Топ 5 маркетингови стратегии, които ще помогнат за успеха на малкия ви бизнес

Забелязали ли сте, че има два вида предприемачи ? Тези, които управляват бързо развиващи се компании и тези, които се опитват да оцелеят. Какво ги прави различни? Основно се различават по едно нещо: колко силни и ефективни са техните маркетингови стратегии.
За съжаление, маркетингът като цяло често се разглежда като второстепенна грижа и компаниите се съсредоточават върху отделни неща като печатна реклама, уебсайтове, целеви страници, блогове, електронна поща или дори социални мрежи , които поотделно няма да имат същото въздействие като цялостната, добре обмислена и целенасочена маркетингова стратегия.

маркетингова стратегия

Какво представлява маркетинговата стратегия? Основно съдържа стъпките, които трябва да следвате, за да постигнете целите, които сте задали за вашия бизнес. Пълната и добре обмислена маркетингова стратегия, е ключът към създаване на информираност за марката, привличане на потенциални клиенти или инвеститори, повишаване на продажбите и дори превръщане на настоящите клиенти в лоялни такива. Маркетинговата стратегия е ръководен принцип за културата на бизнеса ви, предлагането на продуктите и услугите ви, и за зададените цените.
Фокусът е едно от най-важните неща за вас като предприемач. Той ще бъде едно от нещата, които ще ви превърнат в предприемач, който управлява бързо развиващ се бизнес, а не в такъв, който се опитва да оцелее. Задайте си реалистични цели, придържайте се към тях и съсредоточете действията си към постигането им.

За да оформите ефективна стратегия, ще трябва да обмислите много елементи. Но има 5 ключови, които работят доказано:

Вашият клиент

Осмислянето на това към кого сте насочили усилията си, определено трябва да бъде първата стъпка. Необходимо е да имате ясна дефиниция за целевия си клиент, за да можете да съобразите тактиката си с него. Това може да означава, че ще трябва да „изключите“ някои типове клиенти, които биха могли да купят от вас, но не са основните ви потребители.
Дефинирането на вашия тип клиент не е нещо, което ще се случи за една нощ. Ще трябва да седнете с екипа си и да обсъдите плюсовете, минусите и всичко останало, докато не стигнете до решение, от което да сте доволни. Това може да отнеме време и усилия, но вашият маркетинг няма да бъде ефективен без яснота по тази тема.

Стесняването на целевия пазар и определянето на целевия клиент, ще ви позволи да разберете на кой продавате продуктите / услугите си. Така клиентите ви ще се чувстват ценени и обичани, след като фокусирате усилията си върху тях. А крайният резултат ще бъде увеличаване на продажбите ви, което се нарича парадокс на целевия пазар.
Просто имайте предвид, че колкото по-съсредоточени сте в конкретен кръг от клиенти, толкова повече ще знаете за тях и колкото по-подходящи са вашите стратегии, толкова по-голяма ще бъде възвръщаемостта на усилията ви.

Вашият бизнес

Ако сте започнали бизнес, то е защото имате ясна представа за това кой сте, или поне кой и къде искате да бъдете. Опитайте се да опишете бизнеса си с едно кратко изречение. Подобно на „автентичното атлетично представяне“ на Nike или „висококачественото кафе“ на Starbucks, простите описания, с ясно послание, са най-подходящи за вашия бизнес, особено ако току-що започвате. Сложното описание може да звучи интересно на теория. Обаче това, което всъщност ще направите, е да изпратите объркващо послание на всички, които се опитват да ви разберат. Хората няма да са сигурни какво точно предлагате и на свой ред това ще направи маркетинговата ви тактика неуспешна.

Вашата диференциация

Още веднъж, да бъдеш кратък и ясен, ще окаже добро въздействие върху клиентите. Ако вашият продукт е съвсем нов и не предлаган досега, това е страхотно! Но шансовете затова са малко. И все пак не се отчайвайте. Иновацията е ключът към всеки бизнес, затова наблегнете на основните характеристики (най-много 2 или 3), които ви правят различни.
Не забравяйте, че за да задържите интереса на клиента си и да бъдете запомнени, не трябва да го задушавате с подробна информация. Вместо това, съсредоточете вниманието си върху най-големите си предимства, които целевите ви клиенти са показали, че искат.

Вашата конкуренция

Изключително важно е да опознаете конкуренцията на вашия целеви пазар. По този начин ще разберете към кого се целят те и ще можете да пренасочите маркетинговите си стратегии, за да разширите бизнеса си. Опитайте се да намалите броя на основните си конкуренти до един или двама, и след това да изградите стратегиите си. Не се опитвайте да залеете целия пазар, а да бъдете конкретни и уникални.

Вие

Защо трябва клиентите да ви изберат? Защо вашата услуга или продукт са по-добри от останалите? Вие вече сте определили кой е вашият перфектен клиент, вашия бизнес, конкуренцията си и сега трябва да се само дефинирате. Какво ви отличава от останалите и ще привлече ценни клиенти? Това ще бъде ядрото на всичките ви стратегии, така че ще бъде добре, ако имате отговор на тези въпроси.
Корпоративните подаръци за клиентите са добър начин да достигнете до тях. Може да е нещо много малко, като писалката или чаша например, но жестът ви ще ги накара да се чувстват обичани и ценени.

Вашата маркетингова стратегия

Поставянето на ясни цели пред вашия бизнес, ще ви позволи да направите правилния избор за изграждане на маркетинг стратегията си.  Осъзнаването на това, какво представлявате и къде се намирате, ще ви проправи пътя към успеха. Основният ключ към победата, са дисциплината и търпението. Успехът няма да се случи в рамките на един или два дни. Но с подробен анализ, концентрация и упорита работа, ще се превърнете в предприемач, който израства и управлява многомилионна компания.