10 експертни съвета за начинаещи градинари

Обичате ли градинарството? Следните няколко съвета ще ви помогнат да бъдете по-бързи и по-ефективни в тази дейност.

Градинарство - съвети

 • Направете си свое собствено портфолио на градинаря.
  Увековечете градината си. Създайте си портфолио, като използвате евтин фотоалбум и събирате снимки на вашите растения. Прилагайте листа, клонки и други подобни към тях всеки сезон. Направете го толкова подробен колкото желаете, като добавите информация за мястото, от, където са закупени семената и където растението е било разположено във вашата градина. Създайте свой собствен артистичен стил със скици на двора си или снимки.
 • Направете си незалепваща лопата.
  Напръскайте любимата си лопата със силиконов или тефлонов спрей-смазка, за да направите по-лесна и прецизна работата си с нея. С такова добро покритие всеки тип почва ще се обработва безпроблемно.
 • Олекотете тежките си саксии.
  Спестете си напрежението от повдигането на големи саксии, като пълните една трета част или половината от тях със стереопорени топчета. Поставете парче плат върху този слой и след това изсипете почвата отгоре. За още по-голямо намаляване на теглото на саксията, използвайте почвена смес от много вермикулит и торфен мъх.
 • Транспортирайте вашите растения лесно и безопасно.
  Преди следващото ви посещение до разсадника, постелете багажника на колата си с найлон, а върху него поставете в легнало положение малка стълба. Разстоянията между стъпалата й служат като перфектни отделения за защита на крехките саксии, по време на шофирането до вкъщи. Вече няма да се притеснявате за падналите растения или замърсената кола!
 • Отчитайте лесно количеството паднал дъжд.
  Подобрете вашият уред за измерване на падналия дъжд като добавите няколко капки сладкарска боя на дъното. По време на следващите валежи, водата ще се смеси с нея, ще стане яркочервена и лесно ще се отчете нивото й.
 • Ограничете агресивното растение.
  Предотвратете обсебването на градината си от агресивно растящи растения като ги засадите в почвата в пластмасов съд. За да сте сигурни, че подземните корени на тези растения не обхождат цялата градина, изрежете краищата им с нож.
 • Оборудвайте ръчната си количка.
  Подобрете ръчната си количка, като монтирате парче шперплат на задната й част. Това ще ви предостави плоска повърхност, която е идеална за поставяне на саксиите, инструментите и всичко необходимо за градинарството. Сега можете лесно да пренасяте почвата и саксиите си из двора наведнъж.
 • Отглеждайте красиви рози без петна.
  Когато засаждате рози, подрязването им е от решаващо значение. То задържа влагата, предотвратява образуването на черни петна и предпазва растенията от други лоши влияния.