучение и състезания. Други разчитат на напроксен или медикаменти, за да направят трудните упражнения по-поносими.

Prescription-painkillers

Използването на такива нестероидни противовъзпалителни лекарства (НПЛ) е особено широко разпространено сред спортистите в тежки спортове и тези спортове, които изискват голяма издръжливост като маратон, или ултрамаратон. По някои оценки, до 75% от участниците на дълги разстояния приемат ибупрофен или други НПЛ преди, по време, или след тренировки и състезания.

Но през последните години има намеци, че НПЛ може би нямат очаквания ефект при атлетите. Проучвания са установили, че тези, които приемат болкоуспокояващите, изпитват точно толкова мускулна болка, колкото тези, които не го правят.

Няколко извършени изследвания допускат, че НПЛ могат да допринесат за проблеми с бъбреците при спортистите с издръжливост и тази възможност привлякла вниманието на д-р Грант С. Липман, професор по медицина в Станфордския университет и медицинския директор на няколко ултрамаратона.

НПЛ работят, отчасти, като намаляват производството на организма от определена група биохимикали, наречени простагландини, които иначе навлизат в мястото, където са нараняванията в тялото. Там те започват процеси, които допринасят за болката и възпалението. Простагландините също така карат кръвоносните съдове да се разширяват и увеличават притока на кръв към засегнатата област.

Приемането на НПЛ води до по-малко простагландини и следователно до по-малко възпаление и по-малко разширяване на кръвоносните съдове.
Дали тези ефекти обаче са препоръчителни при хора, упражняващи интензивен физически труд в продължение на часове, обаче е спорно.

 

salton-sea-feature

За едно от новите си проучвания, д-р Липман кара 89 от участниците в няколко многодневни ултрамаратони по света да поглъщат ибупрофен, или плацебо на всеки четири часа по време на състезанието.

След това той и колегите му са взели кръв от състезателите и са проверили нивата на креатинин – страничен продукт от процеса на филтриране на кръвта на бъбреците. Високите нива на креатинин, при иначе здрави хора, се считат за признак на остра бъбречна травма.

От медицинския екип установяват, че много от маратонците, около 44%, след като са се движили 80 км., имат високи нива на креатинин, също както при остра бъбречна травма.
Процентът обаче е особено висок сред бегачите, които са приемали ибупрофен. Те са имали около 18% по-голяма вероятност да развият остра бъбречна травма, отколкото състезателите, които са взели плацебо. Освен това, техните наранявания, определени въз основата на нивата на креатинин в организма им, са били по-тежки.

Проучването не обхващало състоянието на състезателите в следващите дни, или седмици, но д-р Липман вярва, че всички те са възстановили своята нормалната бъбречна функция скоро след края на събитието.

1280px-Ibuprofen_tablets_in_palm_of_hand

Експериментът не е предназначен да определи защо ибупрофенът може да е увеличил риска от бъбречни проблеми при състезателите, но д-р Липман и колегите му подозират, че чрез потискане на простагландини, лекарството предотвратява разширяването на кръвоносните съдове. Намаляването на притока на кръв в бъбреците, казва той, може да затрудни филтрирането на кръвта.

Второто проучване, публикувано през май, повдигна сходни опасения. То установява, че чрез намаляване на производството на простагландини НПЛ променят начина, по който тялото реагира на усилени, този път дълбоко в мускулите.

За това изследване изследователите в катедрата по микробиология в Станфордския университет са разгледали първо мускулни клетки и тъкани от мишки, които са претърпели леки мускулни наранявания, сравними с тези, които бихме могли да развием по време на напрегнато упражнение. Не след дълго тъканта се е напълнила с определен тип простагландин, който се оказа, че има важна роля: стимулира стволовите клетки в мускулите да започнат да се умножават, създавайки нови мускулни клетки, които след това поправят увреждането на тъканите. След това тестовете показват, че излекуваната мускулна тъкан е по-силна, отпреди.

Този микроскопичен процес имитира какво трябва да се случи, когато се упражняваме напрегнато и натоварваме и възстановяваме мускулите си.

Когато обаче учените използвали НПЛ за блокиране на производството на простагландини в мускулите, те отбелязват, че по-малко стволови клетки стават активни, вследствие, на което, се произвеждат по-малко нови клетки и мускулната тъкан, дори и след зарастване, не е толкова силна и еластична като тъканта, която не е била изложена на лекарството. Наблюдавали са една и съща реакция както в изолираните мускулни клетки, така и при живи мишки, третирани с НПЛ.

Ние обаче не сме мишки, но откритията показват, че и при хората противовъзпалителните болкоуспокояващи могат леко да нарушат способността на мускулите да се регенерират и укрепват след тежки тренировки, казва Хелън Блау, директор на Лабораторията по стволови клетки на Baxter в Станфорд, който ръководи експеримента.

„Има причина за възпалението в тялото след тренировка“ казва тя. „Това е част от регенеративния процес и не е лошо нещо.“

Тя предлага тези от нас, които се упражняват, да помислят за варианти, различни от НПЛ, за да облекчат болката, причинена от състезание, или ежедневна тренировка.

shower-head-water

Д-р Липман също се съгласява с тази препоръка. „По-добре вземете ацетаминофен“, казва той, болкоуспокояващо вещество, намерено в Тиленол, което не влияе на възпалението, или въобще не взимайте никакви лекарства. „Често казвам на хората, да си вземат един студен душ“ – казва той.