Как да проверите двигателното масло на колата си

Вероятно знаете, че моторното масло служи за смазване на вътрешните части на вашия двигател. Всички тези метални компоненти в двигателя, които се търкат един в друг могат бързо да се повредят или износят ако не са правилно смазани.

Но знаехте ли, че моторното масло на вашия двигател изпълнява и други важни функции?

Ето и кои са те:

  • създава бариера срещу корозия върху вътрешни метални части
  • намалява триенето, генериращо топлина във вашия двигател, за да намали температурата му
  • почиства и предотвратява натрупването на утайки върху вътрешните части
  • образува уплътнение вътре в цилиндъра за по-добро сгъстяване

Ето за това моторното ви масло е от решаващо значение за правилната работа на двигателя, така че е важно да сте наясно с поддръжката му, включително да проверявате редовно маслото си.
Проверката на маслото в двигателя е достатъчно бърз и лесен процес, който няма да отнеме много време, но ако не следите състоянието му това може доведе до сериозни повреди.

За да ви помогнем да поддържате нивата на маслото в правилните норми, сме съставили едно бързо ръководство.

проверка на моторно масло

Как да проверя моторното масло?

Когато проверявате моторното масло, следвайте тези прости стъпки:

Уверете се, че автомобилът ви е паркиран на равно и двигателя ви е студен. След това отворете капака и намерете тестовата пръчка. Ако не сте сигурни къде се намира проверете ръководството за употреба на вашия автомобил. Тук е важно да отбележим, че някои съвременни коли нямат тестова пръчка, а вместо това са оборудвани с електронни датчици за масло. След като вече сте открили щеката, извадете я и избършете с чиста кърпа или парцал. Ще ви направи впечатление, че върху нея има две маркировки, които отмерват минимум и максимум ниво на маслото. Когато щеката е почистена, поставете я обратно в тръбата и натиснете да си влезе на мястото, а след това отново я извадете. Ако нивото на маслото е до средата между минимума и максимума значи всичко е точно и няма нужда да доливате. Ако обаче е под минимума трябва да се добави още масло, за да стигне нивото до средата.

В случай, че се наложи да доливате трябва да бъдете сигурни, че имате от същото масло и то е подходящо за вашия автомобил. Открийте капачката на двигателя, която е с щампа на лейка и я отвийте. Налейте малко от маслото и след това проверете отново нивото с помощта на щеката, за да сте сигурни, че сте сипали достатъчно, без да сте прекалили, защото това може да доведе до щети по двигателя.
Накрая завъртете капачката, върнете щеката на мястото почистете, ако сте капнали някъде масло и затворете двигателя.

Какво трябва да бъде нивото на моторното ми масло?

Точно колко литра масло трябва да налеете в двигателя на вашия автомобил е трудно да се каже, тъй като това зависи от всеки модел автомобил. Все пак е важно да знаете, че нивото на маслото както стана ясно по-горе трябва да бъде между минимума и максимума или иначе казано по средата.

Какъв цвят трябва да бъде моето масло?

моторно масло

Когато купувате нова бутилка масло, то ще бъде с прозрачен, златист цвят, който прилича много на сироп. Когато го налеете в двигател, маслото бързо ще промени цвета си на тъмнокафяв, което може да изглежда доста тревожно. Това е напълно нормално и не означава, че има нещо лошо с вашия двигател. Тук е важно да отбележим, че цветът на маслото при дизеловите коли е по-тъмен отколкото този на бензиновите.

Кога трябва да проверя нивото на маслото си?

Производителите препоръчват да сменяте моторното си масло на всеки 12 месеца или 10000 км, което от двете настъпи по-рано, но все пак трябва да проверявате моторното си масло на редовни интервали, за да си гарантирате, че колата ви е безопасна за шофиране.

Запомнете, че трябва да проверявате нивото на маслото, когато двигателят ви е студен. Изчакайте поне 10 минути след като сте паркирали, преди да проверите, за да сте сигурни, че ще направите точно отчитане, а и случайно да не се изгорите на горещия двигател.

Кое е най-доброто масло за моята кола?

Отново, това зависи от вашия автомобил, но трябва да се уверите, че използвате правилното масло за колата ви, за да не повредите двигателя. За да разберете кое масло е подходящо за вашата кола, проверете ръководството или се свържете с производителя, тъй като е от съществено значение да използвате такова, което отговаря на техническите му спецификации. Вариантите са два синтетично и полусинтетично

Защо трябва редовно да проверявате нивото на моторното си масло?

Маслото във вашия двигател е един от най-важните елементи на вашия автомобил. Благодарение на него всички вътрешни части на двигателя се движат правилно, и ги предпазват от износване твърде бързо.
Ако изпуснете нивото на маслото във вашия двигател да падне прекалено ниско, това възпрепятства правилната му работи, което може да причини сериозни щети на двигателя.