5 често срещани болести, за които да внимавате през есента и зимата.

Есента дава началото на по-студените метеорологични условия в цялата страна и някои грипни и вирусни заболявания отново се активизират и започват да се разпространяват в училищата, работните места, по моловете и къде ли още не.

Поради прехода от горещ до по-мек въздух и струпването на децата обратно в училище, каша от микроби предизвиква началото на нов сезон на болести, които сякаш са навсякъде около нас.
Имайки предвид всичи тези обстоятелства, спокойно може да се каже, че с настъпването на есента, заплахата от това да се заразим с някоя широко разпространени болест се увеличава значително.

1. Сезонният грип.

Според Министерството на здравеопазването, началото на есента е и началото на сезона на грипа, който започва през есенните месеци и се проявява чак до май месец.

Грипът обикновено е най-активен през януари и февруари по време на зимата.
При респираторно заболяване, грипът се разпространява от човек на човек, най-вече чрез кашлица, кихане и дори обикновено говорене. Възможно е да се заразите с него дори само ако се докоснете до повърхност, заразена с грипния вирус, след което той се предава на устата, носа, или очите ви.
До 20% от населението на страната ни ще бъде повлияно от грипа всяка година.

2. Обикновенна настинка

Обикновените настинки могат да засегнат всеки по всяко време на годината, но върховите резултати се усещат през зимата и дъждовните месеци.
Тя се изразява основно чрез инфекция на горните дихателни пътища и се разпространява подобно на грипа. Настинката обикновено води до запушване на носа, дращене на гърлото и кихане, заедно с други симптоми.

3. Норовирус

Това е възпаление на стомаха, обикновено наричано стомашен грип, норовирусът достига най-високата си сила през зимните месеци.
Изключително заразен вирус, като епидемиите се разпространяват от човек на човек, най-често при дългосрочен престой в лечебни заведения.

4. Остра ушна инфекция.

Инфекциите на ушите, особено при децата, са по-вероятно да се появят през зимата, отколкото през всеки друг сезон. Промените в климата, особено при по-студен въздух, постепенно ще засилват заплахата от остра инфекция на ушите.
Ушните инфекции са и най-честата причина, поради която родителите водят децата си на лекар. Симптомите са обща болка в ушите и дори гадене и те могат да бъдат изключително неприятни за детето.

5. Бронхиолит

Вирус, който засяга основно деца, най-вече на възраст под две години, бронхиолитът е оток и натрупване на слуз в най-малките белодробни въздушни канали.
Вирусът се разраства през есенните и зимните месеци. Най-често се причинява от вирусна инфекция и се разпространява от човек на човек при пряк контакт с някой, който носи вируса.

За да намалите риска от заразяване от всякакви вируси е добре често да миете ръцете си. Този съвет важи за всички подобни инфекции, като добрата хигиена винаги намалява риска от заразяване. Дезинфектирайте масите и работните си бюра, дръжките на вратите и други често докосвани повърхности.