Всичко, което трябва да знаете за това как да закупите климатик

Няма нищо по-хубаво в горещия летен ден от хладния въздух, идващ от климатика, който така приятно разхлажда. Все повече хора избират тази непрекъснато развиваща се технология, като най-новите модели имат цифрови дисплеи, таймери, дистанционни управления и дори „умни“ вентилатори, които автоматично регулират скоростите, за да поддържат желаните температури. Освен това те са по-тихи и по-енергийно ефективни и по-лесни за инсталиране и поддръжка спрямо моделите произведени само преди няколко години.

И все пак ако имате притеснения как да изберете климатик за вашия дом това лято, ето някои от най-често задаваните въпроси, хората често задават за климатиците.

Кои са различните видове климатици?

Има 4 основни типа климатични системи. Те са:

Монтиран на прозорец

В миналото това бяха, най-често срещаният тип климатик е монтиран на прозорец, който временно се намира в отвор на прозореца. Можете да закупите прозоречен климатик за отопление или охлаждане на дома ви, в зависимост от района, в който се намирате.

 • Плюсове: Ниска цена, повечето работят със съществуващите електрически системи във вашия дом и те са лесни за инсталиране.
 • Минуси: Те често са проектирани за прозорци с двоен стъклопакет и ще трябва да се уверите, че размера им ще е подходящ за вашия прозорец и стъклопакет.
 • Цена: Тя е значително по-ниска от останалите видове климатици.

климатици

Стенни

Този тип климатици се монтират за постоянно на стената посредством метална втулка. Включват се без проблем към електрическата мрежа. Стенните климатици са масово разпространени и се предлагат според технологията си – инверторни и обикновени системи за отопление и охлаждане.

 • Плюсове: Естетично привлекателни, монтажа им е значително по-сигурен и надежден от моделите за прозорци. Друго голямо предимство е, че дори да имате само един прозорец, климатика монтиран на стената няма да спира слънчевата светлина да навлиза в пространство.
 • Минуси: Инсталацията им е малко по-трудоемка, тъй като е свързана с пробиване на дупка в стената, през която преминават кабелите и кондензационните тръби.
 • Цена: Тя е относителна, тъй като можете да закупите модели от 800 до над 4000 лева.

Подови климатици

Те са друг вид климатици, които спестяват място, като се монтират на пода така, че не пречат и не заемат прекалено много място на стената или прозореца.

 • Плюсове: Те са по-ефективни в процес на отопление, освен това се монтират и поддържат по-лесно под прозорците като радиаторите или на скосени стени.
 • Минуси: Не са толкова ефективни при охлаждане и имат нужда от по-често почистване на филтрите, също така трябва да съобразите и разположението на мебелите.
 • Цена: Приблизително същите или бихме казали малко по-скъпа от стенни модели.

Преносим

Това е мобилен климатик на колела, който може да се премества лесно от стая в стая и включва тръба за изхвърляне на топлина през прозорец или през отвор в стена.

 • Плюсове: Лесно се съхранява в края на сезона.
 • Минуси: Цената не е много ниска, заема от пространството на пода и изпускателната тръба трябва да се монтира при всяко преместване.
 • Цена: Могат да се закупят от 300 лв и нагоре според модела и марката.

Как да изберете подходящия за вашата стая?

Изборът на климатик с подходящ размер и капацитет е също толкова важен, колкото и избора на надеждна марка. Избирайте модел с охлаждаща способност – измерен в BTU (British Thermal Units) – подходящ за големината на вашата стая. Цифрите на BTU обикновено варират от 4 000 до 20 000 или повече; като цяло колкото по-голяма е стаята, толкова повече BTU са необходими. Тук е важно да отбележим, че консултантите във всеки магазин подробно ще ви обясни спрямо квадратите на вашата стая какъв климатик ви е необходим дали това ще е 9, 12 или по-голям

Кои са важните ключови характеристики за климатизация, които трябва да знам?

 • Сила на ток : Много стаи са с вериги с общо 15 ампера електроенергия. Освен ако мястото, в което инсталирате вашия климатик, има специална електрическа линия, обърнете внимание на усилвателите на устройството, вариращи от 5 до 15 или повече. Големи климатици с 12 до 15 ампера могат да изключат прекъсвача. В този случай може да ви е необходим специален ред.
 • Овлажняване: Това измерване ви дава груба оценка за това колко влага отделя от въздуха. Може да варира от една пинта на час до 10. Единиците с по-висока скорост са най-подходящи за тези, които живеят в райони с висока влажност.
 • Ефективност: За да разберете колко енергийно ефективен е моделът, погледнете EER (Рейтинг на енергийна ефективност) на производителя, който е BTU (известен също като мощност на охлаждане), разделен на консумацията на енергия във ват-часове. Колкото по-висок е EER, толкова по-малко ще харчите за сметки за енергия.
 • Тип щепсел: Много устройства имат общи 125V / 15A, тристранни щепсели, които могат да се използват в повечето домове. По-големите модели могат да имат 125V / 20V, 250V / 15A или по-високи щепсели, което изисква да се обадите на електротехник и да надстроите веригата си. Ако подменяте съществуващ блок, изберете климатик с тип щепсел, който съответства на стария ви модел.

Какви функции трябва да има?

Ето някои важни функции на климатика, които бихте искали да има избрания от вас модел, за да спестите време и енергия и да подобрите качеството на вашия въздух.

 • Превключвател за пестене на енергия: Обикновено вентилаторът на климатика работи постоянно, дори когато компресорът е изключен. Но с енергоспестяващия превключвател, вентилаторите се изключват, когато термостатът изключи компресора, което ви спестява пари.
 • Лампа „Проверка на филтъра“: Визуално напомняне за почистване или промяна на филтъра.
 • Осцилиращи отвори: Вътрешен двигател, който автоматично помества въздушния поток на устройството от страна на страна, охлаждайки помещението по-равномерно.
 • Дистанционно управление: Тази удобна опция ви позволява да регулирате температурата от всяка точка на стаята. Чудесно за повишаване на температурата / термостата посред нощ, когато температурата на тялото ви спадне.
 • Режим на заспиване: Леко повишава настройката на температурата в стаята през нощта, за да ви спести нощните студени тръпки.
 • Таймер: Автоматично включва или изключва устройството в предварително определено време, когато не сте там, оставяйки една стая да се охлади или загрее, преди да влезете.
 • Вентилация / изпускателна система: Позволява свеж въздух отвън да циркулира в помещението.
 • Гаранция на производителя: Обикновено варира от една до две години.