Топ 7 съвета за екологична градина

Да бъде градината ви екологично чиста понякога може да ви се струва като мисия невъзможна, но ако това желаете не отлагайте, има наистина много начини да направите градината си “по-зелена“.

Не става въпрос само да отглеждате плодове и зеленчуци на село, а екологичното градинарство включва единствено използването на естествени продукти, без химикали и изкуствени материали. Не е нужно да правите всичко, всъщност само няколко малки промени могат да са в основата на голямата промяна.

В тази статия ще се опитаме да ви запознаем с най-добрите според нас съвети за екологична градина, с които да откриете естествени продукти, безвредни за природата, които могат да направят „озеленяването“ малко по-лесно.

Забравете за торфа

компост

През последното десетилетие много биоградинари не използват торф в своята биоградина. Те го замениха с компост, който може да се използва при широка гама от растения. Той е разработен от естествени материали като кори, кокосови влакна и зелени отпадъци.

Все още има градинари, които предпочитат да използват компост с намален торф, тъй като са установили, че с него растенията са по-здрави и плътни.

Поливайте разумно

поливане

Минимизирайте използването на водата от чешмата, за да поливате растения в градината ви. Това не само ще помогне на растенията, но и ще ви спести доста разход за вода. Най-добрият вариант е да инвестирате в закупуването на резервоар или по-голям бидон, в който да събирате дъждовна вода, с която да поливате вашите растения.

В действителност използването на чешмяна вода е неизбежно, за това опитайте се да я използвате разумно. Избягвайте употребата на пръскачки, а вместо това помислите за вариант с капково напояване.

Най-доброто време да поливате вашите растения е рано сутрин или късно вечер, като по този начин ще намалите изпаряването й от слънцето и ще си спестите време и усилия.

Пестете електроенергия

Намаляването на електричеството в градината предлага още един екологичен начин да спестите малко пари. Соларните продукти са много по-надеждни в наши дни и има налична огромна гама от соларни градински продукти.

Използвайте по-ефективни начини за засаждане

засяване

Правилният избор на подходящите растения за вашата градина ще ви помогне да се радвате на по-здрави и плодородни растения. За сухи почви изберете устойчиви на засушаване растения, които естествено ще се справят добре с тези условия, без да се налага постоянно да ги поливате.

Изберете екологично чисти средства за борба с вредители, болести и плевели

Има много алтернативи на използването на вредни химикали в градината. За борба с листните външни използвайте спрейове на разредена сапунена вода или потърсете в магазина средства на естествени съставки като мастни киселини. Ако бъдат хванати рано, вредителите обикновено могат да бъдат унищожени по-бързо и лесно.

За контрола на плевелите най-ефикасния и екологичен начин е да бъдат отстранявани навреме и на ръка.

Рециклирайте и използвайте повторно

Добрата купчина компост трябва да бъде гордостта на всяка градина. Не изхвърляйте зелените си отпадъци, защото те могат да бъдат превърнати в приказен компост, богат на хранителни вещества,

Използвайте рециклирани материали, когато е възможно.

Използвайте биоразградими продукти

Пластмасата е материал, който намира приложение в градинарството, а не трябва. Има екологична алтернатива като например глинените саксии. Друг вариант е направо да засадите вашия разсад в почвата. Вместо добре познатия сезал можете да използвате конопени връзки, за да завържете растенията към коловете за опора.

Бъдете креативни и ще откриете, че има как да замените вредните елементи във вашата градина, с техни екологични алтернативи.