Ролята на дистрибуторите на бързооборотни стоки за успеха на марката

Почти всяка марка стартира на местно ниво и от там расте

Coca-Cola първоначално се продава като здравословна напитка в аптека в Атланта през 1886 г. Първите продукти на Heinz са произведени в малък сутерен в Пенсилвания. И Хадди Улукайа започва гръцкото кисело мляко Chobani преди по-малко от десет години. Оттогава тя е нараснала от 1 млн. долара заем до 1 млрд. долара приходи, осигурявайки си първото място в САЩ за гръцки марки кисело мляко. Основателите на тези компании са били изправени пред предизвикателството да се развият от местно, през регионално, до национално ниво. Повечето хранителни продукти преминават през дистрибуторска мрежа, за да стигнат от производителите до търговците на дребно и след това до потребителите.

Дистрибуторите – плюсове и минуси

Най-честият и достъпен начин за навлизане на нови пазари и разширяване на територията на продажбите, е чрез дистрибуторите на бързооборотни стоки на Загора Груп БГ. Те обаче имат някои предимства и недостатъци и определени неща, които трябва да се избягват.

От друга страна, повечето нови стартиращи фирми в хранителната промишленост, нямат нужните връзки, за да достигнат нови канали за търговия на дребно. Добрият дистрибутор ще отдели много време и енергия, за да ви помогне да стартирате предлагането на своя продукт и да действа като посредник между вас и търговците. Те имат опита и мрежата, с които да направят вашата марка популярна. Разбира се, първо трябва да убедите дистрибутора в идеята, че това, което правите, може да доведе до печалба.

Освен това, дистрибуторите искат увереност, че ще успеят да спечелят добра комисионна от вашата марка. Те инвестират много време авансово, въвеждайки вашите продукти, така че заедно с комисионна, повечето от тях ще изискват и да подпишете договор. Въпреки това, силната връзка с дистрибутор, може да ви даде бърз старт за увеличаване на продажбите.

дистрибуторите на бързооборотни стоки

Хранителни компании – нарастващ пазарен дял

След като успеете да установите марката си и да увеличите обема си на продажби, можете да започнете да привличате вниманието на дистрибуторите на бързооборотни стоки. Някои от тях предлагат голямо разнообразие от продукти, включително на конкурентни марки. Те често обслужват независими вериги за хранителни стоки и ресторанти.  Други дистрибутори се насочват към конкретни целеви пазари като училища или аптеки. Трети, се специализират в категория храни като месо, биологични храни или природни продукти.

Изборът на дистрибутор, който да е най-подходящ за вашия продукт, може да отнеме известно време. Трябва да направите проучването си и да им покажете как вашата продуктова линия може да повлияе на крайния резултат. Например, ако сте се насочили към магазините за търговия на дребно, тогава е добра идея да работите и с дистрибутор на бързооборотни стоки, специализиран в работата с този тип търговски обекти.
Повечето дистрибутори купуват продукти директно от производителя и след това ги транспортират / продават на търговците на дребно, с които производителят е свързан. В този случай, дистрибуторите са експерти в логистиката на храни.

И тъй като те държат инвентара, те имат повече козове в играта. Стремят се да добавят марки, които са демонстрирали успех и имат силна дистрибуторска мрежа. Те често искат от своите производители рекламна подкрепа, както и участие в събития и продуктови демонстрации. Освен да работят директно с производителите, дистрибуторите могат да работят и с брокери, които действат като агент на производителя, за да получат допълнителна дистрибуция за конкретна продуктова линия.

Как посредниците, дистрибуторите и маркетинговите продукти на пазара се обединяват

Брокерите и дистрибуторите са важна част от вашия маркетингов екип. Не е достатъчно просто да имате отличен продукт. Търговците на дребно може да не са склонни да сложат на рафтовете си неизвестна стока, когато имат няколко доказани марки, за които знаят, че се продават. Връзките, които брокерите и дистрибуторите на бързооборотни стоки имат с търговците на дребно, играят съществена роля в увеличаването на обема на продажбите ви.

За да спечелят в тази игра, производителите на хранителни продукти трябва да познават своя пазар и да разберат как да продават ползите на потребителите. Те трябва да инвестират в пазарни проучвания, тестване на продукти и дегустации, преди да стигнат до магазините.  Също така трябва да са сигурни, че имат силно присъствие на марката. С това имаме предвид силно послание и привлекателни графики, предназначени да ангажират целевата аудитория. Опаковките са важни компоненти при маркетинга на хранителните продукти. Днешните потребители искат да знаят откъде идва храната и как е направена. И много търговци на дребно имат много точни правила за това как продуктите да бъдат показвани и какъв да е вида на опаковките им.

Независимо дали влизате на националното ниво или увеличавате регионалното си присъствие, е жизненоважно вашият продукт да намери начин да се открои.