9 лесни сутрешни упражнения, които ще Ви помогнат да се чувствате страхотно през целия ден

Има много изследвания, които показват, че ако правите сутрешни упражнения, ще бъдете в по-добро настроение през целия ден, ще имате повече енергия и със сигурност ще бъдете по-добри с колегите, приятелите или партньорите си.

Едно от проучванията е проследило ефектите от упражненията върху пациенти с депресия и се е стигнало до извода, че те имат определена роля и принос при лечението на това състояние и за предотвратяване на рецидиви. Учените също така са установили, че упражненията засилват мозъчната сила.

Според други изследвания пък кръвното налягане може да бъде понижено, ако правите редовни сутрешни упражнения.

Ето 9 лесни сутрешни упражнения, които ще Ви помогнат да се чувствате чудесно през целия ден. Можете да включите някои от тях в сутрешната си тренировка или да ги правите вкъщи, без да се налага да ходите във фитнес зала.

1. Котешки гръб

котешки гръб

Упражненията за разтягане са полезни за тонизиране на мускулите, а също и за предотвратяване на артрит. Те могат да бъдат динамични или статични.

Динамичните такива като разтягане тип котешки гръб са особено полезни за извършване на други упражнения сутрин. Те са полезни и през друго време на деня, особено след дълги периоди на заседнала работа. Това упражнение е чудесно за гръбначна гъвкавост и е добро загряване.

Застанете на колене и се подпрете с ръце. Започнете да извивате гърба си като котка нагоре, а главата ви сведете надолу между ръцете. След това спуснете гърба надолу и повдигнете главата, така че долната част на гърба да е извита. Правете тези движения бавно и плавно. Около 4 или 5 пъти.

2. Отидете на разходка или бягане

Подскоци

Бягането сред природата е най-добрият вариант, чрез който можете да се свържете с природата, но ако нямате тази възможност бягането на бягаща пътека е също почти толкова добро. Можете да отделите време и да увеличите дължината и времето според вашата фитнес програма.

Винаги имайте нови цели, които трябва да постигнете. Започнете с бързото ходене и пристъпете към бягането.

Ползите за здравето са значителни. Можете да изградите по-здрави кости и можете да помогнете да поддържате теглото си.

Също така, вие помагате на сърцето си да остане здраво и поддържате ниско кръвно налягане.

3. Скачащи крикове

Подскоци

Това упражнение е чудесно за сърдечно-съдовото здраве, а също и за тонизиране на мускулите, особено на прасците и делтоидните мускули.

Застанете със събрани крака в изходна позиция.  Започнете с подскок, като едновременно разперите ръцете и краката. Върнете се на първа позиция и продължете напред! Можете да започнете с това упражнение за около 1 минута и след това постепенно да надграждате до числото, което ви е удобно.

4. Странично повдигане на краката

Това упражнение е важно, за тонизирането на мускулите, които използвате всекидневно, най-общо казано, за да се движите. За правилното изпълнение на това спрежение трябва да легнете на страни и да повдигате крака си нагоре и бавно да го връщате в изходна позиция.

5. Поза балансираща маса

балансираща поза

Това е класическа йога поза, която облагодетелства гръбначния стълб, баланса, паметта и концентрацията.

Започнете в изходна позиция на 4 крака (ръце и колене). Вдишайте, преди да започнете всяко движение. Докато издишате, повдигнете левия крак успоредно на пода заедно с дясната ръка, също успоредно на пода. Вдишайте, докато спускате ръката и крака. Повторете за другата страна. 10 повторения от всяка страна е добра отправна точка.

6. Клекове

Клекове

Не са включени само краката, но и бедрата и коленете.

Застанете с леко отворени крака в изходна позиция и изпънете ръцете си пред вас. След това се спуснете, сякаш искате да седнете, докато не достигнете ъгъл от 90 градуса. Можете да слезете по-далеч, ако искате. След това се върнете в изходна позиция. Повторете 15 пъти в 2 серии за начинаещи.

7. Лицеви опори

лицеви опори

Това е лесно започвате в легнала изходна позиция (с лицето надолу), след това се оттласкайте от земята докато не изпънете напълно ръцете си. Гърбът ви трябва да е изправен. Сега, докато издишате, трябва да се върнете до изходна позиция.

На начинаещите може да отнеме до месец, за да могат да правят 100 лицеви опори, така че ще трябва да започнете с много малък брой и постепенно да го увеличавате.

Това упражнение е чудесно за укрепване на гърдите, раменете и трицепсите. Това е чудесно укрепващо упражнение за много мускулни групи. Всъщност се използват повечето мускули от пръстите на краката до раменете.

8. Колоездене във въздуха

Има многобройни упражнения за стягане на коремните мускули. Въртенето на педалите на велосипед във въздуха е вариант, при който натоварвате повече мускулни групи. Стремете се да започнете с 15 до 20 повторения.

9. Напъди

Напади

Застанете в права изходна позиция леко разтворени с широчина на раменете крака. Поставете ръката си на бедрата. Направете една гигантска крачка напред с десния крак. Уверете се, че коляното не отива твърде далеч напред, тоест минава през пръстите на краката ви. Лявото коляно ще слезе до почти нивото на пода. Редувайте краката, докато продължавате.

Опитайте се да направите серии от 8 до 12 повторения за всеки крак. Важно е да си осигурите ден за почивка, така че това упражнение трябва да се прави в алтернативни дни, особено ако използвате тежести.