Всичко за сортовите семена на моркови

Какъвто и вид сортови семена от моркови да засадите, ще Ви бъде лесно да се научите как да ги отглеждате. Морковите са двугодишни, така че те използват листата си през първата година, за да събират енергия от слънцето и да изградят голям, нишестен корен. Това е мястото, където съхраняват енергията си през зимата. Следващата пролет използват тази съхранена енергия, за да създадат висок бял цвят, който изглежда като дантела. Когато времето стане студено през първата година на растежа, морковите превръщат голямо количество от техните нишестета в захари, така че корените им да станат по-сладки през зимата.

моркови

Морковни форми

Всички моркови могат да бъдат обрани незрели като бейби моркови – те са хрупкави, но нежни и доста сладки. Също така могат да бъдат оставени да достигнат пълния си размер, форма и цвят. Всички моркови са богати на бета-каротин – пигмент, който метаболизираме като витамин А, когато го ядем. Липсата на витамин А може да доведе до лошо зрение, а оттук идва и представата, че морковите са полезни за зрението. Те са богати и на витамини С, В6 и Ниацин.

Поради относително вертикалния характер на формата на растението, морковите могат да се отглеждат сравнително на гъсто и поради това са полезни в икономията на пространството при по-малка площ. Това означава, че дори една малка градина може да произвежда много повече моркови, отколкото да речем маруля и краставици. Сортовите семена на моркови от агроаптека Иван Чавдаров могат да бъдат засети от ранна пролет до края на август за реколта, която ще продължи почти цяла година. Това ги прави съществена част от почти всяка зеленчукова градина.

Номерът при сортовите семена от моркови е да се засяват плитко и след това да се поддържа влагата в горния слой на почвата, докато покълнат. Тъй като това може да отнеме до три седмици, е възможно да се окаже предизвикателство, особено в горещото време, когато повърхността на почвата е почти винаги суха. Начинът, по който може да се направи успешно, е да се полее много дълбоко преди засаждането, а след това да се прави или много редовно, или да се използват други средства за намаляване на изпарението.

Обърнете специално внимание на лехите си, предназначени за сортовите семена на моркови, за да сте сигурни, че почвата е напълно изчистена от камъни или други отпадъци. Наистина, морковите са лесни за отглеждане, но само ако отделите допълнително време, за да им подготвите добър дом. Избягвайте азотно-тежките и оборски торове, които не са били компостирани повече от година, тъй като може да се окажете с големи, гъсти листа и жалки, тънки корени.

Времето за директен посев на сортовите семена на моркови е от април до средата на юли, за реколтата от юли до ноември. Оптималната температура на почвата е 7-30 ° C. На семената са им нужни 14-21 дни, за да покълнат.

Засяване

Тъй като семената на моркови са малки, те трябва да се засяват на плитко. Трикът е най-горния слой на почвата да се запази влажен през дългия период на поникване. Уверете се, че семената са само леко покрити с пръст. Поливайте ги с най-нежната струя, която можете да осигурите.

засети моркови

Отглеждане

Идеално рН за сортовите семена на моркови е 6.0-6.8. По-меката и по-хумусна почва е по-добра. Избягвайте пресния тор.
Морковите ще станат деформирани, но все пак годни за консумация, ако се ударят в нещо силно, докато растат в почвата.

Пазете ги от плевелите и поливайте редовно.
Много е важно морковите да се разреждат максимално, за да им се даде възможност да растат, така че да не се конкурират за наличните хранителни вещества, влага и светлина.

Реколтата може да бъде събрана при всякакъв размер, но вкусът е най-добър, когато морковът е ярко оранжев. След прибиране на реколтата, съхранявайте при ниски температури над 0ºC. Можете да ги поставите в пясък или дървени стърготини, или просто да ги оставите затрупани под почва в градината през зимата, за да ги издърпвате, когато имате нужда от тях.

Информация за сортовите семена на моркови

При оптимални условия, най-малко 60% от семената ще покълнат. Стандартен живот на семената: 3 години.

Болести и вредители

  • Морковена муха – този вредител снася яйцата си в основата на растящите моркови. Ларвата на мухата търси тунели и канали през повърхността на корена, причинявайки гниене. За съжаление, увреждането не е само козметично. Вкусът на моркова се променя и става негоден за консумация. Засадете семената след началото на юни, за да избегнете първия и най-лошия период на заразяване. Добрата новина за обитателите на апартаменти, които искат да отглеждат моркови на балконите си, е малко вероятно тази муха да нахлуе в техните култури.
  • Телен червей – Това са ларвите на бръмбарите. Те са тънки и червеникавокафяви. Когато се притиснат, те стават твърди като тел, откъдето идва и името им. Телените червеи пробиват дупки през корените, което прави морковите негодни за консумация. Предпочитат влажна почва, така че трябва да подготвите леглото за морковите си така, че то да бъде добре изцедено. Намазването на листата с горчица е отличен начин да се предотврати увреждането от телените червеи. Ароматът й е възпиращ фактор за тях, а горчицата помага за изсушаването на почвата, принуждавайки червеите да се отдалечат от корените.

Подходяща компания за сортовите семена на морковите

Засадете близо до боб, лук, праз, маруля, грах, чушки, фасул, репичка, розмарин, градински чай и домати. Морковите, засадени близо до домати, може да имат закърнели корени, но ще са с изключителен вкус. Избягвайте засаждане до копър, пащърнак и картофи.