Как да направим детоксикация на организма, без да навредим на здравето си?

Детоксикация и здраве?

Преди да разгледаме в по-големи подробности кои са начините за детоксикация на своя организъм, е добре да си изясним понятието за здраве. Здравето е естественото състояние на организма, характеризиращо се с баланса му с околната среда и отсъствието на каквито и да е болезнени промени. Човешкото здраве се определя от биологични (наследствени и придобити) и социални фактори; последните са толкова важни за поддържането на здравословното състояние или за появата и развитието на болестите, че в преамбюла на хартата на Световната здравна организация се казва: „Здравето е състояние на пълно физическо, духовно и социално благополучие не само липсата на болести и физически дефекти.“ 

Подобна широка социологическа дефиниция е малко противоречива, тъй като социалната полезност на човек не винаги съвпада с биологичното му състояние. Като цяло концепцията за здравето е донякъде произволна и обективно се установява от съвкупността от 

 • антропометрични, 
 • клинични, 
 • физиологични,
 • биохимични 

показатели, определени с отчитане на пола, възрастовите фактори, както и климатичните и географски условия. Здравето е естественото състояние на човека като цяло: неговите мисли, чувства, думи, действия, като здравият човек живее според законите на природата и ги познава. Но здравето не е общоприето понятие. При все това, човек може да бъде само в две състояния: 

 • или в естествено (здравословно), 
 • или в изкуствено (болно) състояние.

Какво е детоксикация?

Детоксът е процес на пречистване на организма от натрупани метаболитни и токсини продукти. Той може да бъде естествен или изкуствен. Нашето тяло може самостоятелно да се освобождава от вредните вещества, но понякога вътрешните ресурси не са достатъчни за това. В тези случаи, на помощ идват методите за детоксикация (очистване от токсични вещества). Когато тялото не може да се справи самостоятелно с елиминирането на токсините, налага се използването на спомагателни методи, които активизират естествените процеси. 

Естествена детоксикация

Естественият детокс подпомага дейността на червата, черния дроб, бъбреците, белите дробове, а също и функциите на кожата, кръвта и лимфата. Човешкото тяло може самостоятелно да се справи с елиминирането на токсините. То има механизми за поддържане на здравословен баланс и пречистване от вредни вещества. Един такъв механизъм, например, е автофагията, процесът на „саморазграждане“ на нефункциониращите части на клетките. За това свое откритие японският биолог Йошинори Осуми получи Нобелова награда през 2016 г.

Но естествените механизми на детоксикация често не могат да реализират напълно функциите, заложени от природата. Заседналият начин на живот и недостатъчната консумация на вода водят до проблеми с лимфата и кръвта, което означава, че става трудно да се изнасят остатъчните метаболитни продукти до местата им за изхвърляне от организма. Злоупотребата със захар и въглехидрати води до нарушаване на метаболизма на въглехидратите с образуването на крайни продукти за гликиране. Те могат да се отлагат в извънклетъчния матрикс, което води до влошаване на функциите му и влошаване на доставката на кислород до клетките.

Черен дроб

Черният дроб изпълнява най-важната функция – елиминирането на токсините от тялото. Неправилната диета, прекомерната консумация на алкохол и лекарства сериозно натоварват черния дроб, затруднявайки естествените му пречистващи функции.

Храносмилателна система

При хора, страдащи от запек, повишено образуване на газове, възпалителни заболявания на храносмилателната система, елиминирането на токсините през червата, най-важният орган на отделителната система, е частично блокирано. Лошото храносмилане води до повишена ферментация в червата. В резултат на това се образуват алкохоли (метанол, етанол, пропанол, бутанол), а при активно разпадане – гнилостни отрови: индол, крезол, фенол и дори кадаверин (трупна отрова).

Бъбреци

Бъбреците имат важна очистителна функция, като чрез образуваната в тях урина се отделят крайните продукти от обмяната на веществата и непотребните или токсични вещества. При увреждане на бъбреците тези отпадни продукти се натрупват в кръвта. Бъбречната функция се влияе отрицателно от дехидратация, нездравословна диета, заседнал начин на живот, нелекувани инфекции и употребата на някои лекарства. 

Външни токсини

Екзогенните (външните) токсини се намират в:

 • хранителните продукти (пестициди, хербициди, нитрати), 
 • козметиката и парфюмерията (сулфати, парабени) и 
 • пластмасовите продукти (бисфенол А, фталати). 

Освен това хиляди други вредни вещества са във въздуха, домакинските съдове, битовата химия, мебелите и строителните материали. Всички те могат да нарушат работата на стомашно-чревния тракт и да повлияят неблагоприятно на нервната система, тъй като имат екситотоксичност (патологичен процес, водещ до увреждане на нервните клетки).

В случая, когато тялото не може да се справи самостоятелно с елиминирането на токсините, на помощ идват други методи, активиращи естествените процеси. Изкуствена детоксикация е спазването на определена диета, добавяне на специални храни или съставки към диетата, с помощта на които се компенсира дефицита на витамини, микроелементи, а понякога и на хормони. 

Основни методи за детоксикация

Детокс диети и хранителни добавки

Специалистите по детоксикационната диета твърдят, че специалната диета помага за премахването на вредните вещества от тялото и пречиства кръвта. Различните техники включват гладуване, строги диети, базирани на плодове, зеленчуци или течности. Понякога детоксът се допълва с билкови препарати и хранителни добавки. Счита се, че диетите помагат на тялото да стимулира естественото изхвърляне на токсините. Детоксикационните диети помагат за справяне със стомашно-чревни заболявания, автоимунни заболявания, възпаления, алергии и хронична умора.

Най-често срещаните начини за детоксикация:

 • кратко гладуване (от един до няколко дни);
 • консумация на натурални сокове, вода, чай;
 • изключване на продукти с високо съдържание на вредни вещества и алергени;
 • изключване на алкохол, кафе, рафинирана захар;
 • прием на хранителни добавки или билкови препарати.

Някои хора се чувстват по-добре след тези диети, като това най-често се дължи на елиминирането на вредни вещества чрез диетата, като алкохол или фабрично преработените храни. Освен това, по време на някои диети, тялото получава витамини и минерали, които може да са му липсвали в миналото. Но има и хора, които се оплакват от различни неразположения по време на детоксикацията.

Детоксикационните диети имат ефект, подобен на периодичното гладуване, когато маркерите на някои заболявания, включително повишена чувствителност към лептин и инсулин, се подобряват. Но имат и минус: по време на периоди на рязък спад в приема на калории, при жените нивото на хормоните на стреса се увеличава. Гладуването или ограничаването на приема на калории може да ви накара да се чувствате уморени и раздразнителни. Продължителният отказ от ядене често води до недостиг на енергия, витамини и минерали и до електролитен дисбаланс.

Предпазване чрез прости правила

Следването на прости указания може да ви помогне да се чувствате по-добре, независимо от строгите диети:

 • Отказ от нездравословна храна, съдържаща алергени и соли на тежки метали;
 • Консумирането на здравословни храни;
 • Изключване от диетата на преработени храни, особено на полуфабрикати;
 • Обилна консумация на питейна вода и билков чай.

В допълнение към диетите, пазарът предлага разнообразие от храни и добавки в капсули, прахове или чайове, които съдържат растителни влакна и естествени лаксативи. Когато избирате добавки, внимателно четете указанията на опаковката. Имайте предвид, че много продукти и добавки за детоксикация и отслабване нямат медицинска обосновка за употреба.

Смутита и сокове

За детоксикация понякога се използва сокова диета или джусинг. Привържениците твърдят, че витамините от плодовете и зеленчуците се усвояват по-добре с тази стратегия. Но е важно да запомните, че такава диета лишава организма от фибри и по този начин нарушава баланса на чревната микрофлора и влияе негативно на храносмилането. Освен това тялото получава излишък от фруктоза, която се съдържа в плодовете.

Консумирането на прясно изцедени зеленчукови сокове и смутита може да осигури ползи за здравето. Добавянето им към диетата подобрява кръвните нива на бета-каротин, витамини С и Е, селен и фолиева киселина. Зеленчуковите сокове могат да помогнат за намаляване на хомоцистеина, маркер на оксидативен стрес и следователно на риска от сърдечни заболявания, както и за нормализиране на кръвното налягане и нивата на холестерола. Учените са открили и намален риск от болестта на Алцхаймер, като ефектът е свързан с високо съдържание на полифеноли: тези антиоксиданти се намират в растителните храни и защитават мозъчните клетки.

Фибрите също играят важна роля за здравето. 

Но имайте предвид, че със соковата диета те се изключват от диетата. Консумацията на сок вместо на цели плодове повишава нивата на LDL (лошия) холестерол с 6,9%. Така хората, които консумират сокове вместо плодове, се подлагат на повишен риск от диабет тип 2. Повечето сокове диети са с около 600-1000 калории на ден само от течности. Това води до силен дефицит на калории и бърза загуба на тегло. 

Но това ограничение на калориите може да доведе до хранителни дефицити и забавяне на метаболизма. Соковете не са хранително балансирани, тъй като не съдържат достатъчно протеини и здравословни мазнини. А последните са от съществено значение за поддържане на мускулната маса, енергията, хормоналния баланс и усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, E и K.

Хидротерапия на дебелото черво

Пълното прочистване на дебелото черво става чрез многократно изкуствено пълнене и изпразване с вода (колонотерапия). Водата се подава от специален апарат и навлиза в дебелото черво, а след това съдържанието се извежда обратно. Цялостното прочистване се извършва в няколко сесии с интервал от един до три дни. Процедурата продължава 25-45 минути, като през това време през червата преминават около 20-25 литра вода или разтвор.

Хидротерапията на дебелото черво в медицината се използва само по показания, за лечение на хроничен запек или при подготовка за прегледи. Честото неоправдано използване на процедурата крие потенциални рискове за здравето, като:

Дехидратация. 

Леко намаляване на теглото по време на прочистването на дебелото черво се дължи на изтеглянето на голямо количество течност. В екстремни случаи дехидратацията може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Електролитен дисбаланс. 

Колонотерапията може да наруши баланса на електролитите като калий, натрий и др. Това може да доведе до увреждане на бъбреците и сърцето.

Бактериален дисбаланс и инфекции. 

По време на процеса на прочистване на червата, патогенните бактерии могат да проникнат в долната част на храносмилателната система чрез използваните инструменти и течности. В същото време се премахват полезните бактерии, които помагат на организма да се бори с инфекциите и образуват естествен здравословен микробиом.

Микротравматизация на чревната лигавица, понякога до перфорация на червата. 

Перфорация възниква, когато стената на долната част на червата е разрушена. Симптомите започват с висока температура, болка, студени тръпки и гадене. В този случай се изисква спешна медицинска помощ.

Използването на хидротерапия на дебелото черво за целите на детоксикацията няма медицинско основание. Едно от често срещаните заблуди е, че тя помага за нормализиране на теглото. Често те се опитват да постигнат този ефект чрез използването на лаксативи, диуретици. Но тяхната неконтролирана и неразумна консумация може да навреди на здравето.

Разумни мерки за детоксикация на тялото

С цялата популярност на детоксикацията, си струва да се помни, че тялото може да се справи с токсините самостоятелно. Този сложен процес засяга черния дроб, бъбреците, храносмилателната система, кожата и белите дробове. Но само здравите органи могат ефективно да премахват вредните вещества. Важно е да се има предвид, че терапията за детоксикация има рискови групи: 

 • деца и юноши, 
 • възрастни хора, 
 • бременни или кърмещи жени, 
 • хора с диабет и хранителни разстройства. 

Ето защо, преди да започнете процедурата, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

На фона на екстремни и понякога опасни за здравето методи на изкуствен детокс, могат да се прилагат и по-съзнателни и балансирани мерки,  разглеждайки тялото като система, способна на саморегулация и възстановяване. Но за това трябва да се създадат условия. Силният имунитет до голяма степен зависи от добре функциониращия храносмилателен тракт. 

Именно, поради небалансираното хранене в червата могат да се образуват и натрупват различни токсини. В резултат на това хората изпитват дискомфорт в корема, подуване на корема и „лошо храносмилане“, умора, главоболие, намален емоционален фон, тревожност и нарушения на съня. Нарушаването на нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт може да причини алергии, мигрена, възпалителни и автоимунни заболявания.

Почистването и нормализирането на функциите на храносмилателната система намалява вероятността от стомашно-чревни заболявания и подобрява общото състояние на организма. Чрез възстановяване на лимфния поток и притока на кръв, както и подмладяване на клетките и тъканите, метаболитните проблеми се елиминират. Това се постига чрез 

 • балансирани прочистващи процедури (без стигане до крайности); 
 • подобряване на храненето; 
 • усвояване на общи здравословни навици.

Хронична интоксикация

Хроничната интоксикация е крайъгълният камък на повечето съвременни заболявания. Интоксикацията е както екзогенна (свързана с външни фактори), така и ендогенна (свързана с вътрешни фактори).

Екзогенната интоксикация се причинява от:

 • влошаваща се екология;
 • влошаващо се качеството на храната и водата;
 • битови отрови, химикали, пестициди и др .;
 • бактериални и вирусни агенти, паразити, гъбички;
 • радиация.

Ендогенната интоксикация се влияе от:

 • продуктите на ферментация и гниене, които се образуват в червата на човека в процеса на неправилно храносмилане и дисбаланс на микрофлората. Вещества като метан и етанолов алкохол, газове, прекомерни количества пикочна киселина могат да отровят тялото.

За определен период от време системите за детоксикация и филтрация се справят с това натоварване, но след това може да се повредят. Тогава метаболитните продукти и токсините се натрупват в човешкото тяло, което води до различни заболявания. В резултат на това наблюдаваме:

 • затлъстяване, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, захарен диабет;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • автоимунна агресия;
 • заболявания на нервната система;
 • кожни заболявания: псориазис, невродермит, екзема, дерматит и др .;
 • заболявания на дихателната система: бронхиална астма, вазомоторен ринит, сезонни алергии, хронична обструктивна белодробна болест;
 • онкологични заболявания.

И това не е целият списък. Човек обръща внимание на здравословни проблеми с вече развита картина на заболяването. Но първите сигнали, свързани с претоварване, могат да бъдат: 

 • намален имунитет, 
 • чести обостряния на вирусни и бактериални инфекции, 
 • хронична умора,
 • нарушения на съня, 
 • нервно изтощение, 
 • увеличаване на коремния обем,
 • нарушения на позата.

За повечето хора здравето е нормално състояние, за което обикновено не сме наясно или не му обръщаме внимание, независимо как мислим за дишането си, за това как бие сърцето ни. Някой мъдро е казал: „Усещането за здраве се придобива само след заболяване“. Тази негова „невидимост“ може да предизвика безразсъдно отношение към собственото ни здраве, което най-често води до здравословни проблеми, в т.ч. и след неправилно проведена детоксикация. Здравето не е нещо постоянно и неизменно. То се нуждае от внимание и контрол, като трябва да се поддържа и укрепва.