Видове каменни плочки за баня и техните приложения

Успешният дизайн започва с привидно простият и лесен избор на плочките. Всеки тип плочка може да има различни приложения. Например, не се препоръчва монтирането на полирани модели във влажна среда, защото ще бъдат прекалено хлъзгави, когато са мокри. Не е добра идея да залепите тънки стенни керамични плочки на пода, защото не са достатъчно дебели, за да издържат на натоварването и ще се износят преждевременно. Опциите са безкрайни и ако знаете по какво се различават, и къде могат да се прилагат, ще създадете не само красив, но и устойчив дизайн.

плочки за баня

Ето кратък списък на възможностите, които можете да обмислите:

Каменни плочи

 1. Травертин
  Той е много порест камък, използван в древните бани на римляните, понеже повърхността му е естествено устойчива на пързаляне. Среща се в различни нюанси от бяло до тъмно кафяво. Употребява се най-вече за изработка на плочки за баня, за пешеходни пътеки, около басейни – навсякъде, където е нужна противоплъзгаща повърхност.
 2.  Мрамор
  Мраморът е луксозен вариант от векове. Той абсорбира по-добре течности и задържа по-малко петна от други видове камък. Повърхността му може да бъде обработена по различни начини. Видът на покритието му определя колко добре ще предпазва от разливи. Плочките за баня и кухня от мрамор изискват много повече поддръжка, тъй като там има повече влага и течове. Но красивият му характерен вид и цвят, го правят изключително търсен като материал за дизайн.
 3. Оникс
  В сравнение с другите камъни, ониксът е доста крехък, но е много привлекателен, поради начина, по който отразява светлината. Освен това, шарките му наподобяват тези на мрамора, а полупрозрачното му свойство ги отличава още повече. Понеже ониксът е доста деликатен, плочките от този материал не се препоръчват за зони с тежък трафик. Изключително добър избор е за плотове с вградено осветление. Дизайните с плочки за баня от оникс, изглеждат впечатляващо.
 4. Други видове каменни плочи
  Съществуват и други видове каменни плочи, които обикновено са с високо текстурирани повърхности в естествено състояние. Въпреки това, те могат да се полират и усъвършенстват, така че да се предлагат с различни покрития. Ако целите натуралистичен дизайн, можете да ги използвате и в необработено състояние. В този случай обаче имайте предвид, че са по-крехки и неустойчиви на удари.
 5. Мозаечни плочки
  Този тип плочки се прилагат в традиционни и модерни стилове. Ако искате персонализиран дизайн, без помощта на специалист, те са подходящ вариант. Идеални са за създаване на дизайнерско впечатление, без много усилия от Ваша страна. Изработват се от керамика или камък. Когато са направени от мрамор, мозаечните плочки осигуряват издръжлива повърхност. Предпочитан вариант са и като плочки за баня. Най-често за хотели и спа центрове.

Светът на плочките и възможните им приложения

Както може да се види от горния кратък списък, различните плочки имат многобройни дизайнерски и функционални приложения. Ако се чудите кои варианти могат да паснат на Вашия стил, оценете нуждата от устойчивост на износване на плочките. Съобразете се с пространството, което ще обзавеждате и изберете подходящите плочки, които ще паснат на цялостния му вид и усещане. Можете да откриете богат избор от качествени плочки за баня в Стара Загора в Баня Лукс, където се предлагат голямо разнообразие от модели с различни размери, от доказани производители.