Четири съвета за есенна поддръжка на вашия автомобил.

Октомври е месецът, когато е добре да се погрижите за вашата кола. Отделете малко време, за да се запознаете с автомобила и да сте сигурни, че той ще е готов за суровите зимни условия. Предприемането на няколко прости стъпки в тази насока, може да ви спести главоболия и разходи при възникване на евентуална спешна авария на по-късен етап.

Независимо дали ще го направите сами, или ще закарате автомобила си на професионален сервизен техник, препоръчваме ви четири важни стъпки, за да сте сигурни, че колата ви е готова за зимното шофиране.

1. Акумулаторът – Съхранявайте връзките на акумулатора чисти, здрави и без корозия. Студеното време е тежко за батерията, така че е разумно да я проверите, както и цялата системата за зареждане. Тъй като те изтощаните акумулатори невинаги дават предупредителни знаци, преди да откажат, препоръчително е да смените акумулатора си, ако той е на повече от три години.

2. Чистачки, отопление и размразяване  – Проверете дали системата за отопление, вентилация и климатизация работи правилно, тъй като ефективността на отоплението и охлаждането е от решаващо значение за вътрешния комфорт и е от огромно значение за сигурността на пасажерите в автомобила. Есента също е и чудесно време да проверите вашите въздушни филтри. Щифтовете на чистачките, които са разкъсани, напукани, или не почистват правилно предното стъкло, трябва да бъдат сменени. Като общо правило, лопатките на чистачките трябва да се сменят на всеки шест месеца. При смяната на лопатките също проверете нивото на течността в резервоара за миене на предното стъкло.

shutterstock_18969127

3. Гуми – Проверете гумите си, включително и тяхното налягане. Неравномерното износване показва необходимост от подравняване на колелата. Гумите също трябва да бъдат проверявани за издутини и слаби места. Ако през зимата карате при лед и сняг, помислете за закупуването на специални гуми, предназначени за по-хлъзгави пътища. През зимата, налягането на гумите трябва да се проверява ежеседмично, защото те имат свойството да губят налягане, когато температурите падат.

4. Спирачките – Проверявайте спирачната система, включително спирачни накладки, роторите и барабаните. Спирачките са от решаващо значение за безопасността на автомобила и особено важни при шофиране по заледени, или покрити със сняг пътища.