5 съвета при избора на ламиниран паркет

Вълнувате ли се от предстоящия ремонт и подмяна на настилките във вашия дом? Дойде онзи период от годината, който много хора чакат с нетърпение, за да започнат с дълго плануваните ремонти. Подовите настилки са изключително важна част от дизайна на апартамента ви. За това и в тази статия заедно с консултантите от магазин за ламинирани паркети Лерос ще споделим с вас няколко основни неща, които трябва да имате предвид при избора на настилка.

ламиниран паркет

Всеки дом има свое собствено излъчване, с което трябва да съобразите избора на паркета си, а издръжливостта и цената са само част от тях. Напоследък най-масово предпочитан е ламинирания паркет, по ред причини, които ще изброим в следващите 5 неща, които трябва да имате предвид при избора му.

Бюджет

Никак не харесвате как звучи тази дума нали? И все пак като всеки проект за реконструкция или обновяване това е едно от първите съображения, които трябва да имате предвид. Вероятно си мислите, че няма кой знае каква разлика между два ламината, които струват 18лв/кв.м. и този от 20лв/кв.м. Реално има разлика и на пръв поглед тя само 2 лв, но когато говорим за пространство от 100 и повече квадрата, разликата става 200лв. Добре е човек да мисли как да спести от разходите, но когато говорим за избора на настилката, която ще се амортизира най-много във вашия дом, тогава не трябва да се правят компромиси с качеството на ламинирания паркет и неговата цена. Бихме ви посъветвали да инвестирате в малко по-скъп вид, който е в рамките на вашия бюджет разбира се.

Издръжливост и употреба

Преди да направите своя избор на ламинат първо помислете за целия трафик, който ще поеме всяко помещение и спрямо това изберете подходящите видове за всяка стая, тъй като един от ключовите фактори е издръжливостта. Големият плюс на днешните ламинирани паркети е, че са практически устойчиви на удари и надраскване. Друга положителна страна е гаранцията, която повечето потребители дават срещу петна, избледняване и увреждане при влага. Производителите използват мерна единица АС, когато става дума за обозначение на дълготрайност, която варира от 1 до 5. Колкото по-висока е променливата АС, толкова по-издръжлив е дадения паркет.

ламиниран паркет

Изглед и стил

Както всички други предлагани на пазара подови настилки и при ламината има голямо разнообразие от модели и цветове. Освен избора на боя за стените, подовата настилка е един от елементите, които буквално задават дизайнерския тон на целия дом.

Монтаж

Друго голямо предимство на ламинирания паркет е неговия изключително улеснен монтаж. Толкова лесно и бързо се монтира, че всеки човек сам може да си го постави, но има модели с по-специално заключване при сглобяването и е добре ако искате всичко да е перфектно да поверите тази работа на професионалист.

Има нещо, което трябва да знаете и то е, че колкото по-добро е качеството на подовата настилка, толкова по-издръжлива и добра система на заключване ще има, а това е ключово за монтажа. Ламинирания паркет е „плаваща“ система, която може да бъде поставена на почти всеки тип съществуващ под. Една от грешките, които много хора правят, е да не използват подложки под паркета с цел икономия. Това е голяма грешка. Никога не пропускайте тази стъпка. Дори ако имате възможност използвайте по-плътна подложка, която ще елиминира кухия звук, когато ходите по пода. И едно последно нещо, което да имате предвид, когато говорим за монтаж на ламинат.

Има 3 вида преходи – ламинат към килим, ламинат към плочки и ламинат към винилова настилка. За тези преходи се използват прагове, които позволяват безпроблемен преход от един вид настилка към друг. Тук има една уловка, че монтажа им може да бъде труден за инсталиране, тъй като е възможно да се изискват някои ъглови нарязвания.

Разположение

Опитайте се да избягвате монтажа на ламиниран паркет в „мокри зони“, което означава бани и перални. Въпреки, че вече се предлагат водоустойчиви модели паркет, които могат да се използват на практика навсякъде във вашия дом и решават много от горе изброените проблеми, с които трябва да се съобразите, имайте предвид, че тяхната цена е по-висока.