Кога електромобилите ще станат масови?

 

2111347679

Може би по-скоро отколкото си мислите!

Тъй като световните производители на автомобили залагат все повече на технологиите за електрически превозни средства, много индустриални анализатори обсъждат един ключов въпрос: с какви темпове ще се масовизира използването на електромобили?

Конвенционалната теза твърди, че електрическите автомобили ще останат още дълго време встрани, поради високите си цени и силната зависимиост от държавните субсидии.

Все повече анализатори обаче твърдят, че този песимизъм вече не е особено актуален. Новият доклад на изследователската група „Bloomberg New Energy Finance“ показва, че цената на електромобилите намалява много по-бързо от очакваното, стимулирана от по-евтините батерии и агресивни политики, насърчаващи превозните средства с нулеви емисии в Китай и Европа.

Между 2025 и 2030 прогнозите са, че електромобилите ще станат конкурентноспособни в сравнение със традиционните автомобили. Щом се случи това, най-вероятно ще последва масов бум на закупуване на електромобили.

„Това е икономически анализ, който разглежда какво се случва, когато първоначалната цена на електрическите превозни средства достигне паритет. Тогава ще се случи истинската промяна.“ – казва Колин Маккерахер, ръководител на транспортен анализ в Bloomberg New Energy Finance.

Ако тази прогноза се провали, това ще има огромни последици за автомобилната индустрия, петролните пазари и усилията на света по посока забавянето на глобалното затопляне.

Акумулаторите.

2017-Chevrolet-Bolt-EV-battery-system-placement-626x382

Миналата година електромобилите, са представлявали по-малко от 1% от продажбите на нови леки автомобили в световен мащаб. В САЩ, Chevrolet Bolt, произведен от General Motors, се продава за около 37 500 $ преди данъчните облекчения. Предвид цените на бензина, относително малко потребители изглеждат заинтересовани да направят подобна покупка.

Но има признаци, че всичко това е на път да се промени. Tesla и Volkswagen имат планове да произвеждат повече от един милион електрически автомобила годишно до 2025 г. От Volvo пък обявиха, че ще прекратят производството на традиционния двигател и че всички нови модели, които ще произвеждат от 2019 г., ще бъдат или хибриди, или изцяло задвижвани от електричество.

Скептиците твърдят, че тези ходове от автомобилните производители са по-скоро незначителни. Американският петролен гигант „Exxon Mobil“, който изучава заплахата, която електрическите автомобили биха могла да създадат за техния бизнес модел, все още очаква, че продажбите на електромобили ще нараства сравнително бавно, с до 10% до 2040 г.

Прогнозата на „Блумбърг“ е много по-агресивна, като те предвиждат, че, в световен мащаб, до 2040 г., закупуването на електромобили ще скочи с цели 54%.

Причината? Акумулаторите. От 2010 г. средната цена на литиево-йонните акумулатори е намаляла с две трети. Компании като Tesla увеличават производството на литиево-йонните акумулатори в масови фабрики, оптимизират дизайна им и подобряват химическите им свойства.

За следващото десетилетие докладът отбелязва, че електрическите автомобили ще продължават да бъдат зависими от държавни стимули на места като Европа и Китай. Но тъй като производителите на автомобили въвеждат по-голямо разнообразие от модели и по-ниски разходи, електрическите автомобили ще стигнат до момент, в който ще станат незавизсими и няма да разчитат толкова много на държавна помощ.

Все пак, такова развитие на нещата едва ли е гарантирано. Правителствата могат да намалят стимулите си, преди електромобилида да успеят да станат напълно конкурентни на стандартните коли – много държави вече започнаха да облагат с данъци електрическите автомобили. Производителите на батерии могат да се сблъскат с недостиг на материали, или производствени проблеми, които да възпрепятстват способността им да намаляват разходите си, а една непредвидена технологична повреда, като възникване на широко разпространените пожари на батерията, може да спре напредъка и в крана сметка да прекрати напълно производството на такъв тип коли. Достатъчно е да си припомним сходните проблеми, които наскоро имаха Samsung със своя Galaxy Note 7.

„Опитахме да бъдем доста консервативни в нашите оценки за това къде се движат цените на батериите“, казва г-н Маккерашер, „и ние не виждаме бариери пред това електрическите автомобили да станат конкурентноспособни много скоро“.

Възможни спънки

Други експерти предупреждават, че намаляването на разходите за батерии не е единственият фактор при определянето на това дали електрическите автомобили ще станат широко разпространени. Сами Ори, изпълнителният директор на Института по енергийна политика в Чикагския университет, отбеляза: „Хората не купуват автомобили на базата само на цената“.

Потребителите могат да останат предпазливи към превозните средства с ограничен обхват, които могат да отнемат часове за зареждане. Въпреки че изследователите са показали, че електрическите автомобили имат достатъчен обхват за ежедневните навици и ежедневните пътувания, потребителската психология все още е трудно да бъде предсказана. В доклада например не се очаква електрическите автомобили да започнат да се използват масово на пазара на камионите и тировете.

800x-1

Ограничената възможност за зареждане на батериите на електромобилите е друга потенциална бариера. Въпреки че градовете вече постепенно започват да изграждат обществени станции за зареждане, и Tesla работи усилено за намаляване на времето, необходимо за захранване на изхарчена батерия – все още е необходимо повече време за зареждане на електрическото превозно средство, отколкото за зареждането на конвенционална кола.

Много собственици зареждат колите си през нощта в гаражите си, но това е много по-трудно за хората, живеещи в градовете, които паркират колите си на улицата.

В резултат на това, докладът на „Блумбърг“ предупреждава, че електромобилите може да имат затруднения в това да се движат в гъсти градски райони и че задръстванията в инфраструктурата могат да бъдят причина за забавяне на растежа изпозлването на електрическите превозни средства.

Друго потенциално препятствие може да са самите автомобилни производители. Макар че повечето производители вече започват да произвеждат и елетромобили, за да спазват все по-строгите стандарти за икономия на гориво и опазване на околната среда, те не винаги ги продават агресивно, каза Chelsea Sexton, консултант в областта на автомобилната индустрия, който работи през 90-те години по програмата за електрически автомобили на General Motors.

Дилърите на автомобили също не са склонни да показват и продават електрически модели, които често изискват по-малко поддръжка и са по-малко печеливши за сервизите им. Проучванията установяват, че търговците често просто не са готови да ги предлагат на клиентите.

„Ставаме свидетели на това как се вдига много шум около електрическите превозни средства, но това няма особено значение, ако автомобилните производители просто изграждат тези автомобили само, за да са в съответствие със съответните закони касаещи автомобилния сектора и всъщност не са толкова убедени, че искат реално да ги рекламират и промотират на пазара“, каза г-жа Секстън.

Суровата икономика може да помогне да се преодолеят тези бариери, каза Маккерахер. Той посочва за пример Норвегия, където тежките данъци върху нефтените превозни средства и щедрите субсидии за електрически автомобили създадоха ценови паритет между двете. В резултат на това, електическите хибриди и напълно електрическите автомобили в Норвегия заемат до 37% от новите продадени коли. В сравнение с 6% през 2013 година.

Борба с изменението на климата

pollution and clean energy concept.

Ако прогнозата на Bloomberg се окаже вярна, то последиците за петролните пазари ще са значителни. Докладът предвижда, че рязкото увеличение на електрическите превозни средства ще измества всеки ден осем милиона барела транспортно гориво. (Светът понастоящем консумира около 98 милиона барела на ден.)

Масовото приемане на идеята за електрическите автомобили може да се окаже и ключова стратегия за борба с изменението на климата – при условие, че автомобилите все повече се захранват с нисковъглеродна електроенергия, отколкото с въглища. Международната агенция по енергетика изчислява, че електрическите превозни средства ще трябва да представляват най-малко 40% от продажбите на леки автомобили до 2040 г., за да може светът да постигне целите касаещи климата, очертани в Парижкото споразумение, запазвайки глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий.

Докладът на „Блумбърг“ обачеотбелязва и колко още много трябва да се работи в тази насока в глабален мащаб за ефективното намаляване на вредните емисии.

Дори и при рязко покачване на продажбата на електрическите превозни средства, светът все още ще има много налични и активни традиционни автомобили, задвижвани с петрол. Ще отнеме много години, за да се оттеглят вече съществуващите стандартни коли. Другите видове транспорт, като тежкотоварните камиони и авиацията, ще бъдат последните, които ще прегърнат идеята за електрификация. Всичко това означава, че все още е твърде рано да отпишем двигателя с вътрешно горене.