Топ 10 на най-добрите места в света за празнуване на Коледа

Коледа се превърна в световен фестивал, независимо от религията или местоположението. Ако искате да празнувате на ново място, но не знаете къде, запознайте се с нашия списък с 10-те най-добри места в света за празнуване на Коледа.

1. ВИТЛЕЕМ, ПАЛЕСТИНСКА АВТОНОМИЯ

С днешния акцент върху купуването на подаръци и харченето на пари, е трудно да се отрече, че истинският смисъл на Коледа често бива забравен. Няма по-добро пътуване за опресняване на Коледните традиции и смисъл от родното място на Исус – Витлеем. Енергията на площад Манджер и в Стария град на Бъдни вечер, може да запали гора от коледни елхи. Мястото, където часовникът удря 12 ч. за среднощна служба, е църквата „Света Екатерина“. Витлеем заслужено оглавява класацията за 10-те най-добри места в света за празнуване на Коледа.

2. СЕЛОТО НА ДЯДО КОЛЕДА, ФИНЛАНДИЯ

Ако никога не можете да се наситите на Дядо Коледа, отправете се на север към Арктическия кръг на Финландия. Веселият стар мъж в червения костюм е най-известният жител на този регион и неизменно превръща мястото в едно от най-подходящите пътувания за Коледните празници. И все пак, дълбокият зимен сняг и осеяните с елени гори, далеч не са единствените предпоставки за създаването на туристическата атмосфера. Недалеч от селото има и увеселителен парк, наречен Паркът на Дядо Коледа. Ще Ви трябват не малко пари за там, но пък гарантирано ще си тръгнете усмихнати и щастливи.

3. НЮ ЙОРК, САЩ

Ню Уорк на коледаСъс сигурност знаете как изглежда Коледа в Голямата ябълка, благодарение на безбройните филми: коледни лампички, музика, лек снеговалеж. Високо коледно дърво се поставя в центъра на Рокфелер в началото на декември. Карането на кънки под него е задължително за посетителите през зимата, както и шопинга в най-големите универсални магазини в Ню Йорк. Завършете пътуването си с балетното изпълнение на „Лешникотрошачката“. След всичко това, няма как да не включим Ню Йорк в списъка с 10-те най-добри места в света за празнуване на Коледа.

4. БОНДИ БИЙЧ, АВСТРАЛИЯ

Бонди е антитеза на коледните клишета на северното полукълбо: слънцето, пясъкът и прибоят заместват снега и приказните светлини. Но елате на 25 декември и ще видите, че плажът действа като магнит за туристи, които празнуват далеч от дома си, редом с други „коледни сираци“. Рок групи и диджеи се грижат за празничната атмосфера. Задължителните нетипични коледни елементи са бански костюм, слънцезащитен крем и слънчеви лъчи. Това е опцията Ви.

5. ВАТИКАНА, ИТАЛИЯ

ватикана на коледа

Можете да сте спокойни, че в духовното сърце на католицизма знаят как се отбелязва Коледа. Вечният град е вълшебен по всяко време на годината, но декември има допълнителен чар. Печени кестени се продават на всеки ъгъл, а градът се залива с коледни сцени – можете да ги видите на площад Свети Петър, площад Навона и в църква Санта Мария в Аракоели, на хълма Капитолий. Ватикана привлича най-много поклонници по това време, затова няма как да не бъде включен в списъка на 10-те най-добри места в света за празнуване на Коледа. Нощната литургия в базиликата „Свети Петър“ на Бъдни вечер или обедната на Коледния ден, ще оставят у Вас вечен спомен за това пътуване.

6. ДЪБЛИН, ИРЛАНДИЯ

С нестандартното си чувство за хумор, непоколебимите ирландски католици са измислили няколко нови начина да почетат Коледа. Най-новото и предизвикващо учудване начинание, е сутрешното плуване на 25-ти декември в огромен басейна с морска вода. В началото на големия ден по улиците на Дъблин има изобилие от живот и безкрайни потоци от хора. Започва 12 – дневен коледен пазар, украсен с коледни светлини. Карат се кънки на лед. Не пропускайте да посетите катедралата „Свети Патрик“ при пътуването си до Дъблин.

7. НУРЕМБЕРГ, ГЕРМАНИЯ

Нюмберг на коледа

Ако купуването на подаръци Ви кара да се замислите за огромни молове и универсални магазини, може би трябва да посетите вълшебния коледен пазар в Нуремберг. Тук 180 сергии предлагат играчки, дрънкулки, свещи, джинджифил и сладкиши за купувачите, затоплени от вкусни печени наденички и греяно вино. Посетете го по тъмно, когато цветните светлини създават приказен спектакъл. Това невероятно празнично усещане отрежда заслужено място на Нуремберг в класацията за 10-те най-добри места в света за празнуване на Коледа.

8. ЦЮРИХ, ШВЕЙЦАРИЯ

Всички известни атракции, изобразени на кутиите с шоколадови бонбони – планини, сняг, калдъръмени улици – правят Швейцария изключително привлекателно място за пътуване по Коледа. Цюрих печели нашия вот заради своите невероятни коледните пазари, разходки с градска тематика и омайната всестранна Коледна елха, която оживява на централния площад. На многостепенна триъгълна сцена, покрита с разнообразна зеленина и приказни светлини, хор от местни младежи сладко припява коледни песни.

9. ТОКИО, ЯПОНИЯ

Коледа в Токио се изразява с приказна светлина и ненатрапчива религия. Традиционно, празнуването на Нова година е по-важно в Япония, отколкото Коледните празници. Но въпреки това, тя се отбелязва с ефектни украси и светлини. Повече се почита Бъдни вечер, която наподобява деня на Свети Валентин – нощ за двойки и романтика. Пиршеството в японски стил включва пържено пиле, последвано от пандишпанова торта, покрита със сметана и ягоди. И все пак, ако имате възможност за такова пътуване, си заслужава да посетите Токио, като едно от 10-те най-добри места в света за празнуване на Коледа.

10. САН ХУАН, ПУЕРТО РИКО

Малък остров, но с голяма идентичност, Пуерто Рико Ви предлага слънчева Коледа със салса ритъм и гарнитура от печено свинско. Празненствата продължават от началото на декември до 6 януари. Големият празник се провежда на Бъдни вечер, последван от нощна литургия. Не пропускайте да видите украсата на кметството на Плаза де Армас и приказно осветената алея Paseo de la Princesa.