Топ 10 най-красиви плажове в света

Лято е, вън е адски горещо и на нас не ни остава нищо друго, освен да си мечтаем да бъдем на някой красив плаж с коктейл в ръка далеч от сивото и забързано ежедневие. Вероятно се питате има ли класация на най-красивите плажове в света? Всъщност ако има такава то тя ще бъде много субективна, тъй като предпочитанията на всеки пътник ще се различават въз основа на удобствата, достъпността, опциите за плуване и водни спортове, безопасността и възможностите за пълен релакс.

В тази статия ще споделим с вас топ 10 на най-красивите плажове в света според нас.

От коралови до пясъчни и от обществени до затворени, не трябва да е изненада, че повечето от тези плажове са разположени в най-добрите плажни дестинации в света. За съжаление, тези плажове вече не са тайна за никого и ще трябва да споделите невероятната им красота с много други туристи.

10. Тулум, Ривиера Мая, Мексико

10. Тулум, Ривиера Мая, Мексико

Това, което отличава Тулум, е близостта му до някои от най-зашеметяващите руини на маите в цял Мексико: именно тук една от най-добрите културни дестинации в света среща един от най-добрите плажове в света. Руината на Тулум е древен стенен град, разположен на стръмна скала, от която се разкрива гледка към грандиозен плаж. С гъмжилото от туристи, които го посещават всеки ден, районът не е съвсем частен, но широкият плаж с бял пясък и хипнотизиращи тюркоазни карибски води компенсират всичко.

9. Навагио, Закинтос, Гърция

Навагио, Закинтос, Гърция

Плаж Навагио е изолиран, но поразително красив пясъчен залив на гръцкия остров Закинтос. Често е наричан плаж Корабокрушение, защото е дом за останките на кораб, наречен Панайотис, за който се смята, че е бил кораб на контрабандисти. Районът се определя от неговите отвесни варовикови скали, плажове с бял пясък и чиста синя вода, които привличат хиляди туристи годишно. До плажната ивица се влиза само с лодка, но можете да я видите отгоре, ако застанете на високата част на околните скали.

8. Грейс Бей, Островите Търкс и Кайкос

 Грейс Бей, Островите Търкс и Кайкос

Островите Търкс и Кайкос се състоят от 40 острова и заливи, от които Провиденсиалес е основният туристически център. Именно тук, на северния бряг, ще намерите Грейс Бей, 19 км райски съвършен микс от ситен пясък и прозрачна вода, оградена от система от коралови рифове, които са невероятни за гмуркане. За съжаление, все по-голям брой курорти и хотели с апартаменти се появяват по брега през последните години, така че може би ще ви е по-добре ако търсите уединение на по-частните хотелски плажове на Аманяра или Папагал Кей.

7. Плаж Уайтхейвън, КУЙНСЛАНД, Астралия

Плаж Уайтхейвън, КУЙНСЛАНД, Астралия

Плажът Уайтхейвън е защитен от националния парк на островите Уитсъндей и се намира в сърцето на Големия бариерен риф. Най-известният плаж в Австралия се простира на 7 км и можете да се насладите на тюркоазна, синя и зелена вода. Пясъкът е с 98% чист бял силициев диоксид, което му придава блясък, близък до луминесцентния цвят. Можете да стигнете до плажа с хеликоптер или самолет или можете да отплавате до плажа Уайтхейвън с една от многото екскурзии с яхта в района.

6. Байо До Санчо, остров Фернандо де Норонха, Бразилия

Байо До Санчо, остров Фернандо де Норонха, Бразилия

Байо До Санчо е разположен на отдалечения остров Фернандо де Норонха, активен вулканичен архипелаг от 21 острова в Атлантическия океан, разположен приблизително на 350 км край брега на североизточния залив на Бразилия. Искряща изумрудена вода и меки бели пясъци са заобиколени от покрити с растителност 75 метрови скали. До плажа може да се стигне само с лодка или пеша по мръсна пътека през пукнатина в скална стена с няколко десетки неравномерни, хлъзгаво-пясъчни стъпала. Плажът е идеален за плуване и за гмуркане.

5. Лонг Бийч, ОСТРОВА ВАНКОУВЕР, Канада

Лонг Бийч, ОСТРОВА ВАНКОУВЕР

Това не са само тропически плажове, чиято спираща дъха красота може да ви остави безмълвен. Най-добрият пример е Лонг Бийч, най-дългият пясъчен плаж на остров Ванкувър в Канада, който предлага красиви гледки и несравнима морска пустиня. Разположен в границите на резервата на Тихоокеанския Национален парк между Тофино и Уклулет, неговите 16 км от девствен пясък имат всичко – буйни дъждовни гори и красиви води. Двайсет хиляди сиви китове мигрират по това крайбрежие всяка пролет и лято.

4. Мая Бей, KOH PHI PHI, Тайланд

Мая Бей, KOH PHI PHI

Мая Бей е изумително красив, закътан залив на тайландския остров Koh Phi Phi. С пръстен от бял пясък, заобиколен от мангрови гори и извисяващи се варовикови стени, покрити с гъста зеленина, е лесно да се разбере защо режисьорът Дани Бойл избра именно този плаж за заснемане на култовия филм „Плажът “ с участието на Леонардо Ди Каприо. Основният плаж в залива е дълъг около 200 м и разполага с копринено мек бял пясък, с подводен пъстър корал и екзотични риби в изключително бистра вода.

3. Кампс Бей, КейпТаун, Южна Африка

Кампс Бей, КейпТаун,

Кейптаун е един от най-красивите градове в света, не на последно място заради великолепните плажове на прага му. Кампс Бей е не само най-популярният плаж на Кейптаун, но и единственият градски плаж, който влиза в този топ 10 списък. Гордеещ се с ослепителен бял пясък, поставен на фона на величествената планина на дванадесетте апостоли и планината Трапеза, водата на Кампс Бей е малко студена, поради теченията в Атлантическия океан, но това няма да ви отвлече вниманието от невероятната околна природа и световноизвестни залези.

2. Плаж Полихале, ХАВАЙ, САЩ

Плаж Полихале, ХАВАЙ, САЩ

Полихале е част от най-спиращият дъха красив плаж на Хавайския архипелаг. Този на пръв поглед пуст участък от 11 км в западния край на Кауай, един от най-живописните острови в света, е на няколко км от най-близкия град и притежава омагьосващата и мистична вибрация, все още жива на Хаваите днес. До плажа може да се стигне само по лошо маркиран, черен път със захарна тръстика, което прави за предпочитане превозното средство да е джип 4х4.

1. Anse Source d’Argent, Сейшели

Anse Source d’Argent, Сейшели

Един от най-сниманите плажове в света, ослепителните бели пясъци на Анс Соурс д’Аргент се разпростират през Ла Диг, един от 115-те острова, които ни очакват в този райски архипелаг в Индийския океан. Плажът блести на фона на огромни гранитни камъни, износени от времето и климатичните условия. Морският риф осигурява защита от океанските вълни, което прави тюркоазната вода идеално място за плуване. Следете за застрашените птици и гигантските костенурки!