Здравословни предимства на био храните

Здравословните предимства на био храните се базират главно на съдържанието, което четем вместо на определени факти. Въпреки това, всеобщото мнение, подкрепящо тази идея е доста силно и е основна причина за нарастването на употребата на био храните с около 30% през последните 5-6 години. По-голяма част от хората, които подкрепят био храните са от групи опазващи околната среда, които не желаят повече пестициди и торове да навлизат в живота ни. Така че, промотирането на био храните, при които не се използват тези вредни вещества е един чудесен начин тези хора да постигнат целите си. Производителите на био храни са много мощни привърженици на идеята за изключителното надмощие на този тип храна за разлика от другата.

В тази статия ще разгледаме кои са основните предимства на био храните, кое ги прави здравословни.

био зеленчуци

Като цяло малко са научните доказателства, които затвърждават био храните като по-полезни от конвенционалните храни. Някои други научни изследвания доказват, че не съществува толкова голямо превъзходство в някои био храни над други, както се говори на широката публика. Някои теории твърдят, че конвенционалните храни са също толкова здравословни, колкото био храните.

Органик мляко

Някои от проучванията сочат, че органик млякото притежава повече антиоксиданти, омега-3 мазнини за разлика от обикновеното. То се приема за по-здравословно от конвенционалното, особено след като органик кравите са на свободна паша, което оказва положително влияние на качеството на млякото.

Органик домати

Това са онези домати, които са отгледани в ниско нитратна среда, защото не се добавят нитратни торове. Това води до огромно оформяне на антиоксидантни струпвания, като кварцетин (79% по-високо) и кемпферол (97% повече). Както знаем, антиоксидантите са полезни за здравето и спомагат за редуциране на сърдечните заболявания и на намалят вероятността от развитие на рак.

Тези проучвания увеличават надеждите на хората, които силно вярват, че човечеството трябва да спре употребата на торове и пестициди и да се насочи към адаптирането на органик селскостопанство. Въпреки това, съществуват и убеждения сред масите, които твърдят, че био храните не са защитени от набезите на бактерии и вируси, тъй като не използват химични средства, които да ги предпазят от тях. Въпреки тези вярвания, все още не съществуват доказателства за тези вируси и бактерии и лошото им влияние върху човечеството.

био плодове

Здравословни предимства на био храните

Антиоксидантен капацитет

Безброй са научните доказателства, които приемат антиоксидантите и техните великолепни свойства. Те влияят благоприятно и изцяло на човешкия организъм и имат по-ефективно действие, когато се приемат от био храните. Това се дължи на факта, че не се използват химикали. Така организма не се излага на токсични тежки метали, а се приемат изцяло само витамини, минерали и органик компоненти, които имат положително влияние над организма.

Редукция на пестицидите

Едно от най-големите предимства на органик храните е, че не съдържат пестициди. В повечето случаи, за да се предпазят културите от набезите на насекоми и бактерии се използват пестициди. Въпреки, че държат опасни твари настрани, тези пестициди съдържат изобилие от опасни химични съединения, които се поемат от културите. Това са антиестествени компоненти, които не се препоръчват за хората, но повече от 80% от тях навлизат в тялото ни всеки ден. Поради тази причина, редица хора решават да инвестират в органик храните, за да гарантират правилния растеж и развитие на своите деца.

Здрава сърдечно-съдова система

Свободната паша при млекодайните животни води до увеличение на количествата CLA в млякото. Това е здравословна животинска мазнина, която има изключително благотворно действие върху сърцето и съдовата система. Неговите количества са високи в млякото, което се дава от животни, отлеждани свободно и хранещи се с естествени храни.

Имунна система

През последните няколко десетилетия, редица земеделци са се устремили към отглеждането и развитието на т.нар. ГМО храни. Създаването на домати с 6 пъти по-голям размер от обичайното може да изглежда като възможност за решаване на проблеми свързани със световния глад, но това има и друга страна. Генетичните модификации са още в своя зародиш и огромния ефект върху човечеството все още не е известен и ясно определен. Но с времето това следва да се промени, защото има някои ранни данни, които сочат, че ГМО храните разрушават имунитета и увеличават случаите на малформации при новородените.

Антибиотична устойчивост

Хората са много чувствителни относно нещата, които засягат тяхното здраве. Поради тази причина, много често се вземат профилактични мерки, за да може да се предпазят от някои заболявания, като си поставят ваксини, приемат антибиотици мигновено след нахлуването на някоя бактерия и т.н. Някои от фермерите използват антибиотици за своите животни, което моментално оказва влияние на продукта, който произвеждат. От там има опасност човек да предозира с допълнителното количество антибиотик, което приема чрез храната. По този начин ние преструктурираме своята имунна система, която в един момент ще изгуби силите си и няма да може да се отбранява самостоятелно. Органичните продукти не съдържат такива антибиотици, защото фермерите които ги отглеждат не ги използват.