Кратко ръководство за самостоятелен ремонт на баня

Преобразяването на банята е лесен начин да освежите част от вашия дом. Но преди да започнете да правите измервания за поставянето на душ кабина, трябва да отделите време, за да планирате поетапно процеса на редизайн на вашата баня, така че да знаете точно с какво се захващате.

Колко струва ремонта на баня?

Според големината и материалите, които ще се използват вашата баня може да ви струва между 3000 и 10 000 лева, като разходите за труд заемат най-малко 20% от бюджета. Ако решите и имате нужните умения сами да направите ремонта на вашата баня, то вероятно разходите ви ще бъдат и доста по-малко.

Как сами да ремонтирате банята си? Разгледайте нашето ръководство стъпка по стъпка, за да разберете най-добрия начин за справяне с ремонта на вашата баня.

ремонт на баня

Подгответе се за Вашия самостоятелен ремонт на баня

Създайте своя дизайн на банята

Преди да направите каквото и да било, първо трябва да имате идея за новия дизайн, който да отговаря на вашата визия, както и на вашия набор от умения. Има толкова много различни начини да се подходи към редизайна на банята, като се започне от разместване и се стигне до цялостно изкъртване и започване всичко на чисто.

Ето няколко дизайнерски елемента, които задължително трябва да вземете под внимание, преди да започнете с ремонта на вашата баня:

 • Цветова схема: Фен ли сте на сините нюанси? Или може би нюанси на сивия цвят пасват на останалата част от вашия декор? Преценете предварително, за да сте сигурни, че новите ви плочки за баня не се конфронтират с избора на боя.
 • Нови приспособления: Ще замените или ремонтирате вашия душ / вана? Ще инсталирате ли нова мивка? Подмяната на едно или двете тези тела ще повлияе на проекта ви, а също и на времето и на бюджета ви.
 • Място за съхранение: Къде ще съхранявате кърпите и тоалетните си принадлежности след ремонта? Ако премахвате мокрото помещение, за да разширите банята, уверете се, че имате стелажи или шкафове, за да компенсирате изгубеното пространство за съхранение във вашата баня.
 • Местоположение на комунални услуги: Знаете ли къде се намират електрическите и водопроводните тръби? Уверете се, че имате точни измервания за всяко от тях, за да не се стигне след това до много по-скъпи ремонти.

Съберете инструментите и консумативите си за ремонт

Разбира се, може да не разполагате с всички необходими инструменти, които ще са ви нужни за вашия ремонт, но какви точно ще са ви нужни зависи изцяло от плановете ви за ремонт. Ето това са няколко основни инструмента, които да имате под ръка за всеки ремонт на банята.

Някои от основните инструменти и консумативи за самостоятелен ремонт на баня:

 • предпазна маска
 • ръкавици
 • очила
 • силиконов уплътнител
 • чук
 • ролетка
 • макетен нож
 • шпакловъчни маси
 • бормашина
 • кофа
 • длето
 • регулируем гаечен ключ
 • плоска отвертка
 • ножовка
 • нож за комунални услуги
 • удължител и още много други

Стъпки за ремонт на баня

Премахнете или разбийте елементите в банята

изкъртване на баня

Ако приемем, че частично или изцяло обновявате банята си, то ще започнете да премахвате гипсокартона и всички тела, които подменяте. Самата реконструкция на баня не е толкова трудна, но има няколко стъпки, които трябва да следвате, за да избегнете скъпи грешки по време на фазата на събарянето.

Съвети за изкъртване на баня:

 • Започнете с източване и отстраняване на тоалетната, за да избегнете неприятни разливи.
 • На следващо място, ако премахвате ваната си, прикрийте я и започнете да махате плочките до шпилките. Това е необходимо, за да преработите ВиК, така че да отговаря на вашия нов дизайн за душ / вана.
 • Отстранете изолацията от стените, където е необходимо. Не използвайте чук за изолация, вместо това използвайте трион, за да изрежете панелите. Защитна маска, ръкавици и очила са задължително.
 • И накрая, премахнете шкафовете, огледалата, подовите плочки и всички други неща, които смятате да замените.
 • Съвет при ремонт на баня: Наемането на фирма, която кърти, чисти и извозва ще ви спести цялата тази разправия, но най-вече няма да се налага да вие да ходите и изхвърляте строителните отпадъци на специалните за това места, тъй като те не могат да се изхвърлят в кофите за битов отпадък. Това ще ви спести много време от работата по вашия проект.

Поставяне на новите плочки на стените

След като сте изкъртили и изхвърлили всичко от старата си баня е време да поставите новите плочки, които сте избрали. Когато си поставяте вие ще решите колко голяма ще бъде фугата между тях.

И подовите плочки също

Преобразяването в банята не е пълно без нови подови плочки. Но преди да започнете да шлифовате с фугиращия елемент, използвайте рулетката и малко канап, за да маркирате референтни линии перпендикулярно (под ъгъл 90 градуса) към стената с най-дългата непрекъсната линия. Това ще ви позволи да държите плочките си в права линия, като избягвате страховити кривини.

Окачете новия гипсокартон и започнете да рисувате

Следващата стъпка е да окачите новия си гипсокартон. За целта ще трябва да отрежете елементите спрямо размера на тавана и да преминете към поставянето му заедно с осветлението.

Инсталирайте новия си душ или вана

баня

След новите ви плочки за поставени и са залепнали добре за стените, е време да инсталирате новия си душ. Пред вас стои избора дали той да бъде правоъгълен, квадратен или с друга форма. Изборът на мястото, където ще бъда поставен ще ви помогне да изберете най-добрата форма на вашия нов душ. Ако разполагате с повече място можете да помислите за монтирането на две в едно – душ и вана.

Нови шкафове и функции

С поставянето на плочките и душа вече можете да поставите и новите си шкафове. Предварителният план на дизайна ще ви помогне да ги поставите на най-правилните места, така, че вашата баня да бъде максимално функционална.

Поставяне на мивката

Поставянето на мивката и крана е следващия етап. След като сте свързали отводката към крановете можете да преминете към поставянето на останалите основни елементи като огледало и допълнителни шкафове.

Завършете закачането на ВиК

В този етап от процеса вашата баня всъщност вече прилича на баня, с изключение на едно нещо – тоалетната. Можете да поставите тоалетната и на по-ранен етап, но в процеса, но оставянето й за последна помага да се избегне пукването или счупването й, докато работите върху други зони в банята.