Как да отглеждате здрави растения.

Познавайте вашите растения.

Без значение колко грижи и внимание отделяте на растенията, те няма да процъфтяват, ако не познавате специфичните им нужди. Това е вярно, независимо дали купувате стайни цветя, или планирате да засадите зеленчукова, или цветна градина. Някои растения могат да се справят добре в разнообразни климатични условия, но други изискват контролирана среда, или могат да оцелеят само в определен регион.

Преди да засадите градина, или да добавите цвете в саксия към богатата си колекция, потърсете онлайн, или попитайте експерт относно това какви са условията, от които конкретното растение се нуждаят, за да расте нормално.

Разберете в какъв регион растенията най-добре живеят. Само защото растението не е местно за вашата област не означава, че не можете да го отглеждате, но обикновено е много по-лесно да отглеждате растения, които се справят добре в климата, температурата и почвата в района, в който вие живеете.
За стайни растения поддържайте нормална стайна температура. Всъщност е доста простичко, ако на вас ви е студено, най-вероятно и на растението му е студено. Имайте го предвид.

Уверете се, че саксията, която сте решили да използвате е достатъчно голяма. Растенията се нуждаят от достатъчно място, където да могат да растат. Може да сте сигурни, че то ще умре ако няма достатъчно място за корените му да се разпрострат. Ако засаждате директно в земята, не забравяйте да осигурите достатъчно свободно място между отделните растения.

Ако ще ги засаждате в саксии, проверявайте корените веднъж годишно, за да видите дали имат достатъчно пространство. Ако нямат достатъчно място и са се оплели, изкоренете растението и го засадите наново в по-голяма саксия. Това ще спомогне за неговия растеж. Ако не искате да го прехвърляте в по-голяма саксия, можете също да отрежете корените и след това отново да го насадите.

plant

Осигурете точното количество слънчева светлина. Растенията обикновено се нуждаят от пряка слънчева светлина, частична слънчева светлина, или частична сянка. Това относително просто разграничение има голямо влияние върху това колко добре растат те.
Когато искате да засадите градина, първо обърнете внимание на вашия двор, преди да закупите растения. Забележете колко слънчеви места има на различните места в двора ви, преди да изберете кои растения да купите.

Разпределете градината си така, че част от нея да е на сянка, а другата част от да бъде изложена на слънце, така че да имате място за различните видове растения, които ще вземете.

Повечето домашни растения растат най-добре на частична сянка, което е добре, тъй като закритите площи обикновено не получават особено много слънчева светлина. Уверете се, че ще вземете предвид това, преди да решите да поставите саксийни растения на място, където те ще получат с часове директна слънчева светлина. Можете да изложите растението прекалено дълго на пряка слънчева светлина, което ще е пагубно за него.
Ако забележите, че вашето растение става по-тънко и само се опитва да достига до светлината, то това е сигурен знак, че то трябва да бъде по-близо до слънчевите лъчи. Осигурете му този достъп.

Осигуряване на вода и храна

Поливайте растенията само толкова, колкото е необходимо. Прекаленото поливане може да превърне един прекрасен човек в сериен убиец на растения. Такъв тип хора, или преполиват растението, или въобще не го поливат, като и в двата случая то умира. Много от хората, които за първи път се захващат с градинарство, или гордите собствениците на цветя в саксии вярват, че повече е по-добре, т.е., колкото повече вода получава растението, толкова по-добре е за него и толкова по-бързо то ще расте. Да, това може да важи за някои растения, но твърде многото вода обикновено е пагубна за растението.

Ето един полезен трик, който ще ви помага да разберете кога и колко да поливате: пъхнете пръста си в земята на около 2 см. дълбочина. Земята не трябва да е прекалено мокра, но не трябва да е и прекалено суха. В повечето случаи, трябва да напоявате растенията си, когато почвата е леко суха. Налейте достатъчно вода, така че малко да излезе от долната част на саксията, където е чинийката за вода. Това е напълно достатъчно.

Също така, уверете се, че саксиите, които използвате, имат добър дренаж.
Сукулентите и другите растения, които са аклиматизирани в сухи райони, обикновено се нуждаят от по-малко вода от растенията от по-влажните райони. Те трябва да изсъхнат напълно между поливанията.

Разсадът обикновено се нуждае от повече вода, отколкото по-възрастните растения. Поддържайте разсадите непрекъснато влажни, докато не поникнат няколко сантиметра над почвата.

Растения като орхидеите например, се нуждаят от по-високо качество на водата, тъй като те са чувствителни към химикали, които често има в чешмяната вода. Използвайте дестилирана, или дъждовна вода.

5

Наторявайте

Запалените растениевъди използват различни видове тор. Ако решите да използвате тор, посетете местната оранжерия и задайте въпроси за това какво да използвате и колко.
Намерете най-подходящия вид тор за вашата почва и растения. Изпробвайте почвата си, преди да засадите нещо в земята. Можете дори да вземете проби от нея и да ги дадете за тестване, за да сте напълно сигурни за нейните качества.

Обмислете използването на компост. Компостирани плодове и зеленчуци допринасят за богата, питателна почва, която е чудесна за отглеждане на повечето растения. Имайте предвид, че някои растения, подобно на много видове диви цветя, всъщност предпочитат бедните условия на почвата, така че проучете внимателно темата, за да разберете какви са вашите растения, преди да използвате компост. Можете да използвате компостирани отпадъци от домашни птици, или рибна емулсия, за да оплодите почвата.

Проверявайте често вашите растения.

Трябва да проверявате вашите стайни растения всяка седмица, а тези на открито всеки ден, за да видите как растат. Това ще ви помогне да откриете проблеми, преди вече да е късно. Превърнете проверката на растенията ви в рутинна процедура. При първи симптоми на заболяване, или вредители, вземете необходимите препарати и действайте незабавно.

Заровете бананови кори под храстите с рози.

Един малък трик при отглеждане на рози. Тъй като те се нуждаят от много калий, който е наличен в бананите, извадете банана и заровете кората му в почвата, точно под корените на розите ви. Калият ще подхранва розовия храст през целия си вегетационен период.

Използвайте смачкани яйчени черупки, за да захранвате растенията.

Яйцата могат да отделят ценни хранителни вещества в почвата, като по този начин помагат на растенията, като доматите например, да процъфтяват през целия сезон. Смачкайте няколко черупки и ги разпръскайте в дупките, които изкопавате за всяко растение, или в дъното на саксията, която ще използвате за засаждането на вашето стайно растение.
Натрошените яйчени черупки, освен доматите, подхранват също така и пипера.
Те също така служат като естествена алтернатива на пестицидите, тъй като пречат на охлюви и други вредители да атакуват растения.

Дръжте вредителите настрана със сапун.

Отглежданите на открито растения са застрашени от зайци, катерици и други животни, които се хранят с листата. Дръжте ги настрани, като разпръскате люспи сапун навсякъде около градината си. Някои градинари дори използват човешка коса, или урина от някакъв хищник, за да предпазят растенията си от животните. Използвайте монети, за да отблъснете охлювите, или пък разпръснете няколко монети в градината си. Охлювите са отблъснати от метала и ще стоят далеч от вашата градина.