Пет съвета за подобряване на маркетинговите стратегии през 2020

Разработването на маркетингова стратегия, устойчива на бъдещето и напредъка в цифровите технологии, означава поддържане на предстоящите тенденции с фокус върху тяхното ядро.

С помощта на доклад изработен от съавтори от Talkwalker и Hubspot, които се консултират с експерти в индустрията и гурута на социалните медии се очертават ключовите тенденции за 2020 г. В тази статия ще споделим пет съвета, които ще ви помогнат да се възползвате от тези тенденции, когато съставяте маркетинговата си стратегия за 2020 година.

marketing-strategies-426545_1280

1. Променете мнението си относно изкуствения интелект (AI)

Страхът от изкуствения интелект е широко разпространен. Въз основа на данните на Talkwalker през първата половина на 2019 г. са отбелязани над 4,7 милиона споменавания за изкуствен интелект и 50% от емоциите около тях са отрицателни. Това е напълно разбираемо, тъй като хората се притесняват да не загубят автоматизацията си. Всъщност обаче това предизвикателство предоставя възможност, от която маркетолозите могат да се възползват. Ако те започнат не само да възприемат AI, но и да го интегрират в своите маркетингови стратегии, ще могат да освободят графика си от много досадни задачи и да отделят повече време за това, което хората правят най-добре. Тълкуването на данните, които се събират и сегментират от AI, могат да направят или нарушат маркетинговата стратегия, Когато имат задълбочено разбиране за това как изкуствения интелект може да се използва за подобряване на маркетинговите усилия, които в комбинация със способността на човек да борави с данни, за ангажиране на общности, използващи човешки връзки и емоции, маркетолозите могат да докажат в бъдеще своите стратегии за 2020 и след това.

2. Запазете поверителността на данните на клиентите като приоритет

През последните няколко години социалните медии страдат от недоверие поради два основни проблема: поверителност на данните и дезинформация. Ако вашата марка е преминала през подобен проблем, вашата маркетингова стратегия през 2020 г. трябва да се справи с него и да се съсредоточи върху възстановяването на доверието на марката. Ако вашата марка не е имала подобен проблем с поверителността, това със сигурност не означава, че не трябва да се фокусирате и върху поверителността на данните. Много внимателно намерете линията между поверителност на данните и хипер-персонализация. Парадоксът за поверителност показва, че потребителите имат по-малко доверие на марките, когато става въпрос за поверителност на данните, но все още е по-вероятно да дадат данни на компаниите в замяна на по-персонализирани услуги. Използвайте силата на изкуствения интелект и усъвършенствания анализ, когато изграждате стратегията си за социални медии, за да изберете подходящи данни, които да отговарят на Вашата аудитория по смислен и ненатрапчив начин.

3. Увеличете потребителското изживяване чрез разширена и виртуална реалност

Според думите на Мариано Босаз, вицепрезидент по дигитална трансформация в компанията Coca-Cola, марките трябва да са подходящи за поколение, което не вижда граница между „онлайн и офлайн света, реалността и разширената реалност“. Наистина, разширената и виртуалната реалност ще бъдат актуални през 2020 г. AR ще бъде неразделна технология за стимулиране на традиционните преживявания и ангажиране на клиентите на място, а VR ще бъде от съществено значение за стимулирането на тези преживявания онлайн. Това определено е технология, в която трябва да се обмисли как да се инвестира по начини, подходящи за вашата марка и индустрия.

4. Разберете, че вашата аудитория се променя. (През цялото време.)

Това, което е работило миналата година, не е задължително да работи и тази година. Промените в пазара и в технологичния пейзаж променят начина, по който аудиторията реагира на рекламата. Според Talkwalker, статистиките около рекламата са спаднали значително в нетно отношение през последната година, докато нови методи като гласово търсене и електронна търговия в социални медии водят повече възвръщаемост (съответно 172 000 и 226 000 споменавания). Вашата маркетингова стратегия трябва да се адаптира към тези промени и да се променя с тях. Това може да означава преминаване от реклама в търсачките към по-социален маркетинг или гласово търсене. Това може също да означава да се използват последните актуализации, които платформите за социални медии, като Instagram, са въвели, за да улеснят пазаруването в приложенията.

5. Стимулирайте вашата общност за създаване на съдържание

Изграждането на ангажирана онлайн общност е само първата стъпка, но и вероятно най-трудната. Марките трябва да стимулират своите общности, за да създават съдържание за тях. 90% от решенията за покупки се водят от генерирано от потребители съдържание (UGC). Потребителите са по-склонни да се доверят на обикновен човек или на известна личност, подкрепяща марката. Следователно не е изненада, че UGC генерира 6,9 пъти повече ангажираност, спрямо създаденото от марката съдържание. Когато съставяте маркетинговата си стратегия, помислете за стимулите, които можете да предоставите на вашата общност, за да ги насърчите да създават съдържание. Независимо дали става дума за отстъпка от продукти, награда, покана за ексклузивно събитие или просто чувството за общност и принадлежност, стимулът се откроява и го прави спомен! Не забравяйте след това да използвате съдържанието и да го споделяте ефективно, за да ангажирате допълнително вашата онлайн аудитория.