Защо акумулаторите ни се изтощават най-често през зимата?

Макар и да е вярно, че обикновенно зимата е времето, когато най-често акумулаторите на автомобилите се изтощават, някои източници всъщност показват, че повече акумулатори „умират“ през лятото, отколкото през зимата. Науката, която стои зад технологията на производство на киселинните акумулаторни батерии всъщност твърди, че както топлото, така и студеното време могат да бъдат неблагоприятни за живота и работата на автомобилната батерия.

Въпреки че горещото време е истински „убиец“ на батерии, поради редица причини, студеното време също оказва неблагоприятно влияние. Ето защо е чудесна идея да извадите акумулатора си, преди да тръгнете на лятно пътуване, но също така е и еднакво добра идея да извършите една профилактична проверка на батерията през есента, преди тя да има шанса да ви остави на пътя, в снежната буря.

Истинският „убиец“ на акумулаторите: екстремните температури.

Оловните акумулаторни батерии са специално проектирани да работят в доста широк диапазон от температури, но производителността страда както в студена, така и в гореща среда. Според „Industrial Battery Products“ капацитетът на оловната батерия спада с около 20% при замръзване и с до около 50% от нормалното, когато температурите падат до около – 30 градуса.

По същия начин, по който екстремният студ намалява капацитета на оловно киселинната батерия, високите температури в действителност увеличават капацитета им. Всъщност, оловно киселинната батерия може да постигне около 12% увеличение на капацитета при 50 градуса, спрямо 25 градуса.
Разбира се, това увеличение на капацитета не идва и без съответните недостатъци. Въпреки че по-високите температури водят до увеличаване на капацитета, те също водят и до намаляване на живота на акумулатора.

Причината за това, акумулаторите да се изтощават през зимата.

Съществуват три основни фактора, които водят до изтощаването на батериите през зимата: намален капацитет, увеличаване на разхода на енергия от стартерните двигатели, както и от аксесоарите в автомобила.

Когато стартирате колата, стартерният мотор изисква огромно количество ампераж, за да можете да запалите колата си. При нормални обстоятелства, вашата батерия няма да изпита трудности с тази задача, тъй като способността да се доставя много ампераж за кратък период от време е едно от нещата, в които оловно киселинните акумулатори са безупречни.

Една от най-жизненоважните показатели на батерията е т. нар. CCA, или стартерен ток при студен старт. Това е числото, което се отнася до това колко ампераж батерията може да изстудява. Ако броят е голям, това означава, че той е оборудван с по-високи изисквания, отколкото с батерия с по-малък брой, което на свой ред означава, че ще работи по-добре в студено време, когато капацитетът е намален.

img513074217-1493907994177

В някои случаи, особено при много студено време, мощността на стартерния мотор може да бъде дори по-висока от нормалното, което може да доведе до проблеми. Въпросът е, че моторното масло става по-гъсто, когато времето е студено, особено ако използвате масло, което няма добри показатели на вискозитета за студено и горещо време. Когато маслото стане гъсто, двигателят работи по-трудно, което от своя страна може да предизвика стартерния двигател да изиска повече ампераж от обичайното.

Зимното шофиране обикновено създава по-голямо натоварване на акумулатора ви, поради изискванията на аксесоарите, като фаровете и чистачките на предното стъкло, които обикновено се използват по-често, когато дните са по-кратки и времето е по-вероятно да е лошо.

Освен ако не разполагате с алтернатор с висока производителност, може да забележите, че системата ви за зареждане се задъхва. И тъй като батерията може вече да страда от намален капацитет поради студените температури, това може да ускори изтощаването на акумулатора ви.

Причините, поради които акумулаторите се изтощават през лятото.

По същия начин, по който студените температури са трудни за автомобилните батерии, горещите температури също могат да имат отрицателен ефект върху тях. Всъщност, горещите температури водят директно до по-кратък живот на батерията. Това означава, че когато тя работи непрекъснато при 25 градуса, това ще удължи с около 50% живота и, в сравнение с акумулатор, който постоянно е изложен на температура от около 33 градуса.

Всъщност, според „International Battery Products“, живота на батерията се намалява наполовина с всяко увеличение на температурата от 9 градуса при стандартна работна температура от 22 градуса по Целзий.

Това което става ясно от всичко казано до тук, можем да кажем спокойно, че двамата основни виновници за изтощаването на акумулаторите са топлината и претоварването. Когато се нагрява електролитът, той е много по-вероятно да се изпари. Аналогично, прекомерното зареждане на батерията може значително да съкрати живота й, да я повреди вътрешно и дори да причини експлозия.

Поддържане на акумулатора през зимата и лятото.

Факт е, че всеки път, когато батерията на автомобила ви работи извън оптималния температурен диапазон, има по-голям шанс тя да се изтощи, независимо дали е студено, или горещо. През зимата това, което можете да направите е да поддържате батерията ви заредена, да не и позволявате да се изтощи напълно. Според Interstate Battery, недостатъчно заредена батерия ще започне да замръзва при -35 градуса, докато напълно заредена батерия ще започне да замръзва чак при -60 градуса! Разбира се, също така е добра идея да проверите натоварването на акумулатора, да проверите електролита и връзките, както и за наличие на признаци на корозия, преди да се появи студът през зимата.

Друг начин, чрез който можете да помогнете на батерията да издържи по-дълго през лятото е чрез превантивна поддръжка. Тъй като един от най-големите вредители на акумулатора е топлината, която причинява изпаряване на електролита, никога няма да е излишно да наблюдаваме периодично нивото на електролита през топлите месеци и да долеем течност при необходимост.